Inca din prima zi de viata, micutii dvs. pot detine un plan financiar la care, pe langa dvs., pot sa contribuie dupa voie si orice alti membri din familie. Instrumentele financiare pentru copii va ofera posibilitatea de a acumula treptat, cu un efort moderat, un fond care peste ani poate reprezenta pentru copii un ajutor extrem de important.

Simplist, puteti privi instrumentele financiare dedicate acumularii pentru copii ca pe o pusculita. Este adevarat, nu au nici forma clasica a unui porcusor roz, nici nu troneaza la loc de cinste pe raftul din biblioteca dar, cel mai importanat, nu veti fi nici la fel de tentat sa le spargeti in mii de bucatele in momentele dificile, pentru a folosi banii stransi, sperand (sau pacalindu-va) ca ii veti pune, "candva", la loc. In plus, ca orice instrument financiar dedicat economisirii, fondurile pentru copii pot sa ofere un randament interesant, care, in timp, se adauga banilor pusi deoparte de dvs.

Inainte de a ne concentra asupra instrumentelor financiare dedicate, trebuie facuta o mentiune, destul de evidenta, de altfel: pana la urma, orice fel de a economisi pe termen lung pentru copiii dvs. este (mai) potrivita (decat nimic). Cu titlu de exemplu, puteti include in portofoliul micutilor depozitele bancare "clasice", plasamente in fonduri de investitii, contracte de economisire-creditare pentru domeniul locativ, polite de asigurare etc. In esenta, orice mijloc de economisire pe termen lung este la fel de bun, atata vreme cat aveti vointa ca, multi ani la rand, sa nu va atingeti de banii pusi deoparte. Ganditi-va doar, nu stati mai linistit (macar un pic) stiind ca atunci cand vor creste, copiii dvs. vor avea la dispozitie un fond important pentru un start bun in viata? Poate ca nu veti reusi sa acumulati suficient pentru a le cumpara o casa cand "isi vor lua zborul" de langa dvs., insa puteti utiliza fondul strans ca si coplata la un imprumut ipotecar sau pentru a le asigura chiria la un apartament. La fel de bine, sumele stranse pot fi utilizate pentru plata studiilor, pentru cadoul de majorat sau, de ce nu, pentru un tur in jurul Europei.

Revenind la produsele financiare concepute special pentru parintii care doresc sa economiseasca in numele copiilor lor, cele mai multe pot fi contractate inca din primele zile de viata ale micutilor. Contractele se incheie de catre parinti pe numele copiilor minori, insa uzual si alti reprezentanti ai familiei pot face contributii sumplimentare. In functie de tipul de produs, accesul la fondurile acumulate este posibil pe parcursul contractului (prin retrageri partiale sau totale) sau numai dupa implinirea unei anumite varste de catre cel mic (la majorat).

Concret, o prima categorie de produse este reprezentata de conturile de economii pentru copii din oferta bancilor. Principiul lor de functionare nu difera prea mult de cel al produselor obisnuite de acest fel, insa dobanda oferita este usor peste nivelul pietei, banii fiind mentinuti in cont o perioada foarte lunga de timp. La unele banci, daca nu va atingeti de banii din cont si faceti constant depuneri, beneficiati de bonusuri de dobanda, obtinand astfel un randament si mai bun. Atentie, la unele institutii financiare sumele care depasesc un anumit plafon (foarte ridicat, in genere) sunt bonificate doar cu dobanda de cont curent obisnuit. In functie de banca, la deschiderea contului trebuie sa depuneti o suma minima (de ordinul a 100-150 RON) sau, dimpotriva, institutia finaciara va permite sa incepeti cu oricati bani doriti. In ceea ce priveste depunerile ulterioare, cel mai adesea nu veti fi obligat sa contribuiti lunar cu o suma data si, in functie de produs, pot sa vi se alature si alte persoane (bunici, nasi etc.) Politica de costuri difera de la o institutie bancara la alta, asa ca aveti in vedere sa solicitati bancii dvs. informatii detaliate. Cel mai adesea, deschiderea de cont nu este comisionata, si nici administrarea acestuia, insa veti fi taxat pentru retragerea de bani din cont. Interesati-va care este nivelul comisioanelor percepute si daca exista si alte costuri.

O a doua categorie de produse dedicate copiilor sunt asigurarile de viata. Principiul lor de functionare e relativ simplu, politele de viata oferindu-va, pe langa posibilitatea de a acumula treptat bani, si siguranta ca in cazul in care vi se intampla ceva neprevazut, micutii dvs. beneficiaza, in continuare, de un suport financiar. Indiferent de valoarea primelor platite pana in momentul in care se produce riscul asigurat (deces, invaliditate permanenta etc.), beneficiarul primeste un sprijin financiar imediat iar compania de asigurari continua plata primelor in locul dvs. Astfel, la sfarsitul contractului, copilul va beneficia integral de indemnizatia de asigurare. Politele de viata pot fi de doua feluri: traditionale (in cazul carora indemnizatia platita la finalul contractului este garantata) si de tip unit linked (clientul alege modalitatea de alocare a primei intre diferite programe de investitii care, pe termen lung pot aduce un catig mai ridicat, dar care presupun si un anumit grad de risc).

Cum procedati? Puteti incheia un plan financiar inca din prima zi de viata a copilului dvs. insa, atentie, acesta va avea acces la bani doar la varsta majoratului, cand ii vor fi platiti (in functie de produs si de companie) fie sub forma de rente, fie intr-o singura transa. Exista cateva coordonate stricte: in primul rand, perioada minima de contributie este destul de lunga (de peste 5-7 ani), rascumpararea inainte de termen implicand penalitati, ce pot ajunge in primii ani si pana la 100%. Exista, mai apoi, un nivel minim impus al primei anuale, cel mai adesea modic; puteti alege sa platiti lunar, trimestrial, semestrial sau doar anual. Fara a fi extrem de complicate, asigurarile de viata sunt produse financiare complexe si, ca atare, e bine sa acordati suficient timp demersului de informare. Retineti doua lucruri foarte importante: cand contractati un astfel de produs, va angajati la un demers pe termen lung si, mai apoi, aveti in vedere faptul ca polita de viata nu functioneaza ca un depozit de la banca. Scopul principal al asigurarii este de a acoperi o serie de riscuri, iar pentru preluarea acestora de catre asigurator, platiti o prima, care nu se investeste si nu se acumuleaza. Proportiila intre prima de risc si componenta destinata acumularii o stabilti dvs., impreuna cu agentul de asigurare, in functie de propriile nevoi si dorinte. Cand va intalniti cu acesta (etapa strict necesara inainte de a semna un contract) pregatiti o lista lunga de intrebari referitoare la cheltuielile de emitere a politei, de administrare a acesteia, costul protectiei, taxa anuala de administrare a programelor de investitii (daca e cazul), valoarea de rascumparare (daca produsul o confera), consecintele rezilierii inainte de data de finalizare stabilita initial, mecanismul de functionare al produsului etc. Nu in ultimul rand, tineti cont si de faptul ca randamentele trecute ale unei investitii, oricare ar fi aceasta, nu sunt o garantie a performantelor viitoare.

Nu-i nici un dubiu ca, in viata fiecaruia, aparitia unui copil este un eveniment care schimba rapid prioritatile (ca sa nu spunem ca le da total peste cap), iar bunastarea celui mic trece pe primul plan. La fel de sigur e si faptul ca, oricat de mult am vrea, sunt prea putine lucruri din viitorul celor mici asupra carora putem decide, cu adevarat, din vreme; cu un minim de efort depus acum puteti insa sa va asigurati ca, oricare ar fi obiectivele lor peste ani, le dati o sansa in plus pentru a le atinge.