Un cititor HotNews.ro ne-a semnalat intr-un mesaj trimis pe adresa redactiei o situatie legislativa care pune sub semnul intrebarii siguranta transporturilor in Romania. Conform OMT 1892/2006, pentru un garaj ai nevoie de 8 persoane cu studii superioare, iar pentru o cisterna care circula pe sosea este de ajuns o persoana cu 10 clase. E mai periculos garajul meu din curte sau camionul care circula pe strada? Dumneavostra ce credeti?, intreaba Vlad Popescu.

Stimate Domn,/Stimata Doamna datorita faptului ca in aceste zile se discuta la Ministerul Tranporturilor modificari aduse la legislatia din transporturile rutiere, inclusiv OMT 1892/2006, va aduc la cunostina (daca nu sunt cunoscute deja) urmatoarele aspecte:

Pentru a putea transporta pe drumurile publice din Romania persoane sau benzina, cherosen, hidrogen, deseuri, baterii uzate, uleiuri si alte bunuri de acest fel sunt necesare urmatoarele: - max. 10-15.000 euro pt achizitionarea unui camion sau autobus secondhand - o persoana cu min. 10 clase care sa efectueze doua cursuri care in practica dureaza cam 1 saptamana ficare pentru obtinerea celor 2 atestate profesionale de coordonator trasport si ADR (persoane) in urma unui examen cu promovabilitate de peste 90%. - aceeasi persoana cu 10 clase poate fi si soferul vehiculului de mai sus. Deci cu un buget modest o persoana fara nici o pregatire si fara cunostinte anterioare poate in max. luna sa efectueze transport rutier de marfuri sau de persoane.

Tot in Romania pt a construi un garaj de 10mp in regie proprie este nevoie de: arhitect, ing rezistenta, ing instalatii, topograf, geolog, verificator proiect, diriginte santier, RTE (responsabil tehnic de executie a lucrarilor).

Dvs ce credeti? E mai periculos garajul meu din curte sau camionul care circula pe strada?? Pentru garaj au fost necesare 8 persoane cu studii superioare iar pt. cisterna sau un autobuz de pe sosea este de ajuns o persoana cu 10 clase. NU credeti ca ar trebui luate masuri pentru a preveni evenimente tip Mihailesti si pentru a ridica gradul de siguranta si profesionalism al transporturilor din Romania? Cu stima, Vlad Popescu