Parlamentul European impune reguli mai dure pentru etichetarea alimentelor

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 17 iunie 2010, 11:02 Economie | Consumator

Parlamentul European a decis, in sedinta plenara de miercuri, ca etichetele produselor alimentare sa contina informatii nutritionale si recomandari privind consumul zilnic. "La propunerea Comisiei Europene, europarlamentarii au decis ca trebuie indicata pe partea frontala a ambalajului cantitatea de lipide, acizi grasi saturati, zaharuri si sare. In plus, trebuie mentionata pe ambalaj si cantitatea de proteine, glucide, fibre si acizi grasi trans naturali si artificiali", spune europarlamentarul roman Petru Luhan, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

"Cetatenii europeni trebuie sa aiba posibilitatea de a alege produsele alimentare in cunostinta de cauza", a adaugat Petru Luhan, care este membru in Comisia pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European si a fost prezent la dezbaterile sesiunii plenare de la Strasbourg. 

Europarlamentarii au sustinut propunerea Comisiei, potrivit careia cantitatea de lipide, acizi grasi saturati, zaharuri, sare si energie trebuie indicata pe partea frontala a ambalajului. Informatiile trebuie insotite de recomandari privind consumul zilnic si exprimate per 100 de grame sau 100 de mililitri. Ei doresc ca si cantitatea de proteine, glucide, fibre si acizi grasi trans naturali si artificiali sa fie precizata pe ambalaj.

In schimb, propunerea de introducere a sistemului tip semafor pentru mentionarea continutului de sare, zahar, grasimi in produsele alimentare procesate a fost respinsa. Introducerea sistemului de tip semafor ar fi dus la mentionarea continutului de sare, zaharuri sau grasimi "scazut, mediu sau ridicat, in combinatie cu culorile verde, galben (chihlimbar) si rosu.

  • Etichetarea obligatorie a tarii de origine, extinsa

Europarlamentarii au mai cerut extinderea etichetarii obligatorii a tarii de origine si asupra tuturor tipurilor de carne, produselor lactate, fructelor si legumelor.

Etichetarea obligatorie a tarii de origine exista deja pentru anumite produse, precum carnea de vita, miere, fructe si legume proaspete si ulei de masline. Deputatii sustin extinderea etichetarii obligatorii si asupra tuturor tipurilor de carne, produselor lactate, fructelor si legumelor si produselor cu un ingredient. Tara de origine trebuie mentionata si pentru carnea si pestele utilizate din produsele procesate. Aceasta prevedere poate fi subiectul unei evaluari de impact. In cazul carnii, tara de origine se defineste ca fiind tara in care animalul s-a nascut, a fost crescut in cea mai mare parte a vietii si apoi sacrificat. Carnea, respectiv produse din carne obtinute de la animale care nu au fost asomate inainte de sacrificare, ci au fost sacrificate ritualic trebuie etichetate ca atare.

Deputatii doresc insa ca alimentele care nu au fost preambalate, precum carnea de la macelarie, sa fie exceptate de la regulile privind etichetarea. Micro-intreprinderile care produc alimente produse artizanal ar putea fi, de asemenea, excluse. Majoritatea deputatilor au sprijinit exceptarea bauturilor alcoolice de la etichetarea nutritionala, dar solicita in schimb o etichetare mai riguroasa pentru bauturilor alcoolice mixte sau pentru asa-numitele "alcopops".

  • Cand intra in vigoare noile prevederi

Rezolutia legislativa a Parlamentului European fost adoptata cu 559 de voturi pentru, 54 impotriva si 32 de abtineri. Totusi, se estimeaza ca nu va exista un acord rapid cu Consiliul, fiind probabil sa se ajunga la a doua lectura.

Odata ce legislatia va fi adoptata, intreprinderile cu profil alimentar vor avea trei ani la dispozitie pentru a se adapta la noile reguli. Operatorii mai mici, care dispun de un numar mai mic de 100 angajati si de o cifra de afaceri sub 5 milioane de euro, vor avea la dispozitie 5 ani pentru a se adapta la noile prevederi.


Citeste mai multe despre   
























[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

1569 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    IMPORTANT: Trasabilitate_unde sunt facute (Joi, 17 iunie 2010, 11:53)

    Important [anonim]

    Mai bine ar impune parlamentul (si comisia) o regula STRCTISSIMA: obligativitatea mentionarii originii produsului. ce e sau nu alimentar.
    De ex: cumpar bluze de la Zara sau United colors of benettton, fara sa am habar unde sunt facute !!!
    E impardonabil.
    Domnilor de la reprezentanta permanenta....FACETI CEVA, un feedback cat de mic.
    • +1 (1 vot)    
      Stii bine (Joi, 17 iunie 2010, 12:42)

      Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui Important

      Stii bine unde sunt facute...
      • 0 (0 voturi)    
        tocmai ca habar nu ai unde sunt facute ! (Joi, 17 iunie 2010, 12:59)

        Veritas [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

        Altfel cine naiba cumpara de la Berlin costum de marca..facut la...Pascani ! Il cumparam acasa.
        Iar la fructe: nu e vorba de nationalism, dar intre o capsuna din Ucraine si una din Spania, mai ecologic e sa incurajezi consumul celor din Ucraina.
        Avem dreptul la alegere, ca consumator. Respectatin-il, autoritati umflate cu pompa si care adeseori nu facet (mai) nimic.
    • 0 (0 voturi)    
      Trasabilitate ... (Joi, 17 iunie 2010, 13:44)

      _tudor_ [anonim] i-a raspuns lui Important

      Adica o bluza "de la Zara" e "mai de la Zara" daca e facuta in Franta decat in China?
      Intreb si eu...
      Ca spui "unde e facuta..."
      Sau prin trasabilitate te referi la "Bluza facuta din bumbac ne-modificat genetic" pentru ca majoritatea bumbacului e modificat genetic. Si asta nu insemna ca ies noapte monstruleti din fibrele de bumbac ci inseamna bumbacul a fost tratat cu otravuri date dracului care omoara totul ... numai bumbac si cumparatori sa fie.

      P.S.
      As prefera sa vad pe ambalas "Piept de pui FARA hormoni de crestere care-l face sa creasca intr-o zi cat altii in sapte asa cum o sa creasca si anumalul din mine...
  • +1 (1 vot)    
    Mai bine raportul artificial/natural (Joi, 17 iunie 2010, 12:02)

    Big [anonim]

    Mai bine ar pune raportul de continut natural si artificial. Sa-l vad eu pe ala care mai cumpara alimente cu 80% chimicale.

    Acum pana si fructele si legumele "proaspete" sunt pline de coloranti, conservanti si alte cele. Au ajuns sa dea coloranti la pui ca sa fie carnea roz.
  • +3 (3 voturi)    
    O masura buna (Joi, 17 iunie 2010, 12:42)

    Trojan.H [utilizator]

    O masura buna, pacat ca n-a fost adoptata mai demult.
  • 0 (2 voturi)    
    Foarte buna masura (Joi, 17 iunie 2010, 13:16)

    ovys [utilizator]

    Pana acum, acest lucru era optional. Ma bucur ca etichetarea nutritionala raportata la Cantitatea Zilnica Estimata va deveni obigatorie.
    Un exemplu de produs natural care a si implementat acest sistem, este painea Rotunda Romaneasca care abia s-a lansat pe piata.
    Eu abia astept sa o gasesc in comert.Mai multe detalii gasiti pe www.rotundaromaneasca.ro


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version