Departamentul american al Justitiei a anuntat joi ca a dispus o amenda de 141 de milioane de dolari producatorilor Panasonic si Whirlpool, acuzati de intelegere asupra preturilor compresoarelor frigorifice, relateaza AFP.

"Este vorba despre primele inculpari care au rezultat din ancheta in curs a serviciului concurentei asupra pietei mondiale a compresoarelor frigorifice", a afirmat, intr-un comunicat de presa, seful acestui serviciu, Christine Varney.

Departamentul Justitiei a precizat ca japonezii de la Panasonic si americanii de la Whirlpool, prin filiala Embraco, au avut "complici" in aceasta afacere, lasand sa se inteleaga ca ar putea urma amenzi si impotriva altor societati.

"Panasonic, Embraco si alti complici (...) s-au pus de acord, in cadrul unor intalniri si conversatii, pentru coordonarea preturilor compresoarelor frigorifice" si au "schimbat informatii pentru a supraveghea si a impune preturile asupra carora s-au pus de acord".

Embraco va trebui sa plateasca o amenda de 91,8 milioane de dolari, iar Panasonic 49,1 milioane. Cele doua societati au cooperat cu autoritatile in cursul anchetei.

Compresoarele frigorifice sunt piese esentiale in functionarea frigiderelor si a congelatoarelor de uz domestic sau industrial.