Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a semnat cu IBM Romania contractul pentru realizarea Sistemului Informatic de Evidenta a Turistilor, valoarea acestuia ridicandu-se la 2.089.122 lei, inclusiv TVA, informeaza ministerul. In termen de 6 luni de la semnarea contractului, IBM va realiza pentru MDRT proiectarea si implementarea Sistemului Informatic Integrat de Evidenta a Turistilor. IBM va livra componentele hardware si software necesare si va presta servicii de analiza, instalare, configurare, testare si dezvoltare a sistemului, precum si servicii de mentenanta si instruire a angajatilor MDRT implicati in derularea proiectului.

Ulterior, unitatile de cazare clasificate de pe tot teritoriul Romaniei se vor putea inscrie in Sistem si il vor accesa zilnic, pentru a inregistra datele cu privire la evidenta ocuparii in propria unitate. Sistemul va permite raportarea zilnica, de catre fiecare unitate de cazare, a numarului de turisti inregistrati in respectiva unitate. In acest fel, MDRT va avea la dispozitie, pentru prima data, informatii reale si actualizate la zi in acest domeniu.

Potrivit Ministerului Dezvoltarii, sistemul reprezinta unul dintre instrumentele MDRT de combatere a evaziunii fiscale in turism si va constitui o importanta sursa de indicatori statistici in domeniu.

Prin intermediul sistemului, Ministerul Dezvoltarii va putea compara in timp real situatia din unitatile de cazare cu datele raportate in cadrul sistemului, ceea ce duce la eficientizarea activitatii de control si de combatere a evaziunii fiscale in turism. De asemenea, va putea obtine date despre evolutia unor indicatori din sectorul turistic.

Licitatia organizata de MDRT pentru achizitia Sistemului Informatic Integrat de Evidenta a Turistilor a avut loc in luna aprilie. Contractul a fost atribuit SC IBM Romania SRL, singurul participant la procedura, la o valoare de 2.089.122 lei, inclusiv TVA.