Retailerul de mobilier si accesorii pentru casa IKEA a anuntat ca va retrage de pe piata scaunul inalt pentru copii Leopard, urmand sa le returneze clientilor integral suma platita pentru acest produs. Scaunul Leopard a fost comercializat si in Romania, iar clientii isi pot recupera banii de la magazinul companiei din Zona Comerciala Baneasa, anunta NewsIn.

Scaunul inalt cu tava pentru copii este format din cadru si sezut, care se achizitioneaza separat. Sezutul se fixeaza pe cadru cu ajutorul unui sistem de fixare pozitionat in partea din fata jos si din spate sus a sezutului.

"Retailerul de mobilier si accesorii pentru casa IKEA a primit 11 sesizari la nivel mondial de la clienti cu privire la desprinderea sistemului de fixare a sezutului pe cadru. Ca urmare, compania a inceput imediat o investigatie asupra cauzei desfacerii acestui sistem. Ancheta este in curs de desfasurare, insa designerii IKEA au constatat deja ca desfacerea acestui sistem poate duce la aparitia riscului ca sezutul sa cada prin cadru in timpul utilizarii. De asemenea, intrucat partea proeminenta din cadrul sistemului este de dimensiuni mici, o eventuala desprindere a acesteia ar putea duce la sufocarea unui copil care ar incerca sa o bage in gura. Pentru a preveni posibilitatea producerii unor astfel de incidente, IKEA a decis sa retraga imediat scaunele inalte pentru copii Leopard de pe piata mondiala", se arata intr-un comunicat emis marti de IKEA.

Compania mai precizeaza ca toate produsele din gama IKEA sunt testate atat intern, cat si in laboratoare externe, si supuse unor analize amanuntite ale riscurilor care ar putea aparea in timpul utilizarii lor: "Scaunul Leopard a fost testat in laboratoarele acreditate ale IKEA din Suedia, in conformitate cu standardele de siguranta impuse de Uniunea Europeana pentru scaunele inalte pentru copii EN 14988. Procedurile de testare a produselor se bazeaza pe situatiile reale de folosire a lor in viata de zi cu zi si tocmai pentru ca acestea sunt intr-o continua schimbare, e nevoie de imbunatatirea continua atat a produselor si a tehnicilor de fabricatie, cat si a procedurilor de testare, asa incat fiecare produs sa corespunda asteptarilor clientilor, fara nici o exceptie".

Cadrele si sezuturile scaunelor Leopard au fost fabricate in Italia si au fost comercializate in magazinele IKEA din intreaga lume incepand din octombrie 2009. Pana in prezent, s-au vandut peste 5.474 de scaune Leopard la nivel mondial.

In Romania, magazinul IKEA din Zona Comerciala Baneasa a vandut 20 de cadre si 16 sezuturi de scaune Leopard, dar reprezentantii companiei spun ca nu au primit pana acum nicio reclamatie. Clientii care doresc sa isi recupereze banii o pot face incepand de miercuri si inclusiv in perioada sarbatorilor, au anuntat reprezentantii IKEA.