​Structurile de inspectii din Ministerul Agriculturii impreuna cu alte institutii abilitate au aplicat 215 sanctiuni contraventionale în valoare de 178.350 lei şi au fost confiscate 14.623 kg de legume şi fructe, in urma unor controale efectuate in Bucuresti si alte 4 municipii, in perioada 20 iulie - 10 august, pentru combaterea comertului ilicit pe filiera de comercializare a legumelor, fructelor şi cartofului, a informat, marti, MADR.

Actiunile au fost derulate in Iaşi, Braşov, Cluj, Timişoara şi Târgovişte, fiind verificaţi un număr de peste 500 agenţi economici şi persoane fizice, potrivit unui comunicat al ministerului.

Structurile de control au vizat în special comercianţii din angrourile de legume şi fructe, cei ce sunt interpuşi între producători şi consumatori, cei care nu deţin documente de provenienţă a produselor, nu garantează siguranţa şi securitatea alimentară şi practică acte de evaziune fiscală, sustine ministerul.

Actiunile au urmărit cu precădere provenienţa produselor comercializate, legalitatea operaţiunilor de achiziţie şi/sau import, precum şi a operaţiunilor de vânzare, conformitatea cu standardele de comercializare, respectiv categoria de calitate şi ţara de origine a produselor, corelaţia dintre cantităţile comercializate cu documentele de însoţire precum şi în cazul persoanelor fizice cu calitatea de producător, existenţa certificatului de producător vizat la zi, precum şi concordanţa cantităţilor comercializate pe specii, cu suprafeţele înscrise pe certificat.

Controalele au fost derulate de echipe mixte constituite din inspectori din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ofiţeri de poliţie antifraudă din cadrul I.G.P.R. sau I.P.J şi inspectori din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Controlalele vor continua şi în perioada următoare, a precizat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.