Senatorii din Comisia pentru Sanatate au avizat favorabil, marti, o initiativa legislativa care prevede etichetarea produselor alimentare cu buline de diverse culori, in functie de cat de sanatoase sau daunatoare sunt, anunta Mediafax. Daca propunerea legislativa privind unele masuri suplimentare pentru etichetarea produselor alimentare, care il are ca initiator pe senatorul PDL Dumitru Staicu, va fi adoptata de ambele Camere al Parlamentului, produsele alimentare vor avea inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj o bulina verde, portocalie sau rosie.

Bulina verde ar urma sa fie folosita pentru produse alimentare sanatoase, care pot fi consumate zilnic, fara sa prezinte vreun risc pentru sanatate, cea portocalie pentru produsele alimentare care trebuie sa fie consumate cu moderatie, iar cea rosie, pentru a marca produsele alimentare care contin substante sau aditivi alimentari care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii.

Potrivit propunerii legislative, criteriile in baza carora va fi acordata fiecarui produs alimentar cate o bulina vor fi stabilite de Ministerul Sanatatii, care va avea in vedere factori precum gradul de pericol, tipul si cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.

Comisia economica din Senat este cea care va intocmi raportul pentru aceasta propunere legislativa, document care va fi prezentat plenului Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.

Guvernul a transmis Senatului un aviz negativ, propunand respingerea initiativei legislative. In punctul de vedere al Executivului se arata ca incadrarea tuturor alimentelor in cele trei categorii ar fi foarte dificil de realizat, chiar si in baza unor criterii prestabilite de Ministerul Sanatatii, existand riscul aparitiei presiunilor din partea diferitelor categorii de producatori de alimente ca produsele sa fie incadrate in alte categorii decat cele impuse. In document se mai arata ca adoptarea proiectului ar crea bariere in libera circulatie a produselor din spatiul comunitar, prin impunerea de prevederi nationale suplimentare.

Potrivit Guvernului, introducerea codului de culori pentru etichetarea produselor ar crea un dezavantaj competitiv pentru producatorii si comerciantii din Romania, deoarece in tarile invecinate nu exista o legislatie similara: "Introducerea codului de culori pentru etichetarea produselor comercializate in Romania va crea impresia falsa ca acestea sunt de calitate inferioara".