(P) "Dobanda anuala efectiva este importanta in primul rand pentru consumator, dar si pentru unitatea care emite un credit, datorita faptului ca o transparenta pentru client va diminua problematica reclamatiilor", afirma Sorin Mierlea (presedinte ANPCPPSR - Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Produselor si Serviciilor din Romania). "Noua mentalitate pe care incercam sa o implementam in Romania este transformarea cetateanului roman, dintr-un cetatean pasiv intr-un cetatean activ", continua acesta. "Dobanda anuala efectiva il ajuta pe consumator sa aiba o imagine clara asupra costurilor pe care le implica un credit si sa isi stabileasca bugetul familiei si posibilitatile de rambursare."

Sorin Mierlea, presedinte ANPCPPSRFoto: Hotnews

Idei principale din interviu:

  • Dobanda anuala efectiva il poate ajuta pe consumator sa compare institutiile financiar-bancare ce acorda credite si sa analizeze propriile posibilitati de rambursare a unui imprumut.
  • Dobanda anuala efectiva contine patru tipuri de comisioane: comisionul de administrare a creditului, comisionul de rambursare anticipata, comisionul de penalizare pentru intarzierea de plata si un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.
  • In cazul in care nu i se pun la dispozitie toate informatiile referitoare la un contract de credit, consumatorul are dreptul sa faca o sesizare catre unitatea financiar-bancara, dar si catre autoritatile competente pentru ca acestea sa ia masuri.
  • Toate institutiile care acorda credite sunt obligate sa afiseze dobanda anuala efectiva (institutiile financiare nebancare, institutii bancare, brokeri care fac intermediere de credite pentru institutii financiar-bancare).
  • Este obligatoriu ca dobanda anuala efectiva sa fie afisata la toate tipurile de credite (indiferent daca sunt credite de nevoi personale, credite de nevoi imediate sau credite pe o perioada mai lunga de timp).