Pe www.driedfruits.ro gasiti o gama variata de nuci, seminte si alune. Dintre acestea, poate cele mai importante sunt migdalele si nucile de caju. Aflati aici care sunt diferentele, asemanarile si beneficiile acestor nuci miraculoase.

Migdale si caju - driedfruitsFoto: Smile Media

Ambele contin grasimi nesaturate care pot reduce riscul de boli de inima, insa caju-ul ofera mai multa vitamina K si zinc, iar migdalele sunt o alegere mai buna pentru fibre, vitamina E si calciu.

Unul dintre cele mai importante lucruri de retinut cand vine vorba de migdale si caju, este ce cantitate se recomanda sa mancam zilnic. O portie de migdale (cam 30g) are aproximativ 22 de samburi si 170 de calorii, in timp ce o portie de caju inseamna cam 18 samburi, si contine aproximativ 163 de calorii. Au aceeasi cantitate de proteine, dar migdalele au de trei ori mai multe fibre. Astfel, 30 de grame de migdale crude acopera 12 % din necesarul de fibre la femei si 8% la barbati.

Conform unui studiu al Harvard School of Public Health, nucile de caju si migdalele pot reduce colesterolul “rau” si pot stimula cresterea colesterolului “bun” in sange, datorita continutului bogat de grasimi nesaturate. O portie de caju contine aproximativ 13 g de grasimi (saturate si nesaturate), in timp ce o portie de migdale contine 15 g. Chiar daca au mai multe grasimi, migdalele sunt o alegere mai buna pentru ca au un continut mai mare de grasimi nesaturate. Nucile de caju au aproape de 3 ori mai multe grasimi saturate fata de migdale. Din acest motiv, Universitatea Massachusetts Medical School, ne recomanda sa consumam mai des migdale si doar ocazional caju.

Migdalele sunt o alegere mai buna daca aveti nevoie de mai mult calciu in dieta Dvs. O portie de migdale ofera 76 miligrame de calciu, adica de sase ori mai mult decat nucile de caju si 8% din doza zilnica recomandata. In schimb, caju-ul contine o cantitate dubla de zinc fata de migdale. Pentru ca femeile si barbatii au nevoi diferite de zinc pentru buna functionare a organismului, o portie de caju acopera 20 % din DZR la femei si 15% la barbati. Migdalele si nucile de caju sunt o sursa buna de fier si magneziu.

Migdalele sunt una dintre cele mai bune surse de Vitamina E, conform Harvard School of Public Health. O portie de migdale va asigura 45% din DZR . Prin comparatie, aceeasi cantitate de caju, furnizeaza abia 2%. Nucile de caju sunt insa castigatoare cand vine vorba de vitamina K, o portie continand cam 10 micrograme. Femeile au nevoie de 90 micrograme zilnic, iar barbatii de 120 micrograme. Migdalele nu contin deloc vitamina K.

Migdalele si nucile de caju au ambele cantitati mici de niacin, vitamina B6 si acid folic.

Nucile sunt predispuse sa rancezeasa repede datorita continutului mare de grasimi. Se pastreaza cel mai bine in camara sau ideal in frigider/congelator, in cutii de sticla cu capac, in pungi de hartie sau de panza. Pentru a beneficia de proprietatile nucilor trebuie sa le mancati crude, neprajite si nesarate. De asemenea, este recomandat sa le inmuiati in apa curata cateva ore inainte sa le consumati. Hidratarea stimuleaza procesul de germinare, care creste continutul de vitamine din ele precum si a altor nutrienti importanti. Se neutralizeaza de asemenea si acidul fitic si inhibatorii enzimatici. Ceea ce se intampla de fapt prin acest proces este ca nucile, care se afla intr-o stare de conservare, primesc semnalul ca pot sa creasca, sa dea viata si atunci isi schimba practic compozitia devenind mult mai bogate nutritiv si mai usor de asimilat.

In concluzie, nucile de caju si de migdale sunt o parte esentiala a unei alimentatii sanatoase avand beneficii multiple.

Surse

http://www.stethnews.com/0544/health-benefits-of-cashews-vs-almonds/

http://www.livestrong.com/article/474461-nutrition-in-cashews-vs-almonds/

http://www.huffingtonpost.com/2013/05/06/healthy-nuts-health-benefits-cashews-walnuts-peanuts-almonds_n_3187731.html

http://www.health.harvard.edu/family-health-guide/theyre-good-for-us-but-which-nut-is-the-best-the-familyhealth-guide

https://viataverdeviu.ro/nucile-si-semintele

https://ligiapop.com/2012/11/14/cum-sa-pastram-nucile-seminte-si-cruditatile-deshidratate/

https://bucatarialidl.ro/articol/cum-pastram-nucile/350#.V2krubuLS70

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/03/21/benefits-eating-nuts.aspx