Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta pentrucontinuarea programului "Prima Casa" cu doua modificari importante, a anuntat premierul Emil Boc in timpul sedintei de Guvern. O noutate este ca "in cadrul programului vor putea intra cei care au deja o locuinta de pana in 50 de metri patrati si doresc o sporire a confortului". Nu exista limita de varsta in ceea ce priveste beneficiarul. O alta modificare se refera la faptul ca statul va imparti cu bancile riscurile. "Garantia va fi impartita, 50% stat si 50% banci, si astfel vom avea posibilitatea de a dubla numarul de beneficiari", a spus Boc.

  • UPDATE Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finanatelor, a explicat ca va putea beneficia de program orice persoana, indiferent de varsta, care detine o locuinta cu suprafata de maxim 50 de metri patrati, suprafata utila. O conditie este ca acea locuinta sa nu fi fost achitionata prin programul "Prima Casa".
  • Potrivit definitiei beneficiarului, vor putea aplica pentru "Prima Casa" persoanele care nu detin in acel moment locuinte sau care detin o locuinta de maxim 50 metri patrati. Astfel, pot intra in program si cei care au detinut in trecut locuinte mai mari de 50 de metri patrati pe care le-au vandut. Practic, nu trebuie sa detina locuinte mai mari de 50 de metri patrati in momentul aplicarii, a mai explicat Bogdan Dragoi.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor a precizat ca au fost purtate discutii cu bancile iar acestea au fost de acord cu noile modificari.

Premierul a mai spus ca bancile isi vor putea transfera intre ele portofoliul de garantii "pentru a da posibilitatea ca mai multe familii sa intre in program". Premierul a precizat ca bancile au la dispozitie trei luni pentru a intra in programul "Prima Casa".

Celelalte conditii raman aceleasi, a mai spus Boc. "Avansul la contractarea unui credit in program ramane in continuare 5% din valoarea apartamentului, nivelul dobanzii ramane la fel ca cel de pana acum, valoarea garantiei se mentine la 60.000 de euro sau 70.000 de euro, in functie de situatie", a mai explicat premierul.

Emil Boc a declarat, recent, ca pana acum statul a acordat garantii in cadrul programului Prima Casa in valoare totala de 1,5 miliarde de euro, iar daca bancile ar prelua jumatate din garantii, nivelul total al creditelor care pot fi acordate ajunge la 3 miliarde de euro.

"Nivelul garantiilor guvernamentale nu poate fi nelimitat. Cautam solutii ca in cadrul plafoanelor existente sa dublam numarul de beneficiari. Cu 1,5 miliarde de euro drept garantii putem sa dublam numarul de credite acordate, la o valoare de 3 miliarde de euro", a spus Boc, care a precizat ca participarea bancilor la acest program nu este obligatorie, dar ca are reactii pozitive din partea institutiilor participante la intalnire.

El a mai declarat ca persoanele care au luat pana un prezent un credit imobiliar prin acest program nu vor avea costuri suplimentare, avand in vedere ca aceasta este "o relatie intre noi si banca". In ceea ce priveste dobanzile, primul ministru a spus ca nici aici nu vor exista modificari, plafonul maxim de dobanzi prevazut in lege urmand sa fie pastrat si daca bancile accepta sa imparta riscul cu statul.