“Impactul protestelor din Egipt este destul de mare pentru agentiile de turism romanesti. Fata de Tunisia, care era o piata in scadere in ultimii 3 ani, Egiptul era o piata in crestere. Daca in 2010 au fost circa 15.000 de turisti romani in Egipt, estimarea pentru 2011 era de 20-25.000.”, afirma Traian Badulescu, consultant pe domeniul turismului, intr-o analiza realizata pentru HotNews.ro privind impactul revoltelor din Egipt asupra operatorilor turistici din Romania.

PiramideleFoto: USER UPLOADED

Pana la ora actuala, incepand cu perioada Sarbatorilor, in Egipt au fost deja peste 2000 de romani. Daca situatia din Egipt ar fi pe termen scurt, afectand, sa spunem, doar sfarsitul lunii ianuarie si luna februarie, ar insemna circa 1500 de turisti romani care nu vor mai pleca. Daca vom calcula un pret mediu de 500 de euro de persoana per sejur, am ajunge la circa 750.000 de euro. In schimb, rulajul pe tot anul 2011 ar putea ajunge la 12,5 milioane de euro. Deci cam aceasta ar fi suma care s-ar pierde daca s-ar anula toate cursele catre destinatia Egipt in 2011. Din totalul outgoing-ului, Egiptul ar fi reprezentat in acest an circa 2,5% ca numar de turisti. Raportat la destinatii operate cu zboruri charter, Egipt ar fi fost pe locul 4, dupa Turcia, Grecia si Spania, cu sanse de a ajunge pe locul 3.

Din ofertele disponibile, turistii romani alegeau de obicei pentru Egipt:

  • Sejururi operate cu curse charter, in Sharm El Sheikh, Hurghada, El Gouna
  • Sejururi in statiunile amintite mai sus combinate cu croaziere pe Nil de 2-3 zile
  • Croaziere pe Nil si turul orasului Cairo
  • City Break Cairo
  • Programe de scufundari la Marea Rosie

La ora actuala mai sunt cativa turisti individuali in Egipt, care au ales sa ramana pana la terminarea sejurului si in niciun caz nu se afla in Cairo. Cursele charter au fost suspendate pana la redresarea situatiei. La ora actuala, doar Tez Tour opera curse charter, doua pe saptamana, una catre Sharm El Sheikh si una catre Hurghada. Urmatoarele curse charter, operate de agentii precum Calibra, Prestige Tours, Cocktail Holidays sau Best Reisen urmau sa se deruleze din martie. Ramane de vazut daca se va intampla acest lucru, in functie de evolutia evenimentelor. La ora actuala ajungeau in Egipt circa 350-400 de turisti pe saptamana (340 pe charter si cateva zeci cu zboruri Tarom), iar in timpul verii se depasea cifra de 1000 pe saptamana.

In cazul in care se va prelungi situatia, impactul va fi serios mai ales asupra turismului egiptean. Egiptul este o tara turistica si isi va reveni cu siguranta in timp. Oricum, de-a lungul timpului, Egiptul a cunoscut o serie de atentate, dintre care amintim de cel mai sangeros, de la Luxor (1997), plus Sharm El Sheikh (2005). Si-a revenit intotdeauna ca destinatie iar statul egiptean a luat masuri suplimentare de siguranta. Insa acum vorbim de o revolta populara, nemaiintalnita in cazul Egiptului in ultimii 30 de ani.

In Romania, cei mai afectati vor fi touroperatorii specializati pe Egipt, care vor putea pierde milioane de euro. Acestia vor trebui sa isi regandeasca strategia de afaceri. Pe de alta parte, touroperatorii se vor reorienta mai mult catre alte destinatii de vara, mediteraneene, precum Turcia, Spania, Grecia, Cipru.