​Cea mai mare exploatatie agricola din Romania ii apartine lui Constantin Dulute, un apropiat al altui mare "latifundiar", Culita Tarata, insa intre primele zece suprafete de teren se numara si unele exploatate de investitori straini. Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a furnizat HotNews.ro o lista cu primele 10 exploatatii agricole din Romania, enumerate in ordinea suprafetelor, impreuna cu subventiile primite in anul 2013.

Topul fermierilorFoto: Hotnews
  • Agricost SRL Braila. A primit subventii de 43,2 milioane de lei de la APIA in anul 2013. Firma este controlata de omul de afaceri Constantin Dulute, cunoscut drept un apropiat al altui mare investitor din agricultura, Culita Tarata, caruia i-a cununat fiul. Agricost a preluat 56.000 de hectare in Insula Mare a Brailei, in concesiune de la Agentia Domeniilor Statului, prin atribuire directa, in anul 2012. ADS spune ca i-a atribuit lui Dulute terenul manos din Insula Mare a Brailei in baza unei hotarari judecatoresti, ca urmare a faptului ca Agricost detinea o serie de instalatii pe terenul respectiv. Anterior, cel care exploata terenul din Insula Mare a Brailei este Culita Tarata, prin firma 3 Brazi SRL, care si-a cerut insolventa, in conditiile in care ADS vrea sa recupereze aproape 100 de milioane de lei de la aceasta societate.
  • Comcereal SA Vaslui a primit subventii de 18,1 milioane de lei. Compania este controlata de omul de afaceri Adrian Porumboiu.
  • Interagro SA Teleorman a primit 11,7 milioane de lei. Compania este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae.
  • Maria Trading SRL Calarasi a a primit subventii de 6,4 milioane de lei. Afacerea este detinuta de un grup de oameni de afaceri libanezi, presedinte al companiei fiind Jihad El-Khalil.
  • Intercereal SA Movila Ialomita a primit subventii de 7,1 milioane de lei in anul 2013. Exploatatia agricola este detinuta de o firma inregistrata in Belize, Mediterranean Design Inc. Potrivit unor surse din piata, omul de afaceri Ioan Niculae controleaza firma, insa el a negat.
  • SC Emiliana Wst Rom SRL din judetul Timis a primit 7,6 milioane de lei subventii. Firma este controlat de omul de afaceri italain Martini Luciano.
  • Agrocomplex Barlad SA , a primit subventii de 6,8 milioane de lei. Este detinuta de omul de afaceri Adrian Porumboiu.
  • Cross Wind SRL din judetul Timis a primit subventii de 7,3 milioane de lei. Exploatatia este detinuta de Ingleby, un grup de ferme de familie danez.
  • Delta Rom Agriculture SRL Tulcea a incasatat subventii de 10,3 milioane de lei. Este detinuta de Fri-EL International Holding, o firma inregistrata în Luxemburg.
  • Cervina SA Dolj a primit subventii de 6,3 milioane de lei. Este controlata de omul de afaceri craiovean Mihai Anghel.