Comisia Europeana propune dublarea contingentele de export fara taxe vamale pe piata europeana pentru mere, prune si struguri de masa din Republica Moldova, ca raspuns la restrictiile impuse de Rusia acestor marfuri, a declarat, luni, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

"In urma discutiilor de zilele trecute cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, si cu vicepremierul Natalia Gherman, avand in vedere impactul deciziei Federatiei Ruse de a inceta importul de fructe si legume din Republica Moldova, Comisia Europeana propune masuri de sprijin suplimentar pentru producatorii moldoveni", a spus Ciolos, intr-un cmunicat remis HotNews.ro.

Astfel, in cadrul Preferintelor Comerciale Autonome, Republicii Moldova ii vor fi acordate contingente de export suplimentare, fara taxe vamale, pentru mere, prune si struguri de masa de doua ori mai mari decat cotele negociate in cadrul Acordului de Liber Schimb Cuprinzator si Aprofundat (DCFTA).

Masura va fi valabila pana la sfarsitul anului 2015, a mentionat comisarul european.

Potrivit acestuia, mai multe detalii despre cum va fi aplicata aceasta masura vor fi cunoscute in zilele urmatoare, obiectivul nostru fiind sa permitem importul acestor contingente suplimentare cat mai repede posibil.

"Aceste masuri concrete si foarte rapide luate de Comisia Europeana - cu implicarea directa a comisarilor europeni pentru Comert, Karel de Gucht, si pentru Extindere si Politica de Vecinatate, Stefan Fule - sunt dovada solidaritatii noastre cu producatorii moldoveni afectati de deciziile de limitare a comertului pe una dintre pietele lor traditionale. Sper ca aceste masuri vor da producatorilor moldoveni sprijinul de care au nevoie in aceasta perioada dificila pentru a creste exporturile catre Uniunea Europeana, dar si pentru a-si diversifica pietele de export", a mai afirmat Dacian Ciolos.