In anul 1970, salariul mediu net in Romania era de 1.289 lei, in crestere cu 9,2% fata de 1969, in timp ce inflatia a fost de doar 0,47%. In 1989, salariul mediu net a ajuns la 3.063 lei, in crestere cu 137% fata de 1970, cresterea reala inregistrata intre 1970 si 1989 fiind de 59%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Salariul a crescut intr-un ritm mai mare decat inflatia in 15 dintre cei 20 de ani, in alti 5 ani salariul real inregistrand o scadere sau stagnare. Din acest punct de vedere, cel mai dificil an a fost 1982, atunci preturile majorandu-se cu 18%, iar salariul mediu cu doar 7,9%.

Daca impartim insa in doua perioada comunista observam ca intre anii 1980 si 1989 salariul real a stagnat, majorarile salariale fiind relativ egale cu cresterea preturilor.

  • Puterea de cumparare: 1990-2010 si 1970-2010

Dupa cum am scris mai pe larg aici, intre 1990 si 2010, salariul real a crescut cu 24%, insa si in ultimii 21 de ani au existat doua perioade distincte:

- 1990-1997: salariul real a scazut dramatic, astfel ca in 1997 a fost atins nivelul din 1969;

- 1998-2010: salariul real a crescut semnificativ, nivelul din 2010 fiind cu 30% mai mare decat cel inregistrat in 1989.

In toata perioada 1970-2010, salariul real a crescut cu 108%.

  • Cat costau alimentele inainte de Revolutie si cat costa astazi

Si pentru ca modul de calcul al inflatiei poate genera multe discutii, sa analizam concret cat costau alimentele pe vremea comunistilor, cat costa acum, si ce cantitate de alimente putem cumpara cu salariul mediu pe economie. Datele sunt disponibile in tabelul alaturat, click pe tabel pentru marire.

Astfel, potrivit unei cercetari* efectuate in 1985, a fost determinat pretul mediu de vanzare in cazul catorva zeci de produse alimentare, cele mai importante alimente avand urmatoarele preturi: oua: 1,4 lei bucata; zahar: 14 lei/kg; orez: 17 lei/kg; cartofi: 1,96 lei/kg; ulei: 17 lei/litru, carne de vita cu oase: 43 lei/kg, carne porc cu oase: 37 lei/kg; margarina: 6,25 lei/250 gr.

In acelasi an, salariul mediu era de 2.827 lei, ceea ce inseamna ca se puteau cumpara 2.019 oua pe luna spre exemplu. Faptul ca nu se gaseau oua/carne/ulei sau ca aceste produse se vindeau pe cartela nu are importanta pentru discutia de fata.

In prezent, un ou costa in medie 0,45 lei (la cofraj de 30 bucati, in cantitati mai mici sunt mai scumpe), iar asta inseamna ca un salariat care castiga 1.400 lei pe luna (salariul mediu net) poate cumpara peste 3.000 de oua, cu 50% mai multe decat in urma cu 25 de ani. Cea mai mare diferenta se inregistreaza in cazul carnii de vita si de porc, insa exista si produse ale caror preturi raportate la salariul mediu sunt acum mai mari decat atunci: cartofi, mere, sare.

  • De ce o parte semnificativa a populatiei o duce acum mai rau decat atunci

1. In anii 80 existau 8 milioane de salariati – respectiv persoane care realizau in mod oficial castiguri considerate decente. In prezent, o parte mult mai mare a populatiei este dependenta de ajutoarele sociale (numarul pensionarilor este cu peste 2 milioane mai mare decat in 1989), si cum ajutoarele sociale si pensiile sunt mult mai mici decat salariul mediu, exista inevitabil o patura mult mai mare a populatiei care traieste prost.

2. Abundenta de produse/servicii este acum mult mai mare (deci si cheltuielile sunt mai mari), iar restrictiile au disparut. Inainte de Revolutie nu aveam telefoane mobile, cablu TV, internet, numarul masinilor era de trei ori mai mic, iar benzina era rationalizata etc. In plus, sa nu uitam si faptul ca aproape 4 milioane de romani au acum rate la banca.

* Vezi aici, sectiunea “Consumer Price Indices/Retail prices of 93 food items”

Citeste si:

1. Cati bani producea un muncitor pe vremea lui Ceausescu si cati bani produce acum.

2. Ce tara din estul Europei avea cel mai ridicat PIB per capita inainte de caderea comunismului.

3. Produsul Intern Brut: 20 de ani de comunism vs 21 de ani de capitalism.

4. Cum s-a schimbat structura economiei romanesti in ultimii 40 de ani.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.