Vacantele scurte inlocuiesc in acest an concediile de 3-4 saptamani, pe fondul temerii angajatilor de a nu lipsi de la decizii importante si a stresului provocat de criza financiara, arata un studiu GfK, comandat de Wall Street Journal. Ungaria, Romania si Portugalia sunt principalele tari europene unde oamenii aleg sa plece numai o saptamana de la serviciu. Destinatiile interne reprezinta tendinta vacantelor din acest an pentru majoritatea europenilor.

"In loc sa petreaca doua sau trei saptamani intr-o vacanta mare, oamenii isi iau weekenduri lungi libere pentru a se reface de la viata din ce in ce mai stresanta si grea," a declarat Mark Hofmans, director la GfK CR Academy Brussels.

Sapte din zece persoane vor petrece pana in doua saptamani pe concedii.

Germanii (46%), belgienii (34%) si spaniolii (31%) sunt printre tarile care prefera concedii de 2 saptamani, in timp ce ungurii (47%), romanii (43%) si portughezii (39%) aleg maxim o saptamana de vacanta.

"In ultimele 18 luni, cu recesiunea globala si presiunea pe care organizatiile o pun pe umerii angajatilor sa performeze, s-a simtit o tendinta puternica a oamenilor sa isi ia mai putin timp liber," a declarat Alex Linley, directorul unui centru de psihologie aplicata din Anglia.

"Oamenii au senzatia ca vor fi lasati pe dinafara cand se iau decizii. Simt ca trebuie sa fie in preajma, avand in vedere competitivitatea crescuta de la locul de munca," a adaugat acesta.

Jumatate dintre europeni vor alege sa plece in vacanta in tara lor, din cauza crizei financiare, arata acelasi studiu. Bulgarii (71%) si romanii (70%) conduc in acest trend, urmati de portughezi (66%).

"Este o problema care tine de bani," a declarat un operator turistic din Bulgaria. "Daca ai bani pentru concediu, pleci in Grecia sau Turcia, ca bulgar. Dar daca ai bani mai putini, alegi muntii din tara sau Marea Neagra," a explicat acesta.

Avand economii mai puternice, suedezii (87%), olandezii (85) si belgienii (77%) sunt cei care planuiesc sa calatoreasca si in afara tarii.