Fabrica de Experimente este un trib educativ format din 20 de liceeni din toata tara, tineri pasionati si cu performante deosebite in diverse domenii. Alexandra, initiatoarea proiectului isi doreste sa contribuie la imbunatatirea sistemului educational romanesc, folosind metode interactive si distractive. La doar 19 ani a reusit, impreuna cu colegii ei, sa stranga fondurile necesare realizarii unei truse ce contine o carte cu toate experimentele si explicatiile stiintifice, dar si cu materialele necesare realizarii lor, alaturi de acces la tutoriale online.

Alexandra ButmalaiFoto: Arhiva personala

In cadrul proiectului "10 ani vazuti prin ochii lor", Provident vrea sa arate cum se vede Romania ultimilor 10 ani, dar si Romania urmatorilor 10 ani, prin ochii unor oameni care au avut succes.

Ce te-a inspirat sa pornesti pe acest drum? A fost pasiune sau pragmatism?

A fost un mix, insa a primat pasiunea! Am inteles problema lipsei experimentelor in scoala si am ales sa trec de la faza de frustrare la cea de initiativa. Sunt foarte pasionata de antreprenoriat si fac totul din pasiune pentru idee si oameni!

Practic, ce inseamna Fabrica de Experimente?

La Fabrica de Experimente facem experimente de fizica si chimie simple pentru a starni curiozitatea copiilor. De exemplu prima noastra trusa contine 17 experimente stiintifice care au ca material comun apa. Unul dintre experimente se numeste "Lampa cu lava" prin care demonstram ca apa nu se amesteca cu uleiul, dar si in ce fel apa reactioneaza cu o pastila efervescenta. Totul se ilustreaza mai bine folosind colorant alimentar. Toate experimentele sunt foarte simpatice si ii uimesc nu doar pe copii cat si pe parinti si pe adolescenti.

Ce provocari ai avut de infruntat pana acum in proiectul tau?

Vaaai... Atat de multe, insa atat de frumoase. Prin Fabrica de Experimente am reusit sa invat ce inseamna o echipa, un plan de afaceri, echilibrul dintre viata persoanala si viata profesionala si multe altele. Pentru mine fiecare lucru nou pe care il faceam era o provocare, in primul rand de invatare, iar apoi de antreprenoriat. De exemplu, a fost destul de complicat la inceput sa invat sa fac AWB-uri si facturi, corect, insa acum ma consider norocoasa ca m-am lovit de aceste experiente atat de devreme.

Te-ai gandit sa extinzi proiectul Fabrica de Experimente si la nivel national?

Da si am si reusit acest lucru. Pana acum am avut showuri de experimente in Bucuresti, Bacau, Cluj, Satu Mare si Oradea, urmand sa facem si in Targu Mures. Am experimentat cu peste 2.500 de elevi si orfani cu ajutorul diverselor organizatii si fonduri. In "Scoala Altfel" am calatorit in Bucuresti, Cluj si Bacau si am facut experimente cu peste 1.800 de copii cu ajutorul Asociatiei 11even. Am facut showuri cu 250 de copii in acelasi timp in Bacau si am fost sprijiniti de peste 75 de voluntari. In continuare am organizat o campanie de crowdfunding pentru a ne lansa si am strans in 10 zile de campanie 8.000 de lei. De asemenea, am facut experimente cu 100 de orfani din Bucuresti, Satu Mare si Cluj si le-am daruit fiecaruia cate o trusa de experimente cu ajutorul YouthBank. Am castigat 1.500 de euro in cadrul Social Impact Award in acest an. Am organizat la Cluj "Festivalul Fabrica de Experimente" in perioada 30 septembrie-2 octombrie si am facut in parcul Iulius experimente cu copiii, sport, lectura si educatie civica in parteneriat cu Cartile pe Fata, Humanitas si Bead Brothers.

Crezi ca business-ul ta va rezista probei timpului, iar peste 10 ani vei putea face acelasi lucru?

Inca nu am invatat atat de bine sa fac strategie astfel incat sa confirm asta, insa pot sa spun ca e mare nevoie de ce facem noi, atat in Romania, cat si in alte tari. Modul in care abordam problema lipsei experimentelor in scoala este foarte creativ si credem ca daca inovam destul de rapid Fabrica va rezista, iar peste 10 ani ne vom putea lauda ca am schimbat multe vieti. Nu stiu daca voi face acelasi lucru, la varsta asta imi e greu sa ma decid si ce fac a doua zi cu viata mea, insa stiu ca momentan sunt foarte motivata sa dezvolt acest business social cat pot, chiar mai mult de atat. In momentul de fata avem parteneriate cu scolile care au fost in "Scoala Altfel" la showuri si deja avem cereri pentru "Scoala Altfel" din acest an pentru showuri cu experimente. Ne dorim ca in urmatorii ani sa pastram aceste parteneriate, dar si sa le dezvoltam.

Ce crezi ca trebuie sa se schimbe in "Fabrica de Experimente", dar si ce ai pastra exact la fel?

Cred ca trebuie sa se schimbe multe, incepand cu faptul ca avem nevoie de o organizare mai buna, un pic mai gandita, mai multe cunostiinte de business, cat si comunicare in cadrul echipei. Sunt multe de imbunatatit, atat la nivel personal, cat si la nivel de echipa, si fiecare dintre noi e constient de acest lucru. Referitor la ce am pastra, cred ca brandingul, creativitatea, starea de bine si dedicatia.

Ce iti place cel mai mult la proiectul tau?

Cel mai mult la proiect imi plac oamenii mei! Sunt niste persoane geniale, luptatoare, cu o personalitate colorata si idei marete. Tineri care vor sa ia parte la schimbare si sa munceasca cot la cot pentru a o face sa se intample. Imi place vibe-ul nostru si modul nonconformist in care facem lucrurile, ne responsabilizam si rezolvam probleme la care altii nici nu se gandesc.

Ce i-ai sfatui pe oamenii tineri care vor sa porneasca pe acelasi drum, cel al antreprenoriatului?

Sa o faca, e frumos, e greu si iti faci prieteni daca esti autentic. Daca au o idee sa incerce sa o realizeze cu cat mai putini bani si sa nu ezite sa ceara ajutorul, de cele mai multe ori oamenii sunt mai mult decat interesati sa te ajute daca ai o problema sau esti in dificultate. Sa se implice in organizatii, sa munceasca si sa "fure meserie" de unde apuca, sa nu uite sa multumeasca si sa tina la persoane mai mult decat la orice pentru ca, asa cum imi spunea un prieten, daca ai ajuns in varf si ti se pare pustiu pe acolo inseamna ca esti un alpinist, nu un antreprenor :)

Ce ai fi vrut sa stii inainte sa pornesti cu acest proiect?

Cred ca sa nu uit sa ma distrez si sa invat la fiecare pas, sa insist pe procesul de invatare si acumulare de informatie. Cateodata tind sa ma concentrez prea tare pe scopul pe care il am in gand si uit de calatorie, cea care conteaza cu adevarat in atreprenoriat si nu numai. In rest, as fi putut sa mi doresc sa stiu dinainte sa coordonez o echipa si sa fac vanzari, insa unde ar fi fost farmecul?

Cum crezi ca te vei schimba in urmatorii 10 ani?

Vaai, o sa fiu cu totul o alta persoana! Eu sesizez ca ma schimb in fiecare zi. E foarte interesant sa observ cum fiecare experienta ma modifica intr-un anumit fel, ma maturizeaza si imi dezvaluie inca ceva despre lumea in care traim. Nu am de unde sa stiu unde ma va duce viata ca sa pot sa va spun cum ma voi schimba, insa pot sa spun ca o sa incerc sa am experiente valoroase si care ma vor creste astfel incat sa ma apropii de cea mai buna versiune a mea. Imi doresc sa devin mai rabdatoare, mai introspectiva si mai organizata.

Cum arata Romania ta ideala in urmatorii 10 ani?

O Romanie curata din toate punctele de vedere. Vreau o tara in care sa ma simt bine, respectata si luata in seama. O tara care sa ma faca mandra si care isi doreste idei inovatoare, tineri puternici si originali si o comunitate unita. O tara in care mai putini se plang si mai multi actioneaza, schimba, contribuie. Avem exemple de tari care ne au demonstrat ca e posibil si nu inteleg de ce inca mai asteptam. De ce peste tot scrie ca Romania e a mea, insa eu nu simt asta. Peste 10 ani vreau ca tinerii chiar sa simta ca Romania e a lor si sunt liberi sa o recreeze dupa propriile lor valori si idealuri!

Cei interesati pot sa intre pe site www.fabricaexp.com sau sa dea mail la adresa contact@fabricaexp.com cu ce si-ar dori si noi o sa le spunem daca putem sau nu sa ii ajutam pe partea de showuri, experimente la clasa sau zile de nastere.