Piata produselor de echipamente IT Refurbished este bine conturata in SUA si Europa de Vest, iar in ultimii 3-4 ani interesul consumatorilor pentru acest segment de produse a inceput sa creasca si in Romania. In momentul actual, nu exista o definitie clara si unanim acceptata a conceptului de Refurbished nici din partea producatorilor, dar nici a comerciantilor. Evocomputers, o companie din Cluj Napoca ce importa de 6 ani echipamente IT refurbished, face eforturi pentru a informa clientii cu privire la produsele din aceasta nisa.

EvoComputers - laptopuriFoto: Smile Media

Din pacate insa, multe firme vand echipamente IT numindu-le Refurbished, doar pentru ca au testat, reparat ori curatat un produs. De aceea Evocomputers a pregatit un ghid pentru consumatori, pentru a-i ajuta sa aleaga un produs de calitate. Iata care sunt cele mai importante criterii care trebuie luate in considerare la achizitia unui produs Refurbished:

1. Generatii de produse actuale, care se pot verifica identificand modelul procesorului. Nu e de ajuns sa ne uitam la tipul procesorului, ci si la generatia din care face parte, pe care o regasim in numele modelului, cum ar fi:

  • ·       i3-4010U: cifra 4 indica generatia 4, care a aparut in 2013
  • ·       i3-5005U: cifra 5 indica generatia 5, aparuta in 2015

2. Provenienta produselor. E important ca acestea sa provina de la companii certificate Refurbished, pentru a fi siguri ca echipamentul functioneaza la standardele unui produs nou.

3. Comunicarea starii produsului si a gradului de folosire. Unii asociaza produsele Refurbished cu produse folosite si reconditionate, dar nu este mereu adevarat. Ele pot fi nefolosite (expuse la raft, provenite din supra-stocuri) sau folosite (returnate in cele 30-60 de zile din varii motive). In functie de provenienta, prezinta sau nu urme de uzura, iar acest lucru trebuie comunicat transparent de compania care le comercializeaza.

4. Garantie 24-36 de luni. Fiind vorba de produse in stare foarte buna, e important sa primiti garantie ca la un produs nou.

5. Pozele reale sunt un indicator al seriozitatii firmei care comercializeaza produse refurbished.

6. Pachetul contine incarcator si baterie, iar ambalajul trebuie sa protejeze corespunzator produsul.

7. Un produs refurbished trebuie insotit de o licenta Windows pre-instalata, prin programul Microsoft Registered Refurbisher.

8. Produsul trebuie sa fie testat si verificat.

Bonus: In ceea ce priveste partea financiara, un laptop Lenovo Yoga 700 2 in 1 de ultima generatie, cu procesor i7-6500U (generatia 6) costa 5500 lei la un retailer de produse noi, pe cand unul refurbished cu aceleasi specificatii, nefolosit, costa doar 3990 lei, o diferenta substantiala. Iar in perioada Black Friday, reducerile sunt si mai mari de atat, puteti vedea ofertele EVOcomputers aici.

De oriunde ati alege sa cumparati, e important ca firma sa fie de incredere, sa aiba vechime pe piata, sa ofere posibilitatea de a returna produsele si sa dispuna de un service in-house autorizat pentru rezolvarea rapida a problemelor.