Romania ar putea avea 2.000 de kilometri de autostrada peste 20 de ani, a declarat ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, in emisiunea "Dupa 20 de ani" (ProTV), informeaza Mediafax.

"Daca vreti sa va raspund foarte scurt, ar trebui sa va spun cati kilometri va dori. Si anume, a dori inseamna cati bani va pune pentru indeplinirea acestei dorinte Romania, prin Romania intelegand si guvernantii care fac propuneri, si Parlamentul care le voteaza, si dumneavostra, presa, si prin dumneavostra opinia publica, care face presiuni. Daca veti face toate aceste lucruri, sau vom face toate aceste lucruri ca sa fie mai mult, atunci sigur ca va avea, nu stiu, poate 2.000 de kilometri de autostrada peste 20 de ani, e foarte posibil. Si din punct de vedere tehnic, si din punct de vedere economic, e foarte posibil", a declarat ministrul, raspunzand unei intrebari.

El a afirmat ca daca Guvernul va aloca in urmatorii trei ani suma de doua miliarde de euro anual, la sfarsitul acestei perioade ar putea fi finalizati 500 de kilometri si inca 2-300 de kilometri s-ar afla in lucru, "foarte aproape de gata".

"Daca insa va pune, cum a fost anul asta, pentru autostrazi, vreo 500 de milioane euro, o sa fie pe sfert aceasta chestiune", a spus Berceanu.

Ministrul a afirmat ca nivelul propus in programul de guvernare, de 836 de kilometri, este maximul care ar fi putut fi realizat in patru ani.

"Este maxim maximorum ce se poate face, oricine ar fi la guvernare, din niste conditii obiective, tehnice", a spus Berceanu.

In Romania sunt in prezent 290 de kilometri de autostrada dati in folosinta.

Ministrul Transporturilor a afirmat ca vrea sa finalizeze anul viitor 90 de kilometri de autostrada, nivel propus si in 2009, din care nu a realizat insa decat jumatate, si a cerut pentru 2010 un buget de 3,5% din PIB.