Bucurestenii ar putea plati in 2010 impozite si taxe locale mai mari in medie cu 15%, impozitele pentru cladiri urmand sa creasca, in functie de zona si materialul din care sunt construite, cu procente de pana la 15,49, potrivit unui proiect al municipalitatii citat de Mediafax.

Primaria Capitalei a supus dezbaterii publice un proiect privind impozitele si taxele locale ce vor fi platite de bucuresteni in 2010, care pune in practica Hotararea Guvernului 956/2009.

Impozitul pe cladiri si terenuri este diferentiat in Bucuresti, in functie de zona in care este amplasata constructia sau terenul si de vechimea sau materialele din care este construit imobilul.

Reprezentantii municipalitatii au precizat ca media cu care impozitele si taxele locale vor creste in 2010 este de 15%, in cazul cladirilor fiind vorba de procente de pana la 15,49.

Astfel, daca in 2009, pentru o garsoniera situata in zona centrala a Capitalei proprietarul a platit 81 de lei, in 2010 ar urma sa plateasca 93 de lei.

Si in cazul apartamentelor cu patru camere, cresterile sunt de peste 10 la suta. Bucurestenii care detin apartamente de patru camere in zona centrala a Capitalei ar urma sa plateasca in 2010 un impozit de 260 de lei, fata de 230 in 2009.

In cazul terenurilor aflate in intravilan, impozitele vor creste cu procente intre 8 si 14, in functie de zona. Potrivit proiectului, pentru terenurile situate in zona periferica a Capitalei, impozitul va creste cu opt procente, in timp ce pentru cele din centrul Bucurestiului, dar si din apropierea arterelor principale, impozitul ar urma sa creasca cu 14 procente.

Si impozitele auto vor fi majorate cu procente cuprinse intre 14 si 20, cele mai mari cresteri fiind pentru autoturismele cu tractiune mecanica, dar si pentru autovehiculele de pana in 12 tone.

Reprezentantii municipalitatii au precizat ca majorarea taxelor si impozitelor a fost facuta avand la baza Hotararea Guvernului 956/2009, iar acolo unde au existat limite maxime si minime de majorare, au fost luat limitele maxime.

Potrivit proiectului de hotarare, cateva taxe raman neschimbate, la acest capitol fiind inclusa si taxa pentru eliberarea autorizatiei de functionare in cazul societatilor de alimentatie publice, dar si cea pentru autovehiculele destinate transporturilor de marfuri pe teritoriul Bucurestiului.

Prin proiectul de hotarare au fost majorate si amenzile aplicate pentru declararea cu intarziere sau nedeclararea dobandirii unei proprietati. Astfel, amenda pentru declararea cu intarziere a dobandirii unei proprietati este cuprinsa intre 60 si 240 de lei, iar pentru nedeclarare, intre 240 si 600 de lei.

O alta taxa care a suferit o majorare importanta este cea privind spectacolele, unde cresterile sunt cuprinse intre 50 si 100% pentru fiecare metru patrat inchiriat. Reprezentantii Primariei Capitalei au precizat ca este vorba de spatiile inchise, altele decat locurile publice, unde taxa de inchiriere pentru diferite evenimente a ramas aceeasi.

Bucurestenii care vor achita integral impozitele si taxele pana la data de 31 martie 2010 vor beneficia de o bonificatie de sapte la suta.

Proiectul a fost postat pe site-ul municipalitatii si va fi in dezbatere publica pana in 22 octombrie.