Corpul de control al ministrului Agriculturii a depistat situatii suspecte de frauda la subventiile din zootehnie, in 5-6 judete, fiind transmise spre analiza Directiei Nationale Anticoruptie, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ministrul Daniel Constantin.

Daniel ConstantinFoto: Agerpres

Corpul de control a demarat analize in toate judetele, dupa anchetele demarate de DNA acum o luna, privind posibile fraude cu subventii in zootehnie la Suceava, in urma carora directorul general al Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA), Dorel Benu, a fost retinut si apoi plasat sub control judiciar pentru cercetari.

"Ca urmare a actiunii pe care DNA a avut-o la Suceava in urma cu peste o luna, Corpul de Control a inceput o analiza la nivelul fiecarui judet. Pana in momentul de fata, cred ca 25 de judete au fost analizate si sunt cinci sau sase judete, in care au fost gasite situatii suspecte, ca sa spunem asa. Au fost transmise spre analiza DNA-ului", a spus Daniel Constantin, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, unul dintre judetele in care exista suspiciune este Alba, unde doua plati sunt investigate, dar "nu sunt situatii majore asa cum s-au inregistrat la Suceava".

Daniel Constantin a mentionat ca este vorba de fonduri de la bugetul de stat, ci nu de fonduri europene.

In urma cu o luna, la APIA Suceava, functionari cu atributii de verificare si aprobarea dosarelor de subventie au admis la plata cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic unor persoane fizice, juridice, parohii si manastiri ce nu indeplineau conditiile de eligibilitate, sustin procurorii anticoruptie.

"Astfel au fost solicitate/acordate subventii, in perioada 2010-2013, cu incalcarea legii si nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunitatilor Europene si de la bugetul de stat, intr-un numar total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploatatii agricole, asociatii zootehnice si I.F. cu acest domeniu), precum si in cazul unor parohii si manastiri din judetul Suceava, ce nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice (in anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare pentru o valoare de peste 1,7 milioane lei, iar in 2013 un numar de 213 dosare de subventii in valoare de aproximativ 2,4 milioane lei pentru parohii si manastiri din judetul Suceava)", arata procurorii DNA.