Intre 23 si 29 iulie, Clujul a devenit pentru o saptamana capitala entuziasmului, a sperantei si, mai ales, a viitorului. Organizat de Asociatia 11even si sustinut de Kaufland Romania, proiectul "Champions United", parte din programul "Creatori de viitor", a reunit in acest an 130 de liceeni cu performante deosebite, sositi in orasul de pe Somes din 45 de orase din Romania si Republica Moldova.

Creatori de viitorFoto: Asociatia 11even

Un punct de atractie in agenda acesui an l-a reprezentat concursul de proiecte la care au fost invitati sa participe liceenii impartiti in 10 echipe, concurs in urma caruia 3 dintre aceste idei vor beneficia de un buget total de finantare de 30000 lei.

Proiectul castigator propune lansarea unei aplicatii care motiveaza tinerii sa se implice in activitati cu impact social, promovand totodata evenimentele culturale care au loc in comunitate si ajutand artistii si intreprinzatorii locali. Aplicatia ofera utilizatorilor o serie de misiuni sub forma unor provocari grupate pe categorii (social, cultural, sau dezvoltare personala). Indeplinirea misiunilor conduce la obtinerea unor puncte care pot fi ulterior preschimbate in premii.

Locul al doilea, proiectul "AnonimARTA", presupune organizarea unei licitatii in cadrul careia tinerii artisti isi pot facilita vanzarea operelor, avand sansa sa expuna alaturi de artisti consacrati. Elementul inovativ va fi reprezentat de pastrarea identitatii expozantilor, sub semnul anonimatului, sustinand astfel arta si nu artistul.

Proiectul "Laboratorul de oportunitati" a fost ales pe locul 3 si isi propune sa conecteze liceenii pasionati de stiinte cu cercetatori din Romania. O platforma online va propune celor interesati pozitii de asistenti voluntari disponibile in proiectele de cercetare, pentru care elevii interesati pot aplica in baza unui CV, a unei scrisori de intentie sau de recomandare. Elevii vor derula astfel activitati de voluntariat in cadrul laboratoarelor de cercetare.

Intre liceenii selectati sa ia parte la acest program s-au regasit medaliati la olimpiade nationale si internationale, castigatori de concursuri in domeniul creatiei artistice, precum si elevi cu implicare deosebita in voluntariat si in proiecte extrascolare. Participantii au avut sansa sa intalneasca mentori din diverse domenii: Cristi Danilet (judecator si membru al Consiliului Superior al Magistraturii), Sebastian Vaduva (decan al Griffits School of Management), Rares Pamfil (absolvent al Harvard University, cu un masterat in Public Administration la London School of Echonomics si actualmente masterand la University of Oxford), Cezar Grigore (fondator al unui start-up in Silicon Valley), Dan Isai (fondator si CEO al Salad Box) si multi altii.

Sesiuni interactive sau vizite in laboratoarele Universitatii Tehnice i-au adus pe participanti mai aproape de ceea ce inseamna inovatia vazuta prin ochii celor care performeaza in prezent in diverse domenii. Alte evenimente special organizate au fost Picnic&Movie Night si Gala Performantei in Educatie. In aceasta gala, desfasurata in ultima seara a proiectului pe platoul din fata Centrului Casino din Parcul Central, au fost premiate cele mai bune echipe la concursul de proiecte si cei mai buni liceeni prezenti anul acesta in cadrul "Creatori de viitor". Evenimentul a beneficiat si de un moment muzical oferit de Mara Pruna, finalista a concursului Romanii au talent si s-a bucurat de participarea unor invitati din zona academica, sociala si de business care sustin an de an acest proiect.

Mai multe detalii despre acest program, poze si clipuri de la editiile precedente si de la editia din acest an se pot vedea pe pagina oficiala www.creatorideviitor.ro sau pe pagina de Facebook.