Ministrul saudit al petrolului a declarat duminica ca tara sa, una dintre cele mai importante in cartelul OPEC, este pregatita pentru a satisface orice cerere suplimentara de petrol, dar a recunoscut o scadere a productiei in Arabia Saudita in luna martie.

"Arabia Saudita este gata pentru a satisface orice cerere din partea clientilor", a declarat Ali al-Nuaimi reporterilor la sosirea sa in Kuweit pentru a participa la un forum energetic in Asia, scrie AFP.

"Piata este aprovizionata in abundenta si cererea din Asia este foarte puternica", a adaugat ministrul, recunoscand totodata ca productia din tara sa a ajuns la doar 8,29 milioane de barili pe zi martie fata de 9,1 milioane de barili pe zi in luna precedenta.

El a refuzat sa raspunda la o intrebare despre "pretul corect" al barilului.

Pretul petrolului a crescut brusc in New York, vineri, in ajunul alegerilor prezidentiale din Nigeria, cel mai mare producator de titei din Africa, fiind sustinut de asemenea de indicatori pozitivi in Statele Unite.

La New York Mercantile Exchange (Nymex), un baril de petrol "light sweet crude" cu livrare mai a incheiat la 109,66 dolari, in crestere cu 1,55 dolari fata de ziua precedenta.

Intre timp, directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIE), Nobuo Tanaka, a spus ca preturile petrolului au fost "foarte ridicate" si ca agentia este preocupata de faptul ca acest lucru ar putea afecta cresterea economica si cererea.