S-a sustinut de nenumarate ori faptul ca, in Romania, multe dintre produsele alimentare se vind la preturi comparabile cu cele din tarile vestice, desi salariile sunt mult mai mici. Cum stau lucrurile de fapt? Conform datelor Eurostat, in 2009, produsele alimentare s-au vandut in Romania la preturi echivalente cu 66% din preturile medii inregistrate la nivelul UE, insa procentele variaza semnificativ daca analizam situatia pe categorii de produse, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

- cele mai scumpe produse alimentare sunt ouale, laptele si branzeturile, respectiv bunuri pentru achizitia carora romanii cheltuie anual aproximativ 10 miliarde lei sau 2.3 mld euro.

Pretul la care se vand aceste produse reprezinta 92,9% din pretul mediu inregistrat in UE, Romania fiind mai scumpa decat Germania sau Suedia la acest capitol. Cea mai ieftina tara este Polonia (62,8% din media UE), iar cea mai scumpa Irlanda (137,2%);

- bauturile nonalcoolice se vand la un pret echivalent cu 75,2% din media Uniunii, Romania fiind cea mai ieftina tara din UE. Cea mai scumpa tara este tot Irlanda (146,3%). Si bauturile alcoolice sunt foarte ieftine la noi, pretul reprezentand 70,1% din media UE.

- carnea este cel mai ieftin aliment – se vinde la un pret echivalent cu 58,3% din cel mediu inregistrat in UE, insa in urma cu 10 ani procentul era de 39%. Cea mai ieftina carne poate fi cumparata in Polonia (56,3% din media UE), iar cea mai scumpa in Danemarca (130,8%);

Luand in considerare procentul de 66% mentionat mai sus, Romania este a doua cea mai ieftina tara dintre toate cele 27 de tari membre in ceea ce priveste pretul produselor alimentare. Pe primul loc in clasament se afla Polonia cu un procent de 63,7%, iar pe locul trei Bulgaria cu 67,8%. Cele mai scumpe alimente sunt in Danemarca (138,5%)

Pe de alta parte insa, salariul mediu in Romania reprezinta doar aproximativ 15-20% din cel mediu la nivelul UE, astfel ca ponderea cheltuielilor cu achizitia alimentelor in total cheltuieli de consum este foarte mare – conform INS, romanii dau in medie 40% din venit pe mancare, procentul in tarile civilizate nedepasind 10-15%.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.