Lumea evolueaza. Meseriile evolueaza si ele. Care vor fi urmatoarele slujbe cele mai cautate si ce competente presupun ele?, se intreaba Michael Page, unul din cei mai buni recruiteri globali, in cartea “Ghidul noilor meserii din 2010“. 1.Community manager. Avand in vedere evolutia Internetului si a retelelor de socializare, companiile vor avea nevoie de un om care sa stie sa le promoveze produsele pe platforme gen Facebook, Youtube, Twitter, etc. De presupus ca cel care va ocupa un asemenea post trebuie sa aiba bune notiuni de comunicare si de marketing. Salariul: 30.000-65.000 de euro, noteaza Dan Popa pe blogul lui.

  • 2. Responsabil cu restructurarea datoriilor

“Restructurarea datoriilor presupune restructurarea partiala sau totala a pasivului unei companii aflate in dificultate, in asa fel incat aceasta sa nu intre in faliment, dar creantierii ei sa isi poata recapata banii”, eplica Michael Page. Un asemenea job necesita buni profesionisti in finante, care vor fi platiti cu salarii intre 80.000-100.000 euro.

  • 3. Responsabil achizitii in conditii de dezvoltare durabila

Ecologia te obliga sa fii atent cu ce cumperi. Acest responsabil va trebui sa ia decizii noi in materie de achizitii, unele in contradictie cu „reflexele istorice” ale companiei. Un fel de „inginer comercial” care ar putea fi platit pentru asta cu un salariu de 50.000-80.000 euro.

  • 4. Fundraiser

Aici, prea multe de spus nu sunt. Doar ca cel care va fi desemnat sa se ocupe de strangerea banilor va trebui sa isi faca o retea de persoane influente care sa doneze periodic bani. Salariul: 30.000-65.000 euro.

  •  5. Responsabil e-business

Numeroase intreprinderi, mai ales cele din sectoarele turism, bancassurance si distributie isi vor muta o parte din ce in ce mai mare pe net. Responsabilul e-business trebuie sa dezvolte vanzarile in zona online. Salariul: 30.000-120.000 euro.

  • 6. Responsabil guvernanta Internet

Companiile cotate la Bursa sau cele ale caror imagine trebuie cu sfintenie pastrata vor avea nevoie de un om atent la tot ce misca pe net si care le-ar putea afecta „blazonul”. Unul care sa fie in stare sa dezvolte un sistem de pre0venire si alerte pe net. Va fi platit cu 60.000-75.000 euro.

  • 7. Trezorier

Inafara contabilului, companiile vor avea nevoie de trezorieri. Un consilier al directorului financiar care sa ofere in fiecare minut garantia ca angajamentele companiei sunt luate in cele mai bune conditii economice si cu cele mai bune garantii de securitate financiara. Salariu 50.000-80.000 euro.

  •  8. Expert emisii carbon

Acesta va avea ca principala misiune sa propuna solutii concrete de gestionare a cheltuielilor care tin de energie si sa reduca emisiile de gaza cu efect de sera. Musai sa fie inginer energetician sau absolvent de mediu. Salariul? Intre 35.000-50.000 euro.

  • 9. Responsabil cu armonizarea normelor si doctrinelor contabile

Asa il numeste page pe noul contabil sef, care va fi obligat de globalizare sa consolideze grupurile care au filiale/sucursale in mai multe tari. Salariul: 80.000-140.000 euro.

  •  10. Responsabil cu diversitatea

Se va ocupa cu programele interne ale multinationalelor, destinate sa combata discriminarea, dezvoltarea „sanatoasa” si alte asemenea noi tendinte. Salariu: 45.000-75.000 euro.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa