Divizia de reviste a grupului finlandez Sanoma a cumparat 68% din actiunile publisherului online Net Info din Bulgaria, controlat de un grup venture capital si investitori privati. Net Info detine portalul de stiri Netinfo.bg, serviciul de free email Abv.bg, directorul Gbg.bg si site-ul de video sharing Vbox7.com, anunta Blogul lui Iann. Zilele trecute, Sanoma a anuntat ca a mai cumparat, prin filiala sa Independent Media, si 55% din actiunile editorului Lux Media in Rusia, pentru o suma vehiculata in jurul a 5 milioane de euro.

Vanzarile companiei bulgaresti Net Info au fost in 2007 de 2.3 milioane euro cu o marja de profit de 50% si se asteapta ca in 2008 sa isi dubleze veniturile. Compania are 127 angajati full-time. Sanoma a mai facut o oferta de cumparea si pentru alte 15% din actiuni, restul de 17% urmand sa fie achizitionate de la actionari pana in 2011.

Compania finlandeza Sanoma opereaza in Bulgaria prin Sanoma Bliasak, unul dintre liderii de periodice.

Lux Media, din Rusia, editeaza revista de moda Collezioni, un titlul destinat proprietatilor imobiliare Homes Overseas si unul destinat mireselor, Wedding. Compania a fost infiintata in 2005 si are 50 de angajati, iar anul trecut, incasarile au ajuns la 4 milioane de euro.

Finlandezii de la Sanoma sunt prezenti si pe piata romaneasca, unde activeaza prin Sanoma Hearst, care a lansat recent revista Marie Claire, dupa Esquire si Harper’s Bazar.

Sanoma devine, astfel, unul dintre cei mai dinamici publisheri care achizitioneaza titluri atat in print cat si in online in sud-estul Europei, in tari precum Bulgaria, Ungaria, Cehia, Croatia sau Rusia.