Australia va fi prima tara din lume care va interzice aparitia numelui si a logoului producatorului pe pachetele de tigari, o decizie care a infuriat producatorii de tutun, relateaza AFP.

Potrivit noii legislatii propuse de guvern pentru a reduce tabagismul, tigarile vor fi vandute, incepand cu 2012, in pachete standard, fara niciun logo in afara mesajelor standard din campaniile de prevenire a consumului de tutun.

"Tigarile nu sunt cool, tigarile ucid. Asa ca guvernul nu trebuie sa prezinte nicio scuza pentru actiunile sale", a declarat premierul Kevin Rudd.

"Companiile producatoare vor detesta aceasta decizie, se vor opune. In ciuda tuturor, noi credem ca aceasta decizie, asociata cu altele, va permite reducerea tabagismului", a adaugat el.

Imperial Tobacco Australia a precizat ca va contesta decizia in justitie, pe motiv ca profitul companiei va fi afectat, in conditiile in care numele sau are o valoare comerciala.

"Introducerea unui ambalaj fara nicio marca nu permite consumatorului sa faca diferenta intre noi si alti producatori", a precizat un purtator de cuvant al firmei.

"Organizatia Mondiala a Sanatatii a afirmat limpede ca acest tip de actiuni trebuie avut in vedere de guverne", a replicat ministrul Sanatatii, Nicola Roxon.

"Faptul ca producatorii de tutun nu apreciaza actiunile noastre nu ne va opri. Nu le-au apreciat nici cand am interzis publicitatea la tigari", a adaugat ea.

Publicitatea la tigari este interzisa in Australia, iar fumatul este interzis in locurile publice inchise, cum este cazul birourilor sau al restaurantelor.