Consiliul Concurentei a Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) cu o amenda in valoare de 4,05 milioane lei (aproximativ 950.000 euro) pentru fixarea tarifelor aplicate de membrii sai, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul unei conferinte de presa.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului ConcurenteiFoto: Agerpres

Autoritatea de concurenta a aratat ca CECCAR a stabilit onorariile percepute de membrii sai inca din anul 2001, chiar daca in anul 2000 Corpul fusese avertizat sa nu adopte un astfel de act. In 2004, Regulementul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, iar sumele au fost transformate in euro. Pentru a fi aplicate de toti membrii sai, in 2009, conducerea CECCAR a decis publicarea in Monitorul Oficial a Regulementului.

Presedintele Consiliului Concurentei a precizat ca aceasta este cea mai mare amenda procentuala data de autoritatea de concurenta - 9,2% din veniturile CECCAR in anul 2009 - si cea mai mare sanctiune aplicata unei asociatii.

"Acest fapt se datoreaza gravitatii faptei, care este similara unui cartel, duratei ridicate - 9 ani si circumstantelor agravante, respectiv continuarea incalcarii legii dupa declansarea investigatiei si ignorarea avertismentelor Consiliului Concurentei", a explicat Bogdan Chiritoiu.

El a mai aratat ca din cei aproape 34.000 de membrii CECCAR, circa 70% au aplicat sau au incercat sa aplice tarifele minime. ''La o piata totala de servicii de contabilitate de 300 milioane de euro, costurile suplimentare pentru companii au fost de 15-45 milioane de euro. Pentru companiile afectate, acest cartel inseamna o nota de plata cu 10-30% mai mare", a declarat presedintele autoritatii de concurenta.

Consiliul Concurentei a impus CECCAR sa inceteze practica anticoncurentiala si sa abroge regulamentul in termen de trei luni de la comunicarea deciziei. In cazul nerespectarii acestei decizii, CECCAR risca o "amenda cominatorie de pana la 5% din veniturile zilnice medii din anul financiar anterior sanctionarii".

Conform estimarilor Consiliului Concurentei, in urma eliminarii acestor practici anticoncurentiale, mediul de afaceri va beneficia de o economie de costuri anuala situata intre 70 si 200 milioane de lei. Aceasta economie a fost estimata ca fiind diferenta dintre tarifele platite ca urmare a Regulamentului si tarifele care ar fi existat daca ar fi functionat concurenta prin pret.

UPDATECECCAR: Masura dispusa de Consiliul Concurentei este abuziva, aberanta, netemeinica si nelegala

Biroul Permanent al Consiliului Superior al CECCAR arata intr-un comunicat ca masura dispusa de Consiliul Concurentei este netemeinica deoarece se bazeaza pe supozitii si estimari, interpretarea eronata si abuziva a unor reglementari in domeniu si pe neintelegerea rolului, naturii juridice si atributiilor CECCAR prevazute in reglementarile interne, cele europene si in standardele internationale aplicabile CECCAR.

De asemenea, CECCAR considera ca aceasta masura este abuziva deoarece nu s-a demonstrat ca ar exista intelegeri exprese sau tacite pentru fixarea concertata a tarifelor practicate de expertii contabili si nu s-a demonstrat ca sunt intrunite cumulativ cele trei conditii pentru a face aplicabilitate art. 5 alin. (1) lit a) din Legea concurentei (existenta unor intreprinderi sau asociatii de intreprinderi; existenta unei intelegeri intre intreprinderi; intelegerea sa aiba ca obiect sau ca efect impiedicarea, restrangerea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca).

Conform CECCAR, amenda aplicata este aberanta, netemeinica si nelegala deoarece nu s-a demonstrat ca veniturile Corpul Expertilor Contabili luate in calcul ar avea vreo legatura cu metodologia de stabilire a tarifelor, recomandata expertilor contabili.

Reprezentantii CECCAR nu au precizat expres daca vor contesta amenda aplicata de Consiliul Concurentei, insa ultima propozitie a comunicatului arata ca spera ca justitia sa faca dreptate.