Proprietarii de apartamente vor fi obligati, incepand cu 1 ianuarie 2010, sa prezinte potentialilor cumparatori sau chiriasi, certificate pentru informarea acestora privind performanta energetica, informeaza Ministerul Dezvoltarii. In prima zi a anului viitor intra in vigoare Legea 372/2005 pentru certificarea energetica a cladirilor.

Potrivit Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, certificatul de performanta energetica se elaboreaza in baza „Metodologiei de calcul al performantei energetice a cladirilor”, aprobata prin ordin al ministrului. Aceasta metodologie a fost completata cu un Breviar de calcul si exemple pentru certificarea energetica a blocurilor de locuinte si respectiv a apartamentelor, inclusiv cu modelul certificatului de performanta energetica adaptat pentru apartament. La elaborarea certificatului de performanta energetica al apartamentului in vederea vanzarii-cumpararii sau inchirierii, auditorul energetic pentru cladiri, preia, de regula, releveul si celelalte date tehnice necesare care se regasesc in documentatia cadastrala elaborata in conditiile legii pentru vanzarea-cumpararea apartamentului.

Toate blocurile de locuinte care sunt supuse reabilitarii termice obtin certificate

Astfel, in cazul vanzarii/inchirierii unui apartament construit inainte de 2007, se poate intocmi un certificat de performanta energetica pentru respectivul apartament, neimplicand auditarea energetica a intregii cladiri. Pentru cladirile noi, construite dupa 1 ianuarie 2007, certificatul energetic se preda la receptia lucrarilor. De asemenea, toate blocurile de locuinte care sunt supuse reabilitarii termice obtin un astfel de certificat.

MDRL: Certificatele nu influenteaza semnificativ preturile apartamentelor

Costul certificarii energetice a apartamentului, stabilit in conditii de piata, raportat la aria utila a apartamentului, reprezinta un procent nesemnificativ in raport cu cheltuielile stabilite in conditiile legii pentru efectuarea tranzactiei si nu influenteaza semnificativ pretul acesteia. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei respige categoric speculatiile aparute pe piata imobiliara care pun pe seama elaborarii certificatelor energetice cresteri ale preturilor locuintelor de pana la 10%.

Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor reprezinta transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2002/91/CE privind performanta energetica a cladirilor. Legea nr. 372/2005 defineste certificatul de performanta energetica ca fiind un document tehnic, cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a unei cladiri.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului. Astfel, va afla consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat. De asemenea, va fi cunoscuta eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2/an. In acest context, este de mentionat ca tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m2/an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.

Costul unui audit energetic variaza intre 1 euro si 3 euro metrul patrat

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 33/2009 privind organizarea si functionarea Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Costul unui audit energetic variaza intre 1 euro si 3 euro metrul patrat. Auditul enegetic se realizeaza de catre persoane atestate de Ministerul Dezvoltarii Regionale.

MDRL desfasoara cu regularitate examene de atestare tehnico-profesionala a auditorilor energetici. In baza solicitarilor, pana la 15 decembrie, au promovat examenul de atestare 576 auditori energetici pentru cladiri.

Potrivit legii, certificatul cuprinde valori de referinta prevazute în reglementarile tehnice în vigoare, care permit consumatorilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii. Certificatul este însotit de recomandari de reducere a costurilor, prin îmbunatatirea performantei energetice a cladirii.