Pensionarii satmareni, organizati in grupuri de cate 3 persoane din care cel putin unul e specialist in infrastructura, monitorizeaza reparatiile drumurilor si inainteaza Primariei rapoarte insotite de fotografii, in cadrul unui proiect de voluntariat incheiat cu Primaria, a declarat pentru HotNews.ro primarul din Satu Mare, Iuliu Ilyes. Pensionarii si-au luat munca foarte in serios, asistand la lucrari, facand fotografii si raportand orice miscare „suspecta” sau schimbare a planurilor de executie.

  • Pensionarii- inspectori neoficiali ai Primariei

„Sunt un fel de inspectori ai Primariei. Pe noi ne ajuta intr-un fel pentru ca avem doar 3 ingineri- numar total insuficient- care sa supravegheze aceste lucrari. Am incheiat la inceputul anului un contract de voluntariat, ca sa dam un aspect legal acestui aspect. Practic, in randul pensionarilor satmareni sunt multi drumari care stiu cum se face o plomba asfaltica sau o lucrare de reparatii. Intrucat avem multe lucrari si lipsa de personal, vedem cu ochi buni aceasta colaborare.

  • Speram ca pe termen lung aceste „inspectii” sa ne ajute

Dar pe de alta parte, ei vin si ne spun cu foarte mult aplomb ca lucrarile nu se fac asa cum trebuie si ca ei se pricep mai bine. Le-am explicat ca Primaria a incheiat un contract care include si o componenta financiara si ca de banii aia mai mult nu se poate face. In fine, noi speram ca pe termen lung aceste „inspectii” sa ne ajute”, a spus Ilyes pentru HotNews.ro. Potrivit primarului satmarean, de cand au un nou sef, pensionarii au devenit mult mai receptivi la problemele comunitatii.

„Au un sef mai batos, care a reusit sa-i mai organizeze putin. Speram sa corectam din mers eventualele excese in privinta exigentelor cu care fac controalele”, a mai spus Ilyes. Primaria Satu Mare si AJP au semnat in februarie 2010 un protocol de colaborare prin care pensionarii se angajau sa monitorizeze lucrarile la drumuri, nemultumiti de modul in care acestea se desfasoara.