Pentru prima data in Romania, persoanele fizice pot dona constant catre o cauza care ii preocupa. Folosind debitul direct, efortul e minim, transparenta e maxima, iar impactul donatiei, clar. Toate acestea, folosind un serviciu bancar care, in premiera, utilizeaza un singur tip de formular, valabil la toate bancile din sistem.

Doneaza prin debit directFoto: ARC Romania

Debitul direct pentru donatii este un serviciu bancar cu valoare sociala adaugata, care a fost creat prin colaborarea a sase banci din Romania (BCR, BRD- Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank) si Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC).

Serviciul creat le ofera clientilor celor sase banci posibilitatea sa doneze prin debit direct pentru o cauza in care cred si pe care o pot astfel sustine intr-un mod eficient, pe termen lung si in conditii de siguranta maxima.

Sistemul a fost folosit intr-o etapa-pilot de catre WWF Romania si de catre Missio Link International, o organizatie timisoreana care atrage donatiile pentru protejarea tinerelor care parasesc centrele de plasament. In cele trei luni de testare a mecanismului, un numar de 260 de donatori au semnat contracte de donatie prin debit direct, iar 148 dintre acestia au facut deja cel putin o donatie. Suma medie cu care contribuie lunar un donator roman prin debit direct este de 17 lei, adica de aproape 4 Euro.

Procedeul pentru a dona prin debit direct este simplu: reprezentantii organizatiilor abordeaza potentialii donatori in locuri publice sau in spatii private, in care traficul pietonal este mare. Donatorului i se prezinta organizatia, proiectul pentru care e nevoie de sprijin, modalitatea de a dona prin debit direct. Daca interlocutorul agreeaza sa devina donator, va completa si semna pe loc un mandat de debitare directa (necesar in relatia cu banca) si un contract de sponsorizare (necesar in relatia cu organizatia).

Dupa acest moment, contul donatorului este debitat lunar, cu suma precizata si la data aleasa de acesta. Organizatia il informeaza periodic despre impactul pe care il au banii donati. Donatorul poate in orice moment sa ceara oprirea debitarii si poate chiar sa isi primeasca inapoi banii donati daca doreste.

Programul DONATIE.RO a fost initiat de ARC cu scopul de a introduce in Romania mecanisme simple si transparente de colectare a donatiilor de la persoane fizice. Finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe si de Romanian-American Foundation, programul isi propune ca pana la finalul acestui an un numar de sase organizatii sa atraga donatii prin debit direct, de la aproximativ 4000 de donatori individuali.

Organizatiile non-profit pot sa aplice in orice moment pentru folosirea acestui instrument de colectare a donatiilor pe situl www.donatie.ro. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca sunt legate de profesionalismul organizatiei, de transparenta si de corectitudinea folosirii fondurilor, de experienta in relatiile cu donatorii si de respectarea stricta a codului de conduita al fundraiserilor.

ARC este o organizatie non profit, care sustine de 11 ani la dezvoltarea filantropiei in Romania, a contribuit la elaborarea normelor legislative ale prevederii 2% si a promovat aceasta prevedere. Tot ARC a adus in Romania conceptul de fundatie comunitara si a stimulat infiintarea a sapte asemenea organizatii si este partenerul pentru Romania al London Benchmarking Group, sistem-etalon in masurarea impactului investitiilor in CSR ale companiilor.