Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a atras atentia guvernului ca nu este momentul unei relaxari fiscale, aratand ca astfel de "greseli nu se sting intr-o jumatate de an electoral si nici macar in jumatate de ciclu electoral". Potrivit guvernatorului, politica fiscala si salariala prudenta poate contribui la controlul asupra principalei vulnerabilitati a economiei romanesti care continua sa fie deficitul de cont curent.

"Medicamentul cel mai bun pentru corectia de cont curent nu e deprecierea cursului, noi am facut-o mai degraba ca sa aducem nivelul acestuia la un nivel mai sustenabil si ca nivelul de curs sa nu contribuie la adancirea deficitului, nu neaparat ca el sa faca corectia ca atare. La o discutie mai atenta vom vedea ca el este o arma cu multe taisuri si trebuie lucrat cu mare atentie cu acest indicator", a afirmat marti Mugur Isarescu, citat de NewsIn.

"Cursul de schimb este un adjuvant in corectia deficitului de cont curent care ar trebui redus prin controlul cererii agregate, care ar trebui sa se realizeze mai mult prin politica fiscala si salariala. Mai devreme sau mai tarziu trebuie sa despovaram politica monetara, mai ales de sarcinile legate de deficitul de cont curent", a explicat guvernatorul bancii centrale.

O parghie de politica fiscala este reducerea deficitului bugetar pentru acest an, masura pe care ministrul economiei si finantelor a anuntat-o inca din ianuarie, dupa ce Comisia Europeana a estimat o depasire a plafonului maxim admis pentru statele membre ale UE, de 3% din Produsul Intern Brut. Guvernul a programat pentru 2008 un de ficit de 2,7% din Produsul Intern Brut. Referindu-se la revizuirea deficitului bugetar, Isarescu a spus ca si o diminuare a acestuia cu 0,1-0,2 procente ar fi semnificativa. "Nu este momentul unei relaxari fiscale. Greselile acestea nu se sting intr-o jumatate de an electoral si nici macar in jumatate de ciclu electoral", a sustinut guvernatorul.

In ceea ce priveste inflatia, Isarescu a declarat ca Romania ar putea rata intrarea in zona euro in 2014, asa cum si-a propus Banca Nationala, daca nu va reusi sa reduca semnificativ inflatia in 2008 si 2009. Potrivit guvernatorului, Romania ar trebui sa aiba deja in 2010 inflatia in limitele stabilite prin criteriile de la Maastricht, care prevad ca media inflatiei anuale a tarilor care adera la sistemul monedei unice europene sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media inflatiei anuale din cele mai bine clasate trei economii din zona euro.

BNR a revizuit estimarea privind inflatia pentru sfarsitul acestui an, pana la 5,9%, dar a mentinut tinta de 3,8% stabilita pentru finalul lui 2008. Pentru sfarsitul anului viitor, banca centrala tinteste o inflatie de 3,5%.