Compania Direct Post Services S.R.L. a fost amendata cu suma de 40.000 de lei pentru furnizarea serviciilor postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta in greutate de pana la 50 de grame la un tarif mai mic de 2 lei/trimitere, incalcand astfel dreptul rezervat exclusiv furnizorului de serviciu universal in domeniul serviciilor postale, Compania Nationala Posta Romana (CNPR), transmite ANCOM

Aceasta este cea de-a treia amenda contraventionala aplicata acestui furnizor de servicii postale pentru incalcarea acelorasi prevederi legale, furnizorul fiind sanctionat cu o amenda de 5.000 de lei in luna ianuarie 2012 si una de 30.000 de lei in luna iunie 2012.

Pe langa aplicarea acestor sanctiuni contraventionale, Autoritatea a dispus si suspendarea pana la sfarsitul acestui an a dreptului de a furniza toate categoriile de servicii postale pentru care compania Direct Post este autorizata.

Dreptul rezervat CNPR a fost dobandit la data de 26 aprilie 2009, in urma unei proceduri de desemnare a furnizorului de serviciu universal lansate de catre ANCOM, la care au participat CNPR si compania Posta Atlassib Curier Rapid. In vederea asigurarii dreptului utilizatorilor de acces la serviciul universal, CNPR beneficiaza printre altele si de dreptul exclusiv de a presta servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, cu o greutate mai mica de 50 g si pentru care se percepe un tarif mai mic de 2 lei, constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea trimiterilor de corespondenta interne si distribuirea trimiterilor de corespondenta expediate din afara teritoriului Romaniei catre o adresa aflata pe teritoriul acesteia.

La 31 decembrie 2012 expira dreptul exclusiv al CNPR de a presta servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, a caror greutate este mai mica de 50 de grame si al caror tarif este mai mic de 2 lei. Dupa aceasta data, orice furnizor de servicii postale va avea dreptul de a furniza acest tip de servicii. In acest sens, Autoritatea a supus consultarii publice doua proiecte de decizie care vor conduce catre liberalizarea completa a pietei serviciilor postale.

Totodata, in aceasta perioada, ANCOM a mai aplicat pentru incalcarea dreptului rezervat CNPR o amenda de 5.000 de lei furnizorului PETROVAN FLOREA I.F. si o amenda de 6.000 de lei furnizorului S.C. ADAT-ILCOM S.R.L.