Ai un job nou si ti-ai dori sa faci un credit pentru masina? Sau poate ca tocmai ce ai fost admis la facultate, iar parintii tai vor sa isi ia un credit ca sa iti poata acoperi studiile. In viata fiecaruia dintre noi apar momente planificate sau nepravazute in care ai nevoie de o anumita suma de bani pentru a putea merge mai departe sau pentru a-ti indeplini un vis. Indiferent de natura situatiei, o sa iti fie mult mai usor daca nu te abati de la visurile sau planurile initiale.

PlanuriFoto: Captura YouTube

E bine sa pui totul in balanta si sa cantaresti bine decizia. Daca vrei sa iti iei un credit, este important sa urmezi niste pasi simpli.

  • Informeaza-te! Inainte de a alege un produs de creditare, dedica timp procesului de documentare si informeaza-te despre toate tipurile de credite existente!
  • Fii cumpatat! Nu imprumuta mai mult decat ai nevoie. Ca sa iti faci o idee gradul maxim de indatorare nu poate fi mai mare de 60% din veniturile  lunare, dar optim este sa fie pana in 30-50%, astfel incat dupa plata ratei lunare, sa iti ramana suficiente resurse pentru celelalte cheltuieli.
  • Cere sfatul! Consilierul bancar este omul alaturi de care poti lua decizia potrivita, astfel incat tot procesul de creditare sa fie mai simplu si mai transparent pentru tine. Solicita cat mai multe informatii precontractuale, in scris, pentru a evita orice dispute ulterioare.
  • Calculeaza! Alaturi de consultantul tau bancar sau de un reprezentant al unei asociatii de protectie a consumatorului afla costurile totale ale creditului, pe toata durata lui. Intreaba, inainte de accesare, care este suma totala lunara pe care trebuie sa o rambursezi, care include si comisioane, asigurari ori alte taxe.
  • Analizeaza perioada! In functie de nevoile tale, de situatia ta, personala si profesionala, gandeste-te in profunzime asupra perioadei pe care sa accesezi imprumutul la banca. Creditul este, de multe ori, o responsabilitate pe termen lung.
  • Ai grija la moneda! Contracteaza creditul in moneda in care primesti salariul pentru a fi protejat de eventualele fluctuatii ale pietei valutare.
  • Alege dobanda potrivita ! Creditele cu dobanda fixa te protejeaza de variatiile indicelui monetar de referinta, iar cele cu dobanda variabila sunt direct proportionale cu indicele de referinta EURIBOR pentru valuta si ROBOR pentru lei.
  • Nu risca! Apeleaza numai la creditorii reglementati si supravegheati de autoritati, chiar daca ti s-ar putea parea mai scump. La o analiza mai profunda, vei constata ca este mai sigur si  mai transparent.

Tips&Tricks: Inainte de a accesa un credit, fiecare dintre noi ar trebui sa-si analizeze foarte bine bugetul de venituri si cheltuieli al familiei. Fa un un mic exercitiu: incearca sa pui deoparte, timp de 3, 6 sau chiar 12 luni, suma pe care ar trebui s-o platesti, apoi, lunar, ca rata la credit. Daca te veti simti confortabil cu plata acestei sume, fara sa existe presiuni mari pe bugetul familiei, inseamna ca imprumutul poate fi bine integrat in planul financiar al familiei, spune Vlad Hutuleac, supervizor Birou Credite Persoane Fizice, in cadrul BCR.

Acest articol face parte din proiectul de educatie financiara sustinut de catre Banca Comerciala Romana.