Anul 2010 a fost cel mai pesimist din ultimul deceniu pentru romani, arata Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu efectuat de GFK Romania si cofinantat de Comisia Europeana. Astfel, peste jumatate dintre romani sunt de parere ca situatia economica din tara se va inrautati in anul 2011, in timp ce doar 15% spera la o imbunatatire.

Mai mult de doua treimi dintre romani cred ca situatia financiara a familiei lor este mai grea decat in urma cu 12 luni, iar doar 6% cred ca situatia s-a imbunatatit in ultimul an. In ceea ce priveste starea generala a economiei, 87% dintre cei chestionati au fost de parere ca aceasta a cunoscut un regres, iar 1,5% cred ca de fapt a avut loc o imbunatatire fata de anul 2009. 72% dintre romani cred ca anul 2011 va aduce o crestere a preturilor, un numar mai mare decat cel din ianuarie 2010, cand doar doua treimi dintre respondenti s-au declarat ingrijorati de inflatie.

Luna decembrie a adus o scadere a pesimismului in ceea ce priveste perspectivele ratei somajului, cu 80% dintre pareri indicand o crestere a somajului in 2011, fata de 85% in intervalul ianuarie-noiembrie.

Cumparaturile de bunuri de folosinta indelungata nu vor fi o prioritate pentru majoritatea romanilor in 2011, doua treimi dintre respondenti spunand ca in noul an nu intentioneaza sa faca investitii in acest domeniu.

Un sfert dintre romani spun ca au datorii, cel mai mare procent din ultimii sapte ani, si doar 12% reusesc sa economiseasca. Atitudinea spre economisire nu este favorabila nici in 2011, 80% dintre cei chestionati spunand ca nu considera ca in prezent este un moment bun pentru a economisi.

Indicele de incredere, a carui valoare in decembrie a fost de -54, este calculat pe baza a patru indicatori masurati in acest barometru de incredere. Acest indice reprezinta aritmetica raspunsurilor la intrebarile privind situatia financiara a familiei, situatia economica generala, asteptarile privind somajul si estimarile romanilor legate de cat vor reusi sa economiseasca in urmatoarele 12 luni.

Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, iar esantionul sondajului a fost de 1000 de persoane.