Scandalul dioxinei in furajele din Germania. Ce oua si ce carne mai putem manca, fara grija?

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Vineri, 7 ianuarie 2011, 18:01 Economie | Consumator

Oua cu cantec
Foto: Hotnews
150.000 de tone de hrana pentru porci si pasari de curte au fost contaminate cu dioxina, dupa datele comunicate de guvernul german. Firma Harles und Jentsch a livrat grasimile industriale contaminate catre 25 de producatori de hrana furajera. Folosind si materii prime din import, firma isi exporta produsele in toata Europa. Pana in prezent, Ministerul Agriculturii german nu are date referitoare la efectele contaminarii asupra populatiei. Noul „scandal al dioxinei“ nelinisteste insa multi consumatori: „Ce oua si ce carne mai putem manca, fara grija?“

    * Analize cu cantec

Joi, numarul landurilor germane afectate de scandalul dioxinei din hrana furajera a urcat la 13. Au fost descoperite si in landul Rheinland-Pfalz 500 de oua, de la o ferma care a folosit hrana contaminata, pentru pasari. Exista indicii ca nici ferme din Baden-Württemberg si Bavaria n-ar fi excluse din schema de livrari a firmei. Dupa informatiile Deutsche Presse Agentur, obtinute din cercuri guvernamentale, activitatea a fost blocata in 4.709 ferme si intreprinderi la care ar fi fost livrate furaje cu dioxina. Cel mai afectat land este Saxonia Inferioara.  

Inca din luna martie a anului trecut, un laborator particular ar fi constatat in probele trimise de Harles und Jentsch un continut de dioxina dublu fata de cel permis. Informatia a fost preluata in presa germana de la Hannoverschen Allgemeinen Zeitung si confirmata joi de Ministerul Agrar din Kiel. Acesta ar fi aflat doar in 27 decembrie 2010, despre valorile ridicate de dioxina din grasimile sortite amestecului in hrana pentru animale si livrate de firma sus-numita.  

Probele de laborator incriminante ar proveni in urma unui control intern din cadrul firmei, care nu le-ar fi comunicat autoritatilor competente. Controlorii de hrana furajera din Schleswig-Holstein au confiscat proba in 29 decembrie si au predat-o procuraturii. Si dupa martie 2010 ar mai fi existat nereguli in productia firmei, care insa au fost musamalizate.  

Firma Harles und Jentsch GmbH a fost fondata in anul 1980, se prezinta ca „specialist in prelucrarea si vanzarea de uleiuri si grasimi vegetale si animale, ca si a derivatelor acestora. Produsele de marca HAJENOL sunt vandute clientilor din industria chimica si domeniul agrar in toata Europa“. Cu sediul la Uetersen, firma „garanteaza procurarea de materii prime ieftine din toate colturile lumii, prin portul Hamburg“. http://www.hajenol.de/Harles_englisch/Home_english.html

Se ridica astfel intrebarea, daca materia prima folosita de firma germana in producerea grasimilor cu continut ridicat de dioxina nu provine si din importul ieftin, din alte tari. Se mai ridica un semn de intrebare si referitor la prezumtive exporturi de marfa contaminata in Europa, practicate in cursul anului trecut. Cu aceste intrebari se ocupa acum procuratura germana, ancheta este doar la inceput.  

Grasimile contaminate au fost supuse analizelor de laborator in cadrul unor expertize independente. La 9 din 20 de probe luate de la firma, continutul de dioxina depaseste nivelul admis, de 0,75 nanograme, dupa cum a comunicat Ministerul Agriculturii din Schleswig-Holstein. Cele noua probe prelevate de firma s-au dovedit „inadecvate pentru producerea de hrana pentru animale, datorita depasirii nivelului maxim admis“. Cea mai inalta valoare inregistrata pana acum la o proba a fost de 10,05 nanograme, o valoare de zece ori mai mare decat maxima admisa.  

Dupa izbucnirea scandalului, firma Harles und Jentsch GmbH din Uetersen, Schleswig-Holstein, a recunoscut ca a prelucrat in hrana pentru animale „grasimi sintetice, care n-aveau voie sa ajunga in lantul alimentar“. „Am presupus, cu superficialitate, ca reziduurile de grasimi care rezulta in urma producerii de bio-diesel din ulei de palmier, soia si rapita, ar fi adecvate producerii de furaje“, a spus seful firmei Siegfried Sievert publicatiei Westfalen-Blatt. Dupa propriile declaratii, firma ar fi cumparat, de ani de zile, resturi rezultate in urma producerii de bio-motorina si le-ar fi prelucrat pentru obtinerea de componente ale hranei furajere.

„Inca nu sunt absolut clare produsele contaminate“, a spus Regina Aschmann de la Centrala Consumatorilor din Bremen. Rezultatele analizelor de laborator pe sarje de livrari si o lista cu numele intreprinderilor afectate vor fi disponibile doar peste o saptamana sau doua.  

„Pericolul asupra sanatatii consumatorilor nu este acut“, instiinteaza Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR). Cu toate acestea, BfR recomanda precautie, mai ales la consumul de oua care nu provin din fermele ecologice.  

    * Cine-i de vina, oul sau gaina?

Scandalul dioxinei a izbucnit la cateva zile dupa sarbatorile de sfarsit de an, cand afluenta consumatorilor la rafturile de alimente din supermarket-uri a fost maxima. Un exemplu: doar la o ferma din Sachsen-Anhalt, unde animalele au primit, prezumtiv, hrana contaminata, au fost taiati 63.100 de pui de gaina. Din 120 de tone de carne livrate de ferma, 90 de tone au ajuns deja in galantare, prin urmare la consumatori. Restul de 30 de tone de carne inghetata a fost intre timp blocat la vanzare si e analizat din punct de vedere al continutului de dioxina.

Scandalul a ajuns pana la etajele de sus ale politicii. La nivel central au fost exprimate propuneri de inasprire a cadrului legal actual. „Cazul de fata este o inselaciune si o abatere de la legea alimentelor si hranei furajere. Verificam cum ar putea fi inasprite prevederile acesteia, pentru a ingreuna si mai mult practicarea unor astfel de inselatorii“, a declarat pentru Financial Times Deutschland, purtatorul de cuvant al Uniunii de guvernamant, Peter Bleser.  

Astfel, s-ar putea impune separarea liniilor de productie sau colorarea anumite componente adaugate in hrana pentru animale. Suplimentarea numarului de controlori locali nu cade insa in sarcina guvernului, e treaba administratiilor la nivel de regiune. „Acestea trebuie sa se traga singure de urechi, cand controalele nu sunt suficient de severe“, a spus Bleser. „E insa pacat, ca niste oi negre aduc pata pe obrazul intregii branse“, a mai adaugat politicianul crestin-democrat.  

Controlorii alimentari n-ar avea insa, ce sa-si reproseze. In atributiile lor cade controlul alimentelor destinate consumului uman, nu si celui animal. Prin urmare, pisica e aruncata dintr-o curte in alta, iar pana la stabilirea tuturor vinovatilor va mai trece ceva timp. Oricum, beleaua cade in final pe consumator.  

    * Dai un ban, dar stai la masa fara grija

Societatea Germana pentru Alimentatie (DGE) avertizeaza impotriva crearii de panica in randul consumatorilor. Chiar daca la copii se recomanda atentie si preventie sporite in consumul de oua si carne, adultii nu trebuie sa se teama de urmari serioase, „chiar si in cazul consumarii unui ou contaminat. Un adult sanatos poate sa consume, ca si pana acum, produse din oua“. Protectia Consumatorului din Germania recomanda insa pentru moment si pe cat se poate, consumul de oua si produse din carne de pasare si porc din productie ecologica, inscriptionate ca atare si care ar exclude in totalitate pericolul contaminarii cu dioxina.

Consumatorul si-ar avea totusi partea lui de vina: in goana permanenta dupa preturi cat mai mici, se stimuleaza folosirea de materii prime ieftine in industria alimentara. „Alimentele de calitate isi au pretul lor“, suna avertismentul DGE.

Interesul fata de problema al populatiei din Germania e ridicat, forumurile din Internet cuprind mii de comentarii la tema. Reactiile sunt impartite, pornind de la indiferenta si ajungand pana la precautie si teama, combinate cu reprosuri aduse politicii, aparent insuficient preocupate de sanatatea consumatorului. Citam cateva opinii, de pe forumul Spiegel.de.

„Dioxina in ou? Ma lasa rece. Din motive mult mai importante, nu mananc nici ou, nici pui. Si nici de un EiFon n-am nevoie“ (n.r. Ei =ou in lb. germana, se citeste „ai“) scrie un comentator, probabil vegetarian si certat cu societatea de consum.

„De vina pentru noua contaminare sunt politicienii“ se revolta un altul. „De ce nu e interzis importul si adaosul de acizi grasi industriali la hrana animalelor? Doar nu e prima data cand dioxina produsa pe calea asta ajunge in mancare? Unde-i Frau Aigner? Pana acum n-a zis nici pas“.

Intre timp, ministrul crestin-social al Alimentatiei, Agriculturii si Protectiei Consumatorului, Ilse Aigner, a iesit din conul de umbra si solicita cu tarie o reglementare europeana pentru protectia „lantului furajer“. Ea a discutat joi, la telefon, cu comisarul UE pe problema, John Dalli.

„Cum ar trebui sa abordeze Bundestag-ul acest scandal? Sa inchida imediat si definitiv firma cu pricina. Sau si firma asta e „relevanta pentru sistem“?“, se intreaba un comentator care n-a uitat ca unele banci falimentare in urma crizei financiare au fost luate sub aripa protectoare a statului german, in timp ce micile firme au sangerat sau au fost lasate sa piara.

In aceeasi zona de protest se inscrie si un alt comentator. „Guvernul mai bine pedepseste victimele. De ce sunt inchise fermele de animale, si nu intreprinderile chimice, asa-zise „producatoare de hrana pentru animale“?

De slaba reactie a conducerii la nivel de land e nemultumit un altul: „Ministrul pentru protectia consumatorului crede ca „nu exista o amenintare acuta“. Ce vrea sa insemne asta? Adica nu-i pericol imediat, daca nu cad mort pe loc, cu spume albe in jurul gurii. Care va sa zica, el „crede“ ca nu-i asa de rau. Dar la anul ce va fi? Mor de cancer, sau imi cade doar parul?“.

Dioxinele sunt combinatii chimice cu un grad diferit de toxicitate. Tetraclorbenzodioxina (TTCD) sau otrava Seveso poate fi mortala in concentratie foarte mica. In experientele pe animale, s-ar fi dovedit ca dioxina are efecte cancerigene. Ca efecte de lunga durata asupra sanatatii omului au fost identificate dereglari ale sistemului imunitar, boli ale pielii, cailor respiratorii, glandei tiroide si ale aparatului digestiv. O victima celebra a intoxicarii in urma unui atac cu dioxina (2004) este fostul presedinte al Ucrainei, Viktor Yuscenko.


Citeste mai multe despre   




















Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

7143 vizualizari

  • +3 (9 voturi)    
    Propun..... (Vineri, 7 ianuarie 2011, 18:47)

    polonyca [utilizator]

    ....ca , de urgenta , ministrul nostru de externe , toata floarea politicii noastre , sa protesteze energic la UE , in presa mondiala , peste tot , si , la unison , energic , sa ceara activarea MCV pt Germania !!!! Ba , ca o masura de siguranta finala.....sa propuna EXCLUDEREA Germaniei din UE !!!!!!!
    Sa se invete minte odata.........! Si , in continuare , propun sa fim cu ochii pe Franta !!! Sic , sic....
  • +6 (6 voturi)    
    Da (Vineri, 7 ianuarie 2011, 19:07)

    Babilou [anonim]

    Acum cativa ani buni a fost un scandal asemanator in Belgia, unde a fost introdus in concentratele pentru gaini ulei mineral.
    O idee complet aiurea.....
    Atunci a ajuns in Ro maioneza preparata de belgieni cu acele oua.
  • +2 (2 voturi)    
    Rezolvarea problemei (Vineri, 7 ianuarie 2011, 20:35)

    Irina [anonim]

    Raspunsul este foarte simplu: nu mai mancati ``ce`` oua si ``ce`` pui.
  • +12 (12 voturi)    
    Siguranta (Vineri, 7 ianuarie 2011, 20:36)

    vercingetorix [utilizator]

    Pentru o mai mare siguranta a populatiei Guvernul Romaniei ar trebui sa interzica importul de alimente din Germania pe o perioada de cel putin un an de zile, iar dupa un an sa urmeze o perioada de monitorizare de o jumatate de an in care sa cerem asigurari ferme din partea Germaniei ca astfel de lucruri nu se vor mai intampla.
    • +1 (1 vot)    
      siguranta alimentara (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 1:32)

      vali [anonim] i-a raspuns lui vercingetorix

      De 10 luni au fost folosite furajele toxice, furaje furnizate de concernul mentionat in articol, in Germania pentru hrana animalelor. Nu ministrul roman de externe are atributii in acest sens, Ministerul Agriculturii trebuie sa ia masuri de verificare fito-sanitara pentru importul de furaje si produse animale in tara. Ministerul Agriculturii poate pune restrictii importurilor de produse alimentare din Germania si e obligat s-o faca daca este justificata masura pentru sanatatea cetatenilor romani. Din stirile date in extenso in Germania rezulta ca nu s-au facut exporturi cu carne animala sau oua infestate decat in Olanda si loturile au fost identificate. Nu cred ca isteria rezolva ceva, sunt reguli si verificari sigure care se fac in materie de importuri, trebuie doar ca specialistii in materie sa-si faca treaba.
      • 0 (0 voturi)    
        Stiu ca... (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 4:05)

        vercingetorix [utilizator] i-a raspuns lui vali

        Ministerul Agriculturii are atributii in acest sens, parca DSV-urile sunt in curtea lui. Daca Ministerul ar functiona asa cum trebuie o multime de magazine, inclusiv din lantul marilor magazine, cred ca ar trebui inchise. Si asta numai pe baza controalelor efectuate acum ceva timp cand s-au descoperit nereguli grave la unele din ele. Dar la noi nu se tine cont de sanatatea populatiei, ci de profitul pe care trebuie sa il faca altii, iar daca firma e venita din afara cu atat mai mare trebuie sa fie profitul.
        Ma amuza teribil amenintarea marilor lanturi de magazine care spuneau ca pleaca daca se impune afisarea pretului de intrare a produsului in magazinul lor, alaturi de cel final afisat. As vrea sa stiu care e atat de tupeist incat sa renunte la profitul din Ro pentru o tehnicalitate marunta.
      • +4 (4 voturi)    
        acele oua au intrat (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 10:46)

        ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui vali

        in compozitia unor preparate alimentare cum ar fi maioneza. Din carnea de pasare se fac muilte: sunca, parizer etc. Cand a fost gripa aviara , febra aftoasa la noi, germania a fost prima care a sarit si UE s-a conformat si ne-a impus embargo. Nici acum porcii nostri nu sunt primiti la export. Sa tratam marile puteri europene cu aceeasi moneda, asa cum fac: Polonia, Ungaria si Cehia.
  • +1 (3 voturi)    
    De subliniat .. (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 0:19)

    eci [anonim]

    .. ce spune asociatia in cauza:

    "Consumatorul si-ar avea totusi partea lui de vina: in goana permanenta dupa preturi cat mai mici, se stimuleaza folosirea de materii prime ieftine in industria alimentara. „Alimentele de calitate isi au pretul lor“, suna avertismentul DGE."

    Tare ne mai place nous clientilor sa urlam cand e vorba de produse de calitate proasta, insa la raft decizia o luam mai ales pe baza pretului ignorand in mod stupid faptul ca e un raport de proportionalitate intre pret si calitate.
    • 0 (0 voturi)    
      Oh, da... (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 4:10)

      vercingetorix [utilizator] i-a raspuns lui eci

      Superb. Tot consumatorul final e de vina ca urmareste pretul cel mai mic. Pai, nu asta e rostul oricarei persoane care vrea sa cumpere ceva? Sa caute pretul cel mai convenabil (de cele mai multe ori cel mai mic)? Evident urmarind pretul raport/calitate si posibilitatile de cumparare ale fiecaruia.
      Spuneti-i unuia cu salariu/pensie modesta ca el e de vina ca nu poate da mai multi bani pe produsele cele mai calitative si vedeti ce va zice. Dar aveti grija sa va luati si armura cu dvs. :)
  • 0 (0 voturi)    
    ce nu inteleg eu (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 14:18)

    ploiesteanu [utilizator]

    ce rol are dioxina in producerea biodieselului ? ca solventi se foloseste metanolul, uneori hexanul, procesul e mai complex , obtinandu-se glicerina farmaceutica produs secundar, mai intervin anumite substante pentru purificarea glicerinei si recuperarea solventului : soda caustica, acid acetic glacial, acid clorhidric. Dar ce rol are dioxina? Poate patrunde in ulei datorita pesticidelor aruncate cu tonele pe campuri si in ingrasamintele chimice folosite la culturile de soia, floarea soarelui si rapita ? Atunci noxele provenite de la masini sunt extrem de cancerigene mai ales ca sunt inhalate. Ce zice comisia europeana care a impus 10% din combustibil sa fie biodiesel ?
  • +4 (4 voturi)    
    folositi produse romanesti (Sâmbătă, 8 ianuarie 2011, 16:35)

    eco [anonim]

    D-zeu nu doarme.Germania si-o merita,sunt prea increzuti.
    Romania sa introduca ,embargou pe produsele din Germania.
  • 0 (0 voturi)    
    noi suntem mai breji? (Duminică, 9 ianuarie 2011, 17:42)

    unu' [anonim]

    v-ati intrebat cate asemenea analize face ministerul sanbatatii sau oricare altul, in romania? ZERO

    noi poate ca mancam alimente de zeci de ori mai periculoase si HABAR N-AVEM


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version