Mancarea organica nu este mai sanatoasa decat alimentele conventionale - studiu

de Marius Mihaiescu     HotNews.ro
Joi, 30 iulie 2009, 18:14 Economie | Consumator

Alimentele organice nu prezinta beneficii nutritionale sau de sanatate in comparatie cu cele conventionale, potrivit unui studiu realizat de London School of Hygiene & Tropical Medicine si citat de Reuters.

Potrivit autorilor studiului, consumatorii platesc preturi mult mai ridicate pentru mancarea organica tocmai din cauza credintei incetatenite ca produsele ecologice sunt mai sanatoase, creand astfel o piata globala estimata la 48 miliarde dolari in 2007.

O analiza riguroasa a 162 de studii stiintifice din ultimii 50 de ani a dus insa la concluzia ca nu exista diferente semnificative intre cele doua tipuri de alimente.

"Un numar limitat de diferente legate de continutul nutritional a fost descoperit, dar este putin probabil ca aceasta diferenta sa aiba vreo relevanta din punct de vedere al sanatatii consumatorilor" spune Alan Dangour, unul dintre autorii raportului.

"Cercetarile efectuate de noi arata ca nu exista nicio dovada, din punct de vedere nutritional, pentru a sustine dezvoltarea productiei de alimente organice in fata celor conventionale", a adaugat el.

Rezultatele studiului, comandat de Agentia guvernamentala britanica pentru alimente, au fost publicate miercuri de American Journal of Clinical Nutrition.

Vanzarile de alimente organice au cunoscut scaderi semnificative pe o serie de piete, inclusiv in Marea Britanie, in conditiile in care recesiunea a obligat consumatorii sa faca economii.


Citeste mai multe despre   























6026 vizualizari

  • +3 (21 voturi)    
    Sigur, in curand o sa aflam ca nici cele sintetice (Joi, 30 iulie 2009, 18:20)

    Cetateanul turmentat [anonim]

    nu-s diferite - inca un "studiu" care pregateste adoptarea Codex Alimentarius: pe scurt, hrana naturala e ilegala!
    • +6 (6 voturi)    
      Efectele studiului (Joi, 30 iulie 2009, 23:40)

      Alex [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul turmentat

      Orice studiu cind se va efectueaza se face pentru a descredita sau a face reclama la ceva.

      Clar industria eco atinge industria E-urilor cit si "lantul trofic", si trebuiesc luate masuri. Nu este decit un atac asupra sanatati oamenilor cit si a buzunarelor, adica profit si iar profit.

      EX: Care credeti ca este produsul industrie MC Doru in state ? Oameni cu probleme: medicale,. obezitate, cardiace si multe altele, deci profit din puctul de vedere al institutiilor medicale, mai ales particulare. Este o metoda de investitie incrucisata, bagi undeva si iese inzecit pe alta parte, e adevarat ca e pe termen lung fiind si cea mai profitabila afacere, dar merita, ai ce lasa la nepoti.

      Romania daca o mai tine mult pe calea E-urilor si se pare ca asa e, va incepe sa produca profit, adica oameni care vor cheltui milioane de euro pt sanatate ( inima, obezitate, diabet ... multe alte boli )

      C: Marile industrii au inceput sa constientizeze pericolul curentului eco si vor face orice sa-l distruga pe orice cale.
  • -1 (3 voturi)    
    Ok. (Joi, 30 iulie 2009, 18:20)

    Alexandru [anonim]

    Am inteles. Mersi.
  • +6 (18 voturi)    
    Minciuni platite (Joi, 30 iulie 2009, 18:24)

    Dragos [anonim]

    Adica astia vor sa spuna ca legumele si fructele stropite cu toate tampeniile lor sa creasca de doua ori mai mari si fara boli nu fac rau. Si aflam peste 10 ani ca vai ... chestia aia da cancer, ne scuzati, n-am stiut.

    Sau ca puii carora li se dau homoni sa creasca ca fat frumos sunt la fel de buni ca aia crescuti cu grauntze din curtea omului.

    Pai inainte recomada doctorul carne de pui la regim. Fiind vegetarieni, in casa numai cainele primeste carne, si cand o fierbem iese la grasime de te sperii. Pai daca mananci asa s-a dus colesterolul naibii
    • +13 (15 voturi)    
      Fructe si legume cancerigene (Joi, 30 iulie 2009, 18:58)

      dari [anonim] i-a raspuns lui Dragos

      Pai ne uitam doar la continutul de nutrienti ? Acumularile de pesticide si ingrasaminte sintetice nu ne intereseaza ?
      De ex. plantele acumuleaza cantitati mari de azotati, ce se transforma in azotiti si apoi in nitrozamine - substante deosebit de cancerigene.

      Un articol care merita citit :
      Fructe si legume cancerigene: http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-04-26&id=236666

      Mai jos doar un scurt fragment din el:
      "Incepand cu anul 1991, Departamentul Agriculturii al SUA a monitorizat si testat alimente prelevate din Romania, pentru a determina nivelul reziduurilor si pesticidelor continute. Recent, s-a ajuns la concluzia ca nivelul acestor reziduuri depaseste limita de siguranta stabilita de EPA (Administratia pentru Protectia Mediului). Cele mai periculoase alimente la acest capitol au fost stabilite a fi merele (motiv din care s-a recomandat consumarea lor fara coaja), sucurile de mere, fructele conservate industrial si strugurii."
      • -5 (7 voturi)    
        Nu se cunosc cauzele cancerului (Joi, 30 iulie 2009, 22:15)

        Alex S [utilizator] i-a raspuns lui dari

        Cauzele cancerului nu se cunosc inca, si notiunea de "substanta cancerigena" nu reprezinta decat o presupunere falsa si paranoica.
  • +8 (16 voturi)    
    Si noi ii credem? (Joi, 30 iulie 2009, 18:25)

    FLORIN [anonim]

    Cati bolnavi de cancer exista in uk? Numarul mare de bolnavi nu este dat de alimentatie? Stiu ca acum cativa zeci de ani tutunul era recomandat de doctori... Si aparatele de bronzat au fost cat de cat ok pana s-a demonstrat ca faci cancer. E la mintea cocosului ca un cartof indopat cu substante produse intr-un combinat chimic e mai putin sanatos decat un cartof natural. Astept inca 5 ani un alt studiu care sa ii contrazica. Astia fac studii cum fac romanii sondajele de opinie.
  • -6 (18 voturi)    
    Mancare organica (Joi, 30 iulie 2009, 18:28)

    george [anonim]

    Problema e nu ca mancarea organica e mai buna decat cea neorganica si faptul ca mancarea modificata genetic sau cea crescuta cu chimicale si hormoni creaza o gramada de probleme de sanatate. In America de NMord,peste 30% din populatie sufera de obezitate si diverse forme de cancer. Asta din cauza alimentelor cu hormoni, chimicale si modificate genetic.
    Oamenii nostri de la tara traiesc pana la adanci batraneti si asta pentru ca se hranesc natural.
    In tarile supercivilizata speranta de viata e mult mai mica decat cea a oamenilor de la tara de la noi.
    • +10 (14 voturi)    
      serios ? (Joi, 30 iulie 2009, 18:57)

      luc [anonim] i-a raspuns lui george

      Sper ca glumesti cand spui ca in vest speranta de viata e mai mica decat in Romania.. cauta pe net sa vezi statistici.
      Iar oamenii nostri de la tara mor pe capete pe la 30-40 de ani.. faptul ca vezi cativa batrani pe prispa casei nu inseamna ca toti oamenii ajung la varsta aia.
    • +10 (10 voturi)    
      Speranta de viata (Joi, 30 iulie 2009, 19:02)

      razvan [anonim] i-a raspuns lui george

      La noi la tara oamenii traiesc in medie 71 de ani (73 de ani la oras). In tarile superdezvoltate speranta de viata este cam asa:
      - 78 de ani in SUA
      - 79 de ani in Marea Britanie, Germania, Austria
      - 80 de ani in Italia, Spania
      - 81 de ani in Franta, Suedia
      - 82 de ani in Japonia.

      Deci esti neinformat total!
      • +5 (5 voturi)    
        deci? (Joi, 30 iulie 2009, 23:02)

        cristian d. [anonim] i-a raspuns lui razvan

        sugerezi ca speranta de viata depinde exclusiv de nutritie? sint probabil mult mai multi factori care fac ca in tarile "dezvoltate" media sa fie mai ridicata. in general cred ca e vorba de o obsesie a bunastarii si a unui corp perfect sanatos, obsesie intretinuta material gratie diferentei enorme de venit per capita fata de tarile "subdezvoltate".

        si mai e ceva foarte important: nu e adevarat ca in tarile "dezvoltate" se consuma mai multe alimente modificate si imbuibate de chimicale, iar in cele "subdezvoltate" oamenii maninca numa alimente 100% naturale! dimpotriva: in tarile sarace oamenii consuma din ce in ce mai mult porcarii chimice furnizate cu "generozitate" de multinationalele care in acelasi timp exporta produsele lor Bio (adica naturale, de gradina) tocmai in tarile bogate...
  • -5 (13 voturi)    
    Corect ! (Joi, 30 iulie 2009, 18:29)

    Motul [anonim]

    Tot asa stau lucrurile si cu organismele modificate genetic. Liberalizarea producerii si consumarii acestora, este sinura medoda imediat apicabila de reducere, daca nu de eradicare a foametei pe glob.
    • +4 (12 voturi)    
      Zau? (Joi, 30 iulie 2009, 18:54)

      marinelu turmentat [utilizator] i-a raspuns lui Motul

      Sau de reducere sau eradicare a gascanilor ca tine care cred ca e normal sa nu-ti poti utiliza semintele proprii si sa trebuiasca an de an sa cumperi altele noi brevetate plus chimicalele necesare cultivarii lor
  • +12 (14 voturi)    
    Titlul nu reflecta continutul articolului (Joi, 30 iulie 2009, 18:30)

    zerro [anonim]

    Plecand de la argumentele din articol putem zice ca un hamburger are aceeasi valoare nutritionala cat 3 kg de salata. Cu toate astea nu putem zice ca hamburgerii sunt sanatosi.

    Putem emite rationamente legate de sanatatea comparativa a unor alimente facand comparatii ale valorii lor nutritionale?
    • +9 (9 voturi)    
      Excelent comentariu ! (Joi, 30 iulie 2009, 20:16)

      rotzuk [anonim] i-a raspuns lui zerro

      Cred ca e unul dintre cele mai bune comentarii ale acestei stiri aruncata astazi in toata lumea. As adauga ca daca fructele si legumele modificate genetic si tratate cu pesticide sunt nutritional asemanatoare celor biologice, atunci fructele si legumele produse de tarani in gradinile lor si vandute in piete (unde au inceput sa fie fugariti) sunt cel putin la fel de sanatoase, bogate nutritional si in plus nu prezinta un potential pericol de imbolnaviri pentru consumatori pe termen lung, pentru ca nu-i asa, nici cele tratate cu pesticide nu prezinta, nu-i asa ? Si iata deci ca produsele de la tarani sunt sanatoase si nici nu au nevoie de certificare biologica pentru a fi comercializate si consumate. O simpla examinare sanitara prin esantionare e sufucienta. Ce, nu ati vazut fructe stricate in magazine in America si Canada ? Fructe care era de presupus ca au trecut o astfel de examinare si care in plus sunt si modificate genetic. Iata deci, un adevarat complot impotriva modului natural de alimentatie si un complot impotriva micilor producatori. IPOCRIZIE.
  • +4 (8 voturi)    
    O nelamurire (Joi, 30 iulie 2009, 18:36)

    Bogdan [anonim]

    Mancare organica stiu ce e, dar ce inseamna "mancare conventionala" ? Nu cred ca include parizerul facut din praf de oase si piele.
  • +3 (7 voturi)    
    Alimente conventionale sanatoase (Joi, 30 iulie 2009, 18:39)

    ochidesoim [anonim]

    Sa faca ei plici ?
    Alimentele or fi sanatoase la ele acolo da' nu pentru noi.
  • +2 (6 voturi)    
    Alimente conventionale sanatoase (Joi, 30 iulie 2009, 18:39)

    ochidesoim [anonim]

    Sa faca ei plici ?
    Alimentele or fi sanatoase la ele acolo da' nu pentru noi.
  • +8 (16 voturi)    
    Codex all the way (Joi, 30 iulie 2009, 18:43)

    marinelu turmentat [utilizator]

    Inca o piatra la temelia Codex Alimentarius. Agenturili lucreaza de zor nrvoie mare, si dai si lupta, mancarea cu chimicale este benefica, vaccinurile sunt mana cereasca, branza si laptele natural nu sunt bune ca au germeni, porcu traditional nu e sacrificat in pasi de vals si muzica simfonica, plantele si medicamentele naturale sunt vax albina fata de alea cu chimicale samd. Ne vedem in decembrie cand intra codexul in vigoare. Cred ca Big Pharma si compania sunt in extaz, stau si se uita si nu le vine sa creada ca milioarde de prosti tac si mananca vaci nebune, pui cu hormoni si alte bunatati fara sa carteasca. Traiasca omul nou capitalist si multilateral dezvoltat.
    Cred ca a venit momentul pentru cei care mai au o bruma de minte sa-si cumpere case pe la tara ca sa fie siguri ca vor avea de unde manca cate ceva natural cand se va imputi treaba de tot.
  • +9 (11 voturi)    
    Ore? (Joi, 30 iulie 2009, 18:58)

    Mihai [anonim]

    Poate... insa cele crescute organic au un gust cu mult mai bun... oare de ce?
  • 0 (12 voturi)    
    Alimentele organice (Joi, 30 iulie 2009, 19:05)

    Iepuras coconas [anonim]

    Si credeti ca alimentele organice sunt 100% pure, nu au nici o substanta nociva incorporata, au crescut pe alta planeta, sunt perfect curate si sanatoase? Eu nu cred. E la moda sa vezi peste tot etichete cu Bio, 100% natural, Din mijlocul naturii, 'asa cum numai in Ardeal gasesti' samd. Chiar credeti toate minciunile astea?
    Totul e o afacere si o schema de cistigat bani. Ca se numeste Codex Alimentarius sau Bio tot aia e. Desteptii cistiga si fraierii cotizeaza.
  • +11 (13 voturi)    
    ATENTIE, ATENTIE! (Joi, 30 iulie 2009, 19:08)

    tzuptzup [anonim]

    Daca cineva ar fi citit intreg articolul, ar fin inteles ca acest studiu se refera STRICT la continutul nutritional.

    Mai pe intelesul tuturor, un hamburger mancat la McDonalds are acelasi continut caloric ca unul pregatit de catra baba Tantza din Mamulari.

    Ce nu a facut studiul si nici nu se mentioneaza in acest articol este ca nu s-a facut o diferentiere a nivelului de pesticide din alimente.

    Cu alte cuvinte, pe intelesul tuturor, studiul nu spune cat rahat si chimicale se afla intr-un burger de la McDonalds.

    Comparam Ferrari si Dacia si concluzionam ca putem ajunge cu amandoua la destinatie, ca atare ambele sunt la fel de bune. Nu zau ?!
  • +9 (11 voturi)    
    prostii (Joi, 30 iulie 2009, 19:17)

    cri [anonim]

    Acest studiu este cu siguranta finantat de industria chimica, pentru care agricultura organica reprezinta un pericol major. In plus, este un discurs inselator : nimeni nu afirma ca alimentele bio sunt mai "hranitoare", ci doar ca nu contin substante toxice, ca nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Sunt importante pentru ceea ce "nu" contin, mai degraba decat pentru ceea ce contin. Si apoi, mai este un aspect foarte important, pe care acest studiu il trece deliberat cu vederea : agricultura ecologica nu otraveste mediul. Cred ca acestea sunt chestiunile esentiale, ci nu faptul ca iaurtul bio ar contine sau nu ar contine mai multe proteine decat clelalte.
  • +9 (9 voturi)    
    Vesnica problema a articolelor tabloidizate (Joi, 30 iulie 2009, 19:22)

    Raluca [anonim]

    una spune sursa..si eventual si articolul..si alta titlul...deci din faptul ca cele 2 tipuri de alimente nu prezinta diferente de valori nutritionale...inseamna ca cele bio nu sunt mai sanatoase??? comparam mere cu pere si tragem o concluzie de toata frumusetea. Bravo domnule Mihaiescu!
  • +4 (8 voturi)    
    Manipulam voturile ca-n Moldova? (Joi, 30 iulie 2009, 19:42)

    marinelu turmentat [utilizator]

    Ce facusi taica manipulezi voturile? Ai pus contoarele la zero, in speranta ca cei care au postat nuu mai intra sa dea plusuri sau minusuri, dupa caz si sa traim cu impresia ca politrucii astia care fac cercetari chiar spun adevarul?

    Rusinica
  • +5 (5 voturi)    
    cum? (Joi, 30 iulie 2009, 20:16)

    touretul [anonim]

    ce-i aia hrana conventionala? cipsuri si hamburgari. vezi sa nu!
  • +4 (4 voturi)    
    limba romana (Joi, 30 iulie 2009, 20:52)

    Aramis [utilizator]

    Americanii numesc "produse organice" ceea ce in Europa se numeste "bio".
    Conform DEx adjectivul "organic" are urmatoarele sensuri:

    ORGÁNIC, -Ă, organici, -ce, adj. 1. Care ține de structura, de esența, de funcțiile unui organ sau ale unui organism; privitor la organe sau organisme vii. 2. Care are structura unui organism1, constituind un întreg diferențiat și în același timp unitar; organizat, unitar, inseparabil. ♦ Care rezultă din organizarea, din construcția insăși a unui lucru; esențial, lăuntric, intrinsec. ♦ Fundamental. ♦ (Și adv.; despre relații, legături) Analog legăturii care unește părțile unui organism1; indisolubil. 3. (Despre substanțe, materii, etc.) Care este alcătuit din carbon și hidrogen, uneori și din alte elemente chimice (oxigen, azot, etc.). ♢ Chimie organică = ramură a chimiei care studiază hidrocarburile și derivații acestora. – Din lat. organicus, fr. organique

    In conluzie "mancare organica" e un nonsens in limba romana
  • +4 (4 voturi)    
    cretinii (Joi, 30 iulie 2009, 21:00)

    ionescu [anonim]

    Pai da..daca observam ca toate concernele care baga chimicale la greu s-au apucat sa produca"bio" la misto...atunci e un studiu bun..Nu am vazut pe nici un produs remarca"declaratie completa" asa cum se gaseste pe produsele organice "adevarate" ... LA noi in tara nu avem decat firme f. mici care produc bio pe bune...restul fac bani pe prostia noastra..si adeveresc studiile cretinoide...Daca vreti bio incredeti-va doar in produse care au declaratie completa a ingredientelor... Si apoi hai sa facem comparatii
  • -3 (5 voturi)    
    bio (Joi, 30 iulie 2009, 22:08)

    nemo [anonim]

    exista un motiv mai bun sa cumperi produse bio decat acela ca nu ar contine chimicale pentru ca nu ar fi tratate. Evident ca daca cel care produce bio are campul langa altul care stropeste la greu cu chimicale, produsele cu stampila "bio" vor contine si ele ceva chimicale.
    In schimb e totusi preferabil sa cumperi bio si sa boicotezi organismele modificate genetic pentru ca in felul asta promovezi o agricultura mai ecologica. Daca cel cu produse tratate vede ca ale lui se vand mai greu si la preturi mai joase pe cand vecinul cu produse bio are succes, poate ca si el va trece la bio. Cu vremea calitatea produselor va fi intr-adevar mai buna
  • +3 (3 voturi)    
    the future of food (Joi, 30 iulie 2009, 22:09)

    lara [anonim]

    documentar despre OMG http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=-5655623976453909570&fs=true&autoplay=true
  • -1 (7 voturi)    
    cateva precizari (Joi, 30 iulie 2009, 23:20)

    dorubarbu [utilizator]

    1) Pentru cei care (inca) se mai iluzioneaza ca "mancarea de la tara" e sanatoasa...ii asigur ca habar nu au ce vorbesc! Am crescut la tara, ani de zile am muncit gradina (impreuna cu tatal meu, mama mea, si sora) dupa moartea bunicii din partea tatalui. Habar nu aveti cate chimicale folosesc taranii in gradina. Daca ati stii v-ati cruci cu ambele maini! Si ateii convinsi s-ar cruci!

    2) Sunt convins ca majoritatea celor care isi dau cu parerea despre "alimente modificate genetic" habar nu au de genetica. In capul lor reprezentarile legate de conceptul "modificare genetica" sunt cele promovate de televiziune prin filmele cu tematica aceasta. In capul vostru consumul de alimente "modificate genetic" duce automat la cresterea cozii, a penelor, eventual membrana interdigitala, ca la gasca...O sa va creasca cioc de rata si coada de stegozaur daca mancati hrana "modificata genetic"!!! De conceptul de "combinare si recombinare genetica" - crossing over - ati auzit?

    3) Pentru cei care au locuit TOATA VIATA la oras...ii asigur ca habar nu au cum se prepara branza de oaie de ex...Daca ar stii....nu ar mai consuma in viata lor branza de la tarani!

    4) Speranta de viata in Occident e binisor mai mare decat cea din Romania. De calitatea vietii nu mai vorbesc, e inutil!

    5) Cei care (inca) mai cumpara smantana de la tarani, din piata...Mare atentie, s-ar putea sa mancati mai multa faina decat smantana...Sau chiar aracet!

    Pofta buna!
    • +3 (5 voturi)    
      generalizezi (Vineri, 31 iulie 2009, 1:17)

      rico [anonim] i-a raspuns lui dorubarbu

      daca la tine in familie sau in sat se practicau chestiile astea nu trebuie sa generalizezi, nu inseamna ca toti taranii fac asa !
      Eu am prieteni la tara care nu pun chimicale in ce produc si fructele si legumele lor au gust mult mai bun decat cele de la supermarket.
      In legatura cu organismele modificate genetic problema este ca firmele vor sa le impuna consumatorului fara sa-l intrebe daca le doreste. Ei stiu foarte bine ca oamenii au tendinta sa le boicoteze produsele daca vad pe eticheta "contine OMG" asa ca fac un lobbying puternic ca aceasta mentiune sa nu mai fie obligatorie.
      • -3 (5 voturi)    
        crezi? (Vineri, 31 iulie 2009, 1:51)

        dorubarbu [utilizator] i-a raspuns lui rico

        Nu ti se pare ciudat ca romanii "mananca sanatos" insa traiesc mai putin si mai prost decat occidentalii care mananca "chimicale" sau hrana "modificata genetic" dar, culmea, au si o viata mult mai calitativa?
        Ce parere ai de dilema asta? Cum o rezolvi? Daca romanii mananca atat de sanatos, cum se explica incidenta bolilor cardiovasculare? Romania e pe primele locuri in Europa la mortalitatea cauzata de bolile cardiovasculare! Stiai? Cum ramane cu obezitatea in Romania? E "cauzata" de alimentatia sanatoasa?
        • +1 (3 voturi)    
          simplu (Vineri, 31 iulie 2009, 13:22)

          MB [anonim] i-a raspuns lui dorubarbu

          Bucataria romaneasca, asa cum se intelege din felurile de mincare preparate la noi, e foarte bogata in grasimi, zaharuri (si din piine si din cartofi), si in general mincare preparata cit mai indelungat - deci care isi pierde mare parte din constituienti.

          Mai nou au inceput sa patrunda zeci de retete hipercalorice din spatiul spaniol, italian, englezesc, libanez, etc, (nu , nu ma refer la salaturi, desi si astea la un moment dat , incep sa capete maioneze, mai multe linguri de ulei, ceva zahar sa nu fie acru sosul, etc..)

          Si cum prepara brinza de oaie ?
          (ai 2000 de caractere la dispozitie, daca chiar stii)

          pt faina din smintin stiam metoda cu iod - o picatura de iod pe o picatura de smintina, daca se albastreste e pozitiv, are amidon (de la faina) :) ...
          pt aracet nu stiu

          Interesante comentariile , mai mult decit articolul in sine, care nu e altceva decit o traducere fara niste puncte proprii, si la fel de inselator ca studiul in sine..
        • +4 (4 voturi)    
          speranta de viata (Sâmbătă, 1 august 2009, 17:06)

          emilper [utilizator] i-a raspuns lui dorubarbu

          Aia 15 ani in plus ai "occidentalilor" sunt petrecuti in azile de batrani, cu perfuzia in brat ... mai bine lipsa.
          • -1 (5 voturi)    
            :) (Sâmbătă, 1 august 2009, 23:26)

            dorubarbu [utilizator] i-a raspuns lui emilper

            Dude, nu stiu unde traiesti tu...Te asigur ca, in ceea ce-i priveste pe cei din Montreal sau CANADA...cei 15 ani in plus sunt petrecuti in masini super luxoase si in statiuni gen Boca Raton, in Florida. Eu am petrecut sarbatorile in Florida, am stat la un prieten, din 18 Dec 2008 pana in 01 Jan 2009, si am colindat destul...Plin de quebecosi prin Florida pe timpul iernii! Stai tu linistit, nu e vorba de azile! La azil ajung, intr-adevar, cei foarte saraci, batrani si bolnavi. Si chiar si aceia sunt foarte bine tratati, te asigur! Exista, apoi, o groaza de resedinte pentru batrani - http://www.residencessoleil.ca/english/index.html - unde cei in varsta au conditii de vis (piscina interioara, cabinet medical, sala de mese, sala de activitati zilnice, etc..). O armata de angajati au grija de ei!!! Mi-as dori sa am asa o viata, sincer! Ce numesti tu, putin peiorativ "azil", exista in Ro, unde dispretul pentru batrani (pentru majoritatea, nu pentru minoritatea securistilor care se lafaie cu pensii uriase) este maxim iar conditiile de viata execrabile! Parerea mea...

            PS Te asigur ca ti-ai dori sa ai macar un model din masinile luxoase pe care le conduc multi batrani in Montreal sau viata lor la resedintele pentru batrani! Stiu ce vorbesc! :)
            • +4 (4 voturi)    
              hmm ... (Duminică, 2 august 2009, 16:59)

              emilper [utilizator] i-a raspuns lui dorubarbu

              ... cat ii costa pe luna un loc in "resedintele pentru batrani" si cati isi permit asta ?
      • 0 (6 voturi)    
        :) (Vineri, 31 iulie 2009, 1:59)

        dorubarbu [utilizator] i-a raspuns lui rico

        Apropo, iti sugerez sa faci un experiment. Cultiva cateva cuiburi de cartofi si planteaza cateva "rasaduri" de rosii si lasa-le sa creasca "natural", nu interveni DELOC, fara nici un fel de ingrasamant, nici macar balegar. Sa imi spui ce ai cules, ok? S-ar putea ca din cuiburile de cartofi sa culegi doar niste pumni de gandaci de colorado iar din rasadurile de rosii....Dar mai bine te las, sa te convingi singur. Vei intelege, poate, ce am vrut sa spun!
        Spor la treaba!
    • -3 (5 voturi)    
      modificate genetic! (Vineri, 31 iulie 2009, 11:16)

      gogu [anonim] i-a raspuns lui dorubarbu

      Ia zi tu vere ce inseamna modificate genetic! io zic, nu sunt specialist ca tine, OMG inseamna plante care isi produc singure pesticidele sau sunt rezistente la anumite tipuri de ierbicide, cam astea sunt in principal OMG. Exista si alte tipuri, vezi canola, etc, dar in principiu e cum am spus mai sus
    • -1 (5 voturi)    
      lucrezi la EI cumva? :) (Vineri, 31 iulie 2009, 14:14)

      inorog [anonim] i-a raspuns lui dorubarbu

      Draga.. bati campii.. bineinteles ca sunt din astia de care zici tu.. dar totusi.. sa mozolesti pe toata lumea nu e frumos obrazului.. Lucrezi cumva la sectorul "Nitriti" ?
      • -4 (6 voturi)    
        Cateva explicatii! (Vineri, 31 iulie 2009, 16:22)

        dorubarbu [utilizator] i-a raspuns lui inorog

        Meseriasu', astept sa-mi explici, cu cele mai pertinente argumente, de ce romanii traiesc mai putin si mai prost decat occidentalii, desi mananca "natural"??? Sa nu-mi spui bulshituri legate de stres, ca nu cred! Stres exista si aici, in Occident....si inca destul!
        Apoi sa incerci sa-mi explici:
        1) De ce ROMANIA se afla pe primele locuri in EUROPA la mortalitatea provocata de boli cardio-vasculare?
        2) De ce exista atat de multi obezi in Romania, in ciuda alimentatiei sanatoase?
        3) De ce numarul diabeticilor este in crestere alarmanta?

        Multumesc pentru efortul intelectual! :)
        • +4 (4 voturi)    
          ti-am sugerat eu un raspuns (Sâmbătă, 1 august 2009, 0:32)

          MB [anonim] i-a raspuns lui dorubarbu

          mai sus vis-a-vis de starea dplorabila a sanatati romanilor.
          (am primit un minus de la cineva, dar as fi preferat o explicatie )

          daca l-ai citit, ai fi putut sa imi dai un raspuns daca nu esti de acord .
          • +3 (5 voturi)    
            :) (Sâmbătă, 1 august 2009, 8:17)

            dorubarbu [utilizator] i-a raspuns lui MB

            Am citit postul tau, nu ti-am dat eu votul negativ. Din ce scrii tu rezulta (prinetre altele) ca, de fapt, romanii nu se hranesc sanatos! Am inteles bine? Adaugi, la alimentatie, alte cauze care stau la baza sanatatii subrede, sperantei de viata scazute sau calitatii vietii deplorabile la romani? Da, cu siguranta se pot adauga multe, e un complex de factori care dau un efect sinergic. Nu? Un lucru este insa clar...Mitul alimentatiei sanatoase a romanilor...ramane, iata, un mit! Pentru foarte multi romani! Numai bine.
            Doru BARBU
            • +5 (5 voturi)    
              Mitul alimentatiei sanatoase (Sâmbătă, 1 august 2009, 18:42)

              MB [anonim] i-a raspuns lui dorubarbu

              cred ca se bazeaza pe faptul ca mincarea romaneasca era gatita in casa (cel putin pina cu ceva ani in urma) si , prin urmare, pornea de la materii prime neprelucrate, cu un continut mare in nurienti.

              Dar ideea se oprea aici, si nu mai continua cu ce se intimpla de fapt cu acele materii prime, cum sunt prelucrate, cum sunt combinate.

              Am putea face un exercitiu simplu - sa ne gindim la meniurile pe care le stim din familiile noastre, rude, prieteni si sa vedem :
              - cite sunt prelucrate termic (prajite/fierte/coapte si cit timp - pierd nutrienti) si cite nu
              - cite sunt fierte (cit timp), cite prajite (adaugat ulei)
              - cita carne de porc folosim, cita de vaca, oaie, pui - sa nu uitam semi-preparatele - foarte populare, dar daca la o friptura/ gratar poti scoate macar grasimea vizibila la un cirnat/ salam nu... sa nu mai pomenim de mici :) .. + sarea si nitritii prezenti in semi-preparate... carnea de pui - nu stiu citi renunta la pielite si la stelutele din ciorba
              - cit peste mincam si de care - pestele de apa dulce, mai ales cel din lacuri e gras, nu ca cel marin
              - cum se combina alimentele - de ex piinea (de care tip) - cu alte surse de carbohidrati: cartof, orez.
              - cit ulei se foloseste la gatit - sau alte surse de grasimi - untura, unt, margarina (recent au aparut studii care subliniaza faptul ca e la fel de nociva ca orice grasime animala, ba mai mult)
              - dulciuri (de cite ori, cit )
              Si discutia se poate prelungi

              .. Mai adaug la crearea mitului - amintirea unor bunici, unchiesi si matuse care se rostogoleau viguros prin batatura in ciuda virstei inaintate. Dar ca sa echivalezi munca in agricultura, si sa pastrezi traditia culinara - ar trebui macar sa alergi zilnic cam 10 km.
              Spatii urbane pt pacticarea sportului nu prea exista.

              Iesitul la iarba verde e pt o masa, nu pt o drumetie.

              A crescut mult consumul de bauturi alcoolice (si de calitate indoielnica - vinul, considerat "sanatos")

              ...si tot asa pina la statisticile citate de tine mai sus
              • +4 (4 voturi)    
                Exact (Sâmbătă, 1 august 2009, 19:03)

                dorubarbu [utilizator] i-a raspuns lui MB

                Foarte buna explicatia ta. Mancarea, corelata cu un anumit stil de viata, sedentar, prezent la majoritatea romanilor duce la obezitate si probleme de sanatate foarte grave (hipertensiune, diabet, etc).
                Eu traiesc la Montreal/CANADA de 5 ani si pot sa iti spun ca orasul este plin de parcuri, terenuri de sport, sute de km de piste ciclabile/piste pentru role, alte terenuri de sport!!! Canadienii, indiferent de unde ar proveni ei (sa nu uitam ca e o tara de emigratie) fac mult sport si multa miscare. Eu merg pe jos foarte mult, merg pe role, bicicleta, elerg iar iarna patinez (chiar am unde!). Si in Ro faceam multa miscare. Intr-un an (2001) am facut nu mai putin de 9 excursii, cu bicicleta, pe munte (Muntii Cernei, Muntii Zarand). Ce sa mai zic...sedentarismul e "sportul" preferat al romanilor, insa combinat cu alimentatia grasa...duce la subrezirea sanatatii!
                La miscare, romani!
    • +4 (4 voturi)    
      smantana de la tarani (Sâmbătă, 1 august 2009, 17:00)

      emilper [utilizator] i-a raspuns lui dorubarbu

      poate ne uitam si ce scrie pe cutiile cu smantana sau iaurt Danone ... ar trebui lege ca in Germania pentru bere: daca e smantana, sa nu fie suspensie de amidon cu gelatina de piele ...

      in rest: +1
  • +4 (4 voturi)    
    Nimic nu mai e bun (Joi, 30 iulie 2009, 23:30)

    Tudor Sorina [anonim]

    Dar de medicamentele pe care le luam sa ne facem bine si se descopera ca sint cancerigene sau mai stiu eu ce... ce sa zicem.??? Mincarea asa cum este la noi, fata de alte tari stam bine.
  • +4 (4 voturi)    
    rosii de gradina... (Vineri, 31 iulie 2009, 0:10)

    Costi [anonim]

    Tocmai am mancat o salata de rosii abia luate din gradina. Ingrasamant natural: 100% balegar, irigatii cu apa de fantana.
    Au un gust dumnezeiesc si lasa un megasos in farfurie. Poti sa inmoi paine in zeama aia.
    Ca sa nu mai zic ca poti rupe o rosie, sa-i pui putina sare si s-o mananci asa. E super parfumata si carnoasa. Oare cati dintre oameni mai stiu care e gustul unei ROSII naturale?
    Maine o sa-mi fac o fasole pastai, tot din gradina.
    Daca "desteptii" care accepta orice cacat ca si mancare s-ar revolta si s-ar documenta un pic sa vada cum producatorii de mancare bio sunt descurajati sa produca poate am avea vreo sansa dar asa, in decembrie 2009 pregatiti-va de CODEX. Laptele de la tzatza vacii va fi interzis pt. ca are germeni letali, legumele crescute in balegar vor fi "NOCIVE", fructele la fel. Bine ati venit in Minunata Lume Noua! sau NWO pt. cunoscatori...
    • +4 (4 voturi)    
      de acord (Vineri, 31 iulie 2009, 12:53)

      madalina [anonim] i-a raspuns lui Costi

      Sunt foarte multi oameni care in viata lor nu au mancat o rosie adevarata.Pacat!Romania poate este ultima tara din Europa unde o mai poti gasi.
  • +4 (4 voturi)    
    robotei (Vineri, 31 iulie 2009, 9:52)

    Lili [anonim]

    Poate ca noi care am mai avut parinti, bunici pe la tara mai putem sa discernem adevarul dar copii si nepotii nostrii vor ajunge sa creada ca OMG sunt mai sanatoase decat produsele BIO. Asta daca ei vor mai stii ce sunt acelea produse BIO. Trist.
  • -2 (4 voturi)    
    mancare bio (Vineri, 31 iulie 2009, 9:56)

    fulcrum [anonim]

    Mdaaaa.....
    O gramada isi dau cu parerea dupa o experienta in agricultura la televizor. Cred ca in viata voastra nu ati dat cu sapa.
    CAnd cumparati mancare "bio" poate ar trebui sa va ganditi cum se produce si in ce cantitate........... de rosii nestropite nu prea am auzit, daca nu le stropesti probabil ca ai parte de 1 poate 2 rosii pe tulpina odata la 2-3 zile.....evident ca fermele bio au suprafete extinse ca sa-si permita sa cultive SI SA AIBA CE SA VANDA si probabil ca acolo muncesc VOLUNTARI ca sa fie pe profit.....puiul ajunge la 1,6 kg in cel putin 6 luni.......mdaaaa....... sunt sigur ca toti dati cel putin 60 de lei/kg pentru un pui bio....si la fel fermele alea sunt teribil de extinse....ca doar puii sunt crescuti pe pamant, in iarba "nestropita" si mananca porumb "natural,nemodificat genetic", iar proprietarii au la dispozitie resurse inepuizabile care le permit sa astepta juma de an pana taie acesti pui....si ramane si cu profit............
    Si acum sunt sigur ca o sa-mi pomeniti de taranul roman.....care are in medie 30 de zburatoare in batatura si de la care poti cumpara pui crescuti natural..........ala e un mit. Taranul roman se duce si cumpara 100 de pui de 1 zi, apoi intra in magazinul de alaturi si cumpara medicamente si mancare concentrata, si cresc niste pui "bio" ca cresc ca in povesti. Si apoi taranul cultiva ca sa vanda si el cat mai mult, deci productia trebuie sa fie cat mai mare......deci sunt sigur ca foarte mult o sa le pese cum obtin acest lucru.........in rest numai de bine
    • +3 (3 voturi)    
      Dar la noi productia e mai mica (Vineri, 31 iulie 2009, 11:03)

      Cristina [anonim] i-a raspuns lui fulcrum

      Deci folosim mai putine ingrasaminte.
      Vad ca mai mult la tara se nasc copii handicapati in ultimii 15 ani. E periculos sa umblii cu ingrasaminte se pare.
      Nu stiu cum se masoara valoarea nutritiva, dar daca un lucru e mai gustos poate asta inseamna ca se digera mai usor. Cu cat esti mai batran cu atat asimilezi mai greu, deci poate conteaza daca rosia a fost culeasa verde (cum se intampla si cu rosiile organice). De ce nu au nici un gust merele de import ? Cate poti sa mananci fara sa faci o pauza.
      Americanii stiu sa foloseasca condimentele mai bine ca noi, asa ca poate asta le rezolva pofta de mancare si necesarul de minerale. Sau poate e o chestie de obisnuinta. Te adaptezi pana la urma si la mancarea coreana, cu caracatite la micul dejun, ce sa faci. Caracatitele nu sunt sanatoase ?
      • +4 (4 voturi)    
        productie mai mica (Vineri, 31 iulie 2009, 11:49)

        fulcrum [anonim] i-a raspuns lui Cristina

        Pai merele aduse din america de sud: pomii sunt stropiti ca sa nu faca viermi&etc, sunt culese verzi si stropite sau iradiate ca sa reziste transportului si stocarii cel putin 3 luni. Apoi inainte de comercializare se forteaza coacerea. Normal ca nu o sa aiba gust...............Mie din gradina, in conditiile in care numai se varuieste, nu-mi rezista 50% din merele de toamna culese mai mult de 1 luna, raman probabil cu 10% dupa 3 luni. Normal ca au gust pentru ca s-au copt incet, cum trebuie.
    • +4 (4 voturi)    
      Canta la alta masa! (Vineri, 31 iulie 2009, 12:13)

      Costi [anonim] i-a raspuns lui fulcrum

      Cu toata sinceritatea declar ca nu am stropit cu nimic rosiile si nu am tratat cu nimic solul.
      In conditiile astea am cel putin 6-7 bucati de rosii frumusele pe tulpina.
      Nu va mai luati dupa "ce spune presa". Incercati pe pielea voastra (daca aveti teren). O sa vedeti ca vi s-a tras o cortina peste ochi si nu mai percepeti nimic din ceea ce numeam pe vremuri "REALITATE".
  • -3 (5 voturi)    
    Hai sa ne gandim putin... (Vineri, 31 iulie 2009, 10:13)

    Dorian [anonim]

    Oare de ce speranta de viata a crescut cam in toata lumea, fata de perioadele in care lumea se hranea exclusiv bio? Daca totul e atat de nociv, de ce nu crapam cu totii? A..."in timp", sigur ca da...give me a break. Astept sa mor, cu paharul de Cola pe birou. O viata lunga sa aveti, bio-trendy-people!
    • +4 (4 voturi)    
      Pentru ca s-au inventat antibioticele (Vineri, 31 iulie 2009, 10:54)

      FLORIN [anonim] i-a raspuns lui Dorian

      Inainte se murea in masa din cauze care acum par stupide. Acum cu un antibiotic scapi de acele boli... Inainte nu se murea din cauza alimentatiei.
    • +3 (5 voturi)    
      cancer! cancer si iar cancer! (Vineri, 31 iulie 2009, 12:10)

      Iordan [anonim] i-a raspuns lui Dorian

      In acelasi timp verifica datele din ultimii 50 de ani legate de cancerul esofagian, bucal, stomacal si in general toate tipurile de cancer ce tin de sistemul digestiv. O sa ai un soc! O sa-ti amintesti de functia exponentiala de la analiza matematica si asta in conditiile in care de car de mar ne-am mai ferit de legumele modificate genetic. In cativa ani cu totii vom manca astfel de rahaturi. Vreti sa vedeti viitorul mancarii? mergeti in state si incropiti o salata de legume. Veti avea senzatia ca mancati cauciuc inmuiat in pacura. Si voi vreti sa-mi spuneti ca astfel de produse nu sunt ANATURALE si nocive organismului uman? give me a break!
  • -4 (4 voturi)    
    precizare mancare bio (Vineri, 31 iulie 2009, 10:26)

    fulcrum [anonim]

    Imi cer scuze pentru dezacordurile de mai sus.
    Stiu insa din proprie experienta ca o agricultura "naturala" nu produce o cantitate suficienta de produse ca sa poti sa manaci si tu si sa mai si vinzi.
    E frumos, e sanatos dar suntem prea multi oameni ca sa traim dintr-o astfel de agricultura.........


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri