Becurile de 100 wati vor fi retrase la 1 septembrie din toate magazinele Uniunii Europene, marcand astfel inceputul mortii anuntate a becurilor clasice in urmatorii trei ani, pentru a fi inlocuite de produse de generatie noua, care consuma mai putina electricitate cu pana la 80%, relateaza AFP.

Noile becuri sunt mai scumpe, dar au o durata de viata mai mare.

Un studiu german arata ca, prin utilizarea becurilor economice, o gospodarie medie va face o economie anuala de 166 de euro la factura de electricitate. Estimarea Comisiei Europene este insa mai modesta: doar 50 de euro pe an.

La scara intregii Uniuni, economia se cifreaza la 5-10 miliarde euro anual.

Organizatiile pentru protectia consumatorilor sunt mai putin entuziaste in ceea ce priveste aceasta decizie: "Reglementarea europeana nu raspunde nevoilor unor anumite categorii de consumatori, care sunt nevoite sa foloseasca in continuare becurile cu incandescenta, din cauza unor motive legate de sanatate, precum sensibilitatea la lumina sau alergii ale pielii".

"Cerem Comisiei Europene sa adopte imediat masurile necesare astfel incat aceste persoane sa poata cumpara in continuare becuri cu incandescenta, pana in momentul in care vor aparea tehnologii noi care sa le satisfaca doleantele", scriu asociatiile pentru protectia consumatorului, care isi manifesta ingrijorarea si pentru nivelul ridicat de mercur continut de becurile economice.

In plus, se solicita ca magazinele care comercializeaza aceste produse sa depoziteze gratuit becurile care se defecteaza, pentru a preveni poluarea mediului.

UE a fixat un calendar progresiv pentru interzicerea comercializarii becurilor cu incandescenta.

Comercializarea becurilor clasice de 75 wati va fi interzisa intr-un an, cele de 60 wati in doi ani iar cele de 40 wati si 25 wati pana la 1 septembrie 2012.

Becurile clasice transforma doar 5% din electricitatea consumata in lumina, restul disipandu-se in caldura.

Becurile halogene permit transformarea a 25 pana la 45% din energia consumata in lumina.