Transportatorii romani au sesizat luni Comisia Europeana in privinta taxei de trecere a podului peste Dunare, Fetesti - Cernavoda, solicitand fie eliminarea rovinietei, fie a acestei taxe, a declarat luni, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), Augustin Hagiu.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) ar trebui sa elimine rovinieta, daca decide mentinerea taxei de pod, deoarece podul este parte integranta a Autostrazii Soarelui, iar taxa de pod poate fi perceputa ca taxa pe autostrada, a explicat el.

"Taxa pentru Fetesti - Cernavoda incalca tratatul de aderare la UE. Potrivit tratatului, rovinieta poate fi pastrata pana la taxarea autostrazilor, ori podul Fetesti-Cernavoda este parte integranta din A2, deci taxa de pod se considera taxa de autostrada. Noi suntem de acord cu taxarea autostrazilor, dar sa dispara rovinieta", a afirmat Hagiu.

El sustine ca CNADNR a "resuscitat" un ordin al fostului ministru al transporturilor Ludovic Orban, fara sa consulte si transportatorii rutieri. "Ei au motivat introducerea acestei taxe printr-un ordin de ministru din 2008, care nu a fost aplicat pana acum deoarece agentiile de taxare nu au fost gata", a declarat Hagiu.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) incaseaza de luni taxe pentru vehiculele care vor traversa podul peste Dunare, Fetesti-Cernavoda.

Ce taxe se platesc:

  • autoturisme - 10 lei
  • motociclete - 7 lei
  • microbuze si autovehicule cu o masa totala maxima autorizata sub 12 tone - 35 lei
  • autobuze, autocare si autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12 tone si cu maximum trei axe (inclusiv) - 47 lei
  • camioane cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12 tone si cu minimum patru axe - 68 lei

Tarifele au fost stabilite printr-un ordin emis de fostul ministru al transporturilor, liberalul Ludovic Orban, in februarie 2008 si se aplica pentru vehiculele inmatriculate in Romania si in alte state, pentru fiecare trecere, indiferent de sensul de parcurs.

Agentia de Control si Incasare Fetesti, unde vor fi achitate aceste tarife, este situata pe tronsonul de autostrada Fetesti-Cernavoda, la km 144+251.