Ministerul Finantelor Publice a imprumutat luni aproape un miliard de lei de la bancile comerciale, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, plasata la licitatie prin intermediul BNR. Scadenta titlurilor a fost fixata la un an, iar randamentul mediu la care a fost adjudecata emisiunea a fost de 6,73%. Valoarea totala a emisiunii a fost de un miliard de lei, iar cererea totala din partea celor 12 banci care au participat la licitatie a fost de 2,358 miliarde lei.

Vezi in atasament si comunicatul BNR.

La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 banci - Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank.

Trezoreria vrea sa imprumute 4,7 miliarde de lei de la banci in septembrie, prin sapte emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP. Programul de imprumuturi este mai mare cu 700 de milioane de lei comparativ cu luna trecuta, iar MFP va emite din nou titluri de stat cu scadente sub un an, la sase si respectiv noua luni.

De la inceputul anului, MFP a imprumutat de la banci aproape 37 de miliarde de lei, iar in 2010 a imprumutat de pe piata interna peste 41 miliarde de lei.