Romania se afla printre tarile cu cele mai mici preturi la alimente si bauturi nealcoolice fata de media Uniunii Europene, preturi mai scazute inregistrandu-se in Macedonia si Polonia, potrivit unei statistici Eurostat, care se refera la anul 2009. Tutunul in Romania este de asemenea mai ieftin decat media europeana cu peste 50%.

Preturile alimentelor si bauturilor nealcoolice sunt cu 34% mai mici decat media europeana in Romania, in timp ce in Macedonia acestea sunt cu 48% mai scazute, in Polonia cu 36%, iar in Bulgaria, cu 32%. Cele mai mici preturi se inregistreaza la carne, cu 42% mai mici decat media europeana. Painea si cerealele au preturi cu 39% mai scazute.

Laptele, branza si ouale sunt insa foarte aproape de valoarea medie a Uniunii Europene, avand preturi cu doar 7% mai mici decat aceasta.

Tutunul in Romania este de asemenea ieftin, avand preturi cu 52% mai mici decat media europeana. Macedonia, Serbia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Albania si Bulgaria au insa preturi si mai scazute.

In ceea ce priveste bauturile alcoolice, acestea sunt cu 30% mai ieftine.

De partea cealalta, cele mai ridicate preturi la alimente, comparativ cu media europeana, se inregistreaza in Norvegia, Elvetia si Danemarca.

Potrivit Eurostat, Romania si Bulgaria sunt tarile cu cel mai mic produs intern brut per capita din Uniunea Europeana. Bulgaria ocupa ultimul loc, cu un PIB de 41% din media UE, in timp ce Romania se claseaza penultima, cu un PIB de 45% din media statelor europene.