O Europa fara fumat in locuri publice, este ideea comisarului european pentru sanatate, John Dalli, potrivit Die Welt. El a spus ca anul viitor Comisia va face o propunere legislativa de interzicere completa a fumatului in locurile publice pe tot cuprinsul Uniunii, fara exceptiile existente la momentul actual.

"Idealul este o Europa fara fumat", a spus Dalli intr-un interviu acordat luni publicatiei germane, care sustine ca noua legislatie isi propune sa faca fumatul mai putin atractiv si mai putin nociv in statele UE.

Comisarul european vorbeste despre introducerea unei interdictii totale de fumat in locuri publice, in mijloace de transport si la locul de munca. Exceptiile nu-si au rostul, crede Dalli, nici macar in anumite baruri sau in locurile special amenajate pentru fumat, pentru ca "trebuie sa ne gandim nu numai la sanatatea clientilor, ci si a angajatilor". Beneficiile economice au o importanta mai mica decat sanatatea oamenilor, a argumentat Dalli.

In Europa mor anual 650.000 de oameni, iar fumatul duce la o scadere de productivitate in economie si la impovararea sistemului sanitar cu miliarde de euro in fiecare an. "Sunt in principal preocupat de situatia tinerilor, 35% dintre tinerii europeni sunt fumatori", a mai spus comisarul european.

Legislatia europeana va incerca sa reduca si cantitatea de nicotina sau alte substante pe care le contin tigaretele, dar sa ceara si schimbari ale ambalajelor tigaretelor, care sa contina imagini pentru a descuraja fumatul si informatii detaliate despre substantele nocive pe care le contin. "Cu cat sunt mai asemanatoare si mai banale, cu atat mai bine", a spus comisarul. Mai mult, legislatia se va referi si la amplasarea pachetelor de tigarete in magazine, sa fie mai putin vizibile.