Dialogul dintre filosoful Andrei Plesu si istoricul polonez Adam Michnik desfasurat luni, 14 februarie, la Ateneul Roman este difuzat integral de TVR Cultural sambata, de la ora 18.10. Discutia a generat un schimb de opinii aprins intre Dinu Patriciu, Andrei Plesu si Vladimir Tismaneanu, pe tema interventiei lui Gabriel Liiceanu din timpul dezbaterii organizate la Ateneul Roman.

Adam Michnik si Andrei PlesuFoto: Colaj foto

Considerata evenimentul cultural al lunii, discutia dintre Adam Michnik si Andrei Plesu, pe tema "filosofia disidentului si disidenta filosofului" a fost organizata de Filarmonica "George Enescu", Institutul Polonez din Bucuresti si Institutul Cultural Roman.

De la ora 17.30, inaintea inregistrarii acestei editii a Conferintelor Ateneului Roman, TVR Cultural ofera telespectatorilor documentarul "Adam Michnik - un erou al timpului nostru", produs de Ioana Dragan in 2002, in regia Ancai Puscas.

  • Adam Michnik , istoric, jurnalist si politolog polonez, arestat  la 18 ani, in 1968, este exclus din universitate si condamnat la trei ani de inchisoare. Adam Michnik  este fondator al KOR (Comitetul de Aparare a Muncitorilor) si consilier al Solidaritatii. Animator al revistei clandestine Krytyka si al Universitatii volante, discipol al lui Leszek Kolakowski. Este inchis, din nou, dupa lovitura de stat militara din 13 decembrie 1981. In 1982, PEN Club-ul francez i-a decernat Le Prix de la Liberte, iar in 1984 New School for Social Research (New York) i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Redactor-sef al cotidianului Gazeta Wyborcza. Printre volumele publicate, amintim   (1997) si (2001).