Producatorii de legume si fructe din Uniunea Europeana afectati de embargoul impus de Moscova pe piata rusa vor primi sprijin financiar european cu un buget total de pana la 125 de milioane de euro, a anuntat luni Comisia Europeana.

Dacian CiolosFoto: Comisia Europeana

Potrivit unui comunicat de presa emis de Comisia Europeana, executivul comunitar activeaza masuri de sprijin in ceea ce priveste anumite fructe si legume perisabile pentru 12 categorii de legume si fructe: rosii, morcovi, varza alba, ardei, conopida, castraveti, inclusiv cornison, ciuperci, mere, pere, fructe rosii (capsuni, zmerua, mure etc.), struguri de masa si kiwi.

Pietele pentru aceste produse sunt in plin sezon, fara optiuni de stocare pentru cele mai multe dintre ele si fara piete alternative imediat disponibile, si-a motivat Comisia masurile.

Masurile exceptionale includ retrageri de pe piata, inclusiv pentru distribuirea gratis a produselor in cauza, compensatii pentru nerecoltare si recoltarea inainte de coacere. Asistenta financiara va acoperi toti producatorii, indiferent daca fac parte din organizatii sau nu, conform sursei citate.

Masurile vor avea un efect retroactiv incepand cu data de 18 august 2014. Cu alte cuvinte, orice cantitati retrase incepand cu aceasta data (sau care fac obiectul recoltarii inainte de coacere, sau altor masuri) vor fi deja acoperite de aceste masuri suplimentare, cu conditia efectuarii controalelor necesare, a precizat CE.

Aceste masuri se vor aplica initial pana la sfarsitul lunii noiembrie, avand un buget prevazut de pana la 125 de milioane de euro, conform Bruxelles-ului.

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a subliniat ca masurile intra in vigoare de luni.

"Pornind de la situatia de pe piata ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare in vigoare de astazi, voi lansa masurile de urgenta din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume si fructe pe piata europeana, daca si cand presiunile asupra preturilor vor deveni prea mari, in urmatoarele luni. Toti fermierii care produc aceste legume si fructe - indiferent daca fac parte din organizatii de producatori sau nu - vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste masuri de sprijinire a pietei in cazul in care le considera potrivite. O actiune cat mai rapida va oferi un sprijin eficient pentru pretul platit producatorilor de pe piata interna si va ajuta piata sa se adapteze si sa fie rentabila", a anuntat Ciolos.

Rusia este principala piata de export pentru mai multe tipuri de fructe si legume, iar interdictia de import a fost anuntata de Moscova in plin sezon de recoltare, reclama Comisia Europeana.

Pe baza celor mai recente date, impactul incepe sa fie simtit pe anumite piete. "Fermierii si exportatorii nu si-au putut face planuri care sa ia in considerare embargoul si, in mod clar, nu toti vor gasi la timp suficiente piete alternative", mai arata Bruxelles-ul.

Comisia Europeana mai spune ca va continua sa monitorizeze evolutia pietelor pentru toate sectoarele afectate de embargoul impus de Federatia Rusa asupra produselor agricole si alimentare, in stransa cooperare cu statele membre.

Executivul european subliniaza ca "nu va ezita sa sprijine in continuare sectoarele puternic dependente de exporturile catre Rusia sau sa adapteze masurile deja anuntate, daca este necesar".

Federatia Rusa a anuntat restrictii pe piata sa la importurile de produse agro-alimentare din Uniunea Europeana, ca raspuns la sanctiunile economice impuse de UE fata de Rusia, in contextul implicarii Moscovei in destabilizarea Ucrainei.

Pana in prezent, produactorii romani de legume si fructe contabilizeaza pagube de pana la 10 milioane de euro ca urmare a embargoului rusesc, Comisia Europeana urmand sa le aplice si lor masuri de sprijin, a declarat Achim Irimescu, responsabilul pentru domeniul agriculturii din cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

Agricultura Romaniei are, insa, o expunere destul de redusa pe piata rusa, doar aproximativ 2,2% din exportul romanesc de produse agro-alimentare ajunge direct in Rusia, conform cifrelor oficiale ale institutiilor abilitate din Romania.

Citeste si: