Bucuresti, 20 noiembrie 2013 - Tariful fix s-ar putea situa intre 186-200 euro/MW, conform metodologiei de calcul propuse de ANRE si aprobate de Comisia Europeana, iar noul impozit de 1,5% va fi perceput si proiectelor fotovoltaice

incepand cu 2014, acestea fiind considerate constructii speciale. Sub sloganul "Meet the PV market!" evenimentul organizat de Govnet Conferences, sub egida RPIA ¬ Romanian Photovoltaic Industry Association a reunit peste 200 dintre cei mai mari jucatori din piata energiei solare, companii din sferele complementare si autoritati din domeniu deopotriva.

Summitul a luat "pulsul" sectorului fotovoltaic din Romania, discutiile abordand subiecte de importanta majora pentru toti factorii implicati in dezvoltarea acestor proiecte, din care nu au lipsit informatiile legate de tariful fix dedicat centralelor fotovoltaice mai mici de 1 MW, considerat esential pentru dezvoltarea in aceasta zona.

Decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) cu privire la introducerea tarifului fix ca alternativa la actuala schema de suport ce include certificatele verzi ar putea veni in scurt timp, dupa repetate amanari.

Zoltan Nagy, membru in boardul ANRE a declarat ca dupa precedentele discutii referitoare la tariful fix spera ca decizia mult-asteptata sa fie luata pana la finalul lunii noiembrie. Este posibil ca valoarea acestui tarif sa depaseasca valoarea cumulata a trei certificate verzi la care se adauga pretul energiei. Asadar, odata reglementat tariful fix, beneficiarii ar putea obtine pentru fiecare Megawatt produs peste 186 de euro. Totusi, pana la intrarea efectiva in vigoare vor mai trece cateva luni, Nagy estimand ca aprobarea necesara din partea Comisiei Europene ar putea veni abia in martie-aprilie 2014.

Pe langa aceasta veste buna, care se asteapta sa impulsioneze dezvoltarea in sectorul fotovoltaic, indeosebi in zona centralelor solare de pe acoperisuri, o alta, mai putin buna a venit din partea Ministerului Finantelor Publice. Conform lui Remus Vulpescu, Directorul de Cabinet al Ministrului Finantelor Publice, noul impozit de 1,5% pentru constructii speciale va intra in vigoare din 2014 si va afecta si centralele fotovoltaice.

In cadrul Summitului s-au amintit provocarile curente cu care sectorul fotovoltaic se confrunta, aspecte fiscale, legislative, solutii la problema finantarii pe care o are majoritatea dezvoltatorilor, dar si oportunitatile pe care Romania le ofera.

Partenerii Summitului au fost: Alpha Wind, Barlovento, Corporate Baskets, Egnatia ROM, Energovoltaic Group, ETEM Systems, Green Source, Hategan, Lacerta, LSG Group, Marsh, Martifer Solar, Noerr, REC Solar, Renesola, Schneider Electric, Skytron Energy, Repom, Tinmar, Transenergo, Wolf Theiss.

GOVNET este un canal media independent ce furnizeaza informatii concentrate pe realitatea economico-politica si pe climatul de afaceri ale Romaniei si totodata, organizator de evenimente, prin GOVNET Conferences.

GOVNET reprezinta o sursa reala de informatii si analize specifice din zona de business pentru cei interesati sa investeasca in Romania si cauta sa promoveze parteneriate prin intermediul unei platforme ce vizeaza conferinte destinate factorilor de decizie din sfera politica si de afaceri.

Magda Ion

Events Manager GOVNET

Calea Mosilor | Nr. 306 | Bl. 56

Sc. A | Et. 2 | Ap.7 Sector 2 | Bucharest

Office +4021.210.52.87

Mobil +40723.037.007

E-mail: magda.ion[at]govnet.ro

Web: www.govnet.ro