Producatorii de cereale ii acuza pe intermediarii din comertul de profil ca lanseaza prognoze false privind asa-zise recolte-record, cu mai bine de o luna inainte de treieratul graului, pentru a determina o scadere artificiala a preturilor. Razboiul agricultori-traderi se reia si anul acesta, iar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, le cere traderilor sa se abtina de la estimari pe productie. Ministrul Transporturilor, Dan Sova, s-a grabit, insa, sa distribuie cifrele comerciantilor.

Preturi medii la grau, in anul 2014Foto: Ministerul Agriculturii

La sfarsitul lunii mai, compania Toepfer, unul dintre cei mai mari intermediari de pe piata cerealelor din Romania, a lansat un raport potrivit caruia agricultorii romani vor avea o productivitate medie la cereale de 3,9 tone/hectar, in crestere cu 13% fata de sezonul trecut, cand se inregistrase deja un nivel-record, potrivit ZF.ro .

Conform articolului publivat joia trecuta in ziarul citat, fermierii din Romania urmeaza sa recolteze, in iulie 2014, 8,3 milioane de tone de grau, cea mai mare recolta din ultimii 27 de ani.

In replica, producatorii acuza traderii ca lanseaza pe piata estimari mincinoase pentru a-i determina pe fermieri sa accepte sa-si vanda productia la preturi mai mici, sub presiunea unei oferte mari in raport cu cererea.

"Atat timp cat sunt facute de traderi, estimarile nu pot sa fie decat false. Nu sunt facute de catre Academia Agricola, de directiile agricole sau de specialistii din cadrul unei federatii a agricultorilor, ci de niste traderi, adica niste smecheri, care vor, prin aceste anunturi, sa induca in eroare producatorii pentru a putea manevra preturile", a declarat, luni, pentru HotNews.ro, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor din Romania (LAPAR).

In timp ce comerciantii lansau estimari cu 13% peste productia-record de anul trecut, liderul LAPAR a sustinut ca, dimpotriva, recolta de cereale va fi cu 15-20% mai mica anul acesta, din cauza ploilor excesive, care afecteaza in special graul.

"Producta va fi cu 15-20% mai mica decat anul trecut, pentru ca tot ce este in exces dauneaza. Chiar daca vom avea masa vegetala, nu vom avea productie, pentru ca graul de calitate se obtine pe seceta. Anul trecut a fost aproape ideal, a dat ploi cand a trebuit. Acum a plouat ca la nebuni, nici n-a mai suportat pamantul apa, s-a dus la vale. Sunt culturi cazute - grau, orz, rapita - pe suprafete imense", a mai declarat Baciu.

La 28 mai 2014, graul de panificatie ajunsese la un pret mediu de 197,25 euro pe tona, pe pietele reprezentative, potrivit datelor afisate de Ministerul Agriculturii. In iulie 2013, pretul scazuse la 157 de euro pe tona, un minim al precedentilor trei ani.

Laurentiu Baciu reclama, insa, ca traderii au avansat preturi si mai reduse in prima parte a anului 2014: "Baietii destepti au venit cu 130 de euro acum".

  • Traderii, reclamati la Comisia Europeana

Intermediarii din comertul cu cereale din Romania au fost reclamati, de catre LAPAR, la Comisia Europeana, pentru presupuse intelegeri pe piata pentru reducerea preturilor.

"Acesti oameni vor fi chemati, saptamana viitoare, la o intalnire cu reprezentantii Comisiei Europene. Sper ca acei traderi sa foloseasca preturile in Romania pe care le folosesc si in afara Romaniei, in UE", a sustinut seful LAPAR.

In context, Laurentiu Baciu a cerut ca institutiile statului roman sa utilizeze mecanisme prin care sa forteze traderii sa ofere preturi corecte producatorilor de cereale.

"Unele state, spre deosebire de Romania, s-au implicat si le-a anulat licentele de export, daca nu respectau pretul bursei. Pentru ca la ora actuala, traderii care actioneaza pe piata romaneasca, care sunt aceiasi ca pe piata europeana, pentru ca sunt companii multinationale, in Romania folosesc preturi de dumping, cu 30-60 de euro mai putin pe tona de produs", a afirmat Baciu.

Intermediarii speculeaza astfel faptul ca fermierii romani duc lipsa de spatii de depozitare si, in aceasta perioada, vin scadentele unor credite bancare si au nevoie urgenta de lichiditati, se mai plange liderul LAPAR.

"Statul roman ar trebui sa-i oblige pe traderi sa respecte preturile bursei. Sa dea acelasi pret pe care il dau si in Franta", a mai aratat Laurentiu Baciu.

  • Ministrul Sova "transporta" prognozele optimiste ale traderilor, ministrul Constantin cere prudenta

Mesajul postat de Dan Sova pe Facebook

Mesajul postat de Dan Sova pe Facebook

In plin "razboi" traderi-fermieri, Guvernul, printr-unul dintre ministrii sai, s-a si grabit faca publicitate, pe Facebook, prognozelor intermediarului Toepfer, reclamate de LAPAR ca fiind "mincinoase".

"Fermierii romani vor recolta 8,3 milioane de tone de grau in iulie, cea mai mare recolta din ultimii 27 de ani", anunta, pe Facebook, in 6 iunie, ministrul Transporturilor, Dan Sova, intr-o postare cu antetul Guvernului Romaniei, citand Toepfer.

Ministerul Agriculturii intervenise, insa, prompt, in 4 iunie, impotriva prognozelor optimiste ale comerciantilor de cereale.

"Fac apel la toate asociatiile de producatori si la toti traderii sa nu avansam cifre sau productii acum, pentru ca ar putea influenta preturile. Eu nu vreau sa influentez preturile si am sa va spun exact despre productie in luna august, cand se va incheia prima campanie de recoltat", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, joia trecuta, la Fundulea, judetul Calarasi.

De data aceasta, Ministerul Agriculturii a domolit anunturile traderilor privind productia, dupa ce anul trecut acelasi minister a intretinut declaratiile optimiste privind recoltele, starnind furia fermierilor care se temeau de scaderea preturilor.

"Ministrul Agriculturii ne-a iesit in intampinare, a fost pentru prima data cand, cu acest gest, i-a contrazis pe traderi. Anul trecut a facut-o de oaie", a comentat liderul ligii fermierilor, Laurentiu Baciu.