Banca Centrala Europeana (BCE) se declara ingrijorata de cresterea preturilor la materiile prime alimentare, factor de inflatie, si de capacitatea industriei agricole de a raspunde la cererea mondiala, in raportul lunar publicat joi si citat de AFP.

"Preturile materiilor prime alimentare au crescut de o maniera semnificativa in 2010", subliniaza BCE, care citeaza in special graul, porumbul si soia.

Pretul graului "a crescut cu 91% intre inceputul si finele anului 2010", pe fondul conditiilor meteorologice nefavorabile si a amenintarilor protectioniste, noteaza BCE.

Cotatia porumbului a crescut cu 57% in aceeasi perioada pe fondul scaderii productiei si a cererii sustinute din China. Preturile pentru soia si pentru zahar au crescut si ele cu 33 si, respectiv, 32%.

In general, cresterea cererii in economiile emergente a antrenat majorarea preturilor. Veniturile gospodariilor cresc si modul de alimentatie se schimba in aceste tari, in favoarea carnii, a produselor lactate si a pestelui.

Un alt factor structural, de care profita in special zaharul si porumbul, este dat de utilizarea acestor materii pentru producerea bio-carburantilor.

In fata acestei situatii, raspunsul producatorilor este "lent", constata BCE, care pune acest lucru pe seama stagnarii tehnologiilor agricole de 20 de ani.

"Preturile stabile la alimente in aceasta perioada au condus la o anumita neglijenta fata de preocuparile alimentare si la reducerea finatarilor pentru cercetarea" in acest domeniu, afirma BCE, care considera ca actualele preturi ar trebui sa determine majorarea bugetelor alocate in acest scop.

Totodata, presiunile inflationiste ar trebui sa ramana puternice pe termen lung, considera banca centrala, din cauza unei puternice cereri mondiale si a "incertitudinilor care planeaza asupra capacitatii producatorilor de a le satisface".