Editia din 2015 a Festivalului George Enescu a continuat traditia unei manifestari muzicale prestigioase, care a adus pe scenele bucurestene nume mari ale muzicii internationale. Anul acesta au incantat bucurestenii, dar si turistii care au venit in capitala special cu aceasta ocazie, unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii: Berliner Philharmoniker Israel Philharmonic, Staatskapelle Dresden, San Francisco Symphony, London Symphony Orchestra, Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra, Bayerische Staatsoper, Wiener Philharmoniker, Royal Liverpool Symphony Orchestra si Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam.

San Francisco SymphonyFoto: Festivalul George Enescu
  • Festivalul Enescu, un minunat obiectiv turistic

Fiind unul dintre cele mai importante evenimente culturale internationale gazduite de Romania, Festivalul George Enescu a atras aproximativ 20.000 de turisti straini in Bucuresti.

Aproximativ 2.500 de artisti straini si 500 de artisti romani au participat la editia din 2015 a Festivalului "George Enescu", cel mai mare eveniment cultural international organizat de Romania si cel mai puternic promotor al creatiei si valorilor singurului compozitor roman intrat in patrimoniul mondial, George Enescu. (sursa: Mediafax)

Festivalul a incercat de-a lungul timpului sa isi construiasca o identitate bine definita si regasita si in valorile marelui compozitor: creativitate, generozitate si angajament.

Programul de anul acesta a demonstrat inca o data ca poate pune festivalul pe harta marilor evenimente culturale. De la Berliner Philharmoniker, Staatskapelle Dresden la San Francisco Symphony sau Bayerische Staatsoper şi Concertgebouw Orkestr Amsterdam , nume mari de talie internationala au urcat pe scenele din Bucuresti.

In prima zi, Orchestra Romana de Tineret a deschis festivalul cu Rapsodia I de George Enescu. Rapsodia 1 incantase, in urma cu 112 ani, pentru prima oara publicul de la Ateneul Roman.

Orchestra Romana de Tineret (Sursa foto: Festivalul George Enescu)

Rapsodia romana nr. 1 in La major şi Rapsodia romana nr. 2 in Re major au intrat repede, la vremea aceea, in repertoriul marilor orchestre ale lumii datorita dinamismului, frumusetii melodice si a orechestratiei spectaculoase (Sursa: Muzeul National George Enescu)

  • Romania culturala. 2015- Abonamentele pentru Festivalul George Enescu s-au epuizat la 10 minute dupa ce au fost puse in vanzare

Abonamentele pentru cea de-a XXII-a editie a Festivalului International "George Enescu"s-au epuizat in 10 secunde, pentru concertele de la Ateneul Roman si in 10 minute pentru reprezentatiile de la Sala Palatului.

Acest record de vanzare a confirmat din nou, daca mai era nevoie, ca exista un interes in continua crestere fata de Festival si fata de marii artisti prezenti in fiecare an pe scenele din Bucuresti.

  • Bucurestiul si marile orechestre ale lumii

Seria Mari Orchestre ale Lumii plaseaza Festivalul George Enescu in topul evenimentelor de acest gen la nivel international. Anul acesta, scenele din Bucuresti s-au bucurat de prezenta unor orechestre care sunt cap de afis pe unele dintre cele mai mari scene internationale, de la New York, la Viena sau Paris.

1. Berliner Philharmoniker

Berliner Philharmoniker (Sursa foto: Festivalul George Enescu)

"Totul a inceput cu un act de rebeliune", se arata pe site-ul orchestrei. In 1882, 50 de membri ai ansamblului condus de cunoscutul director muzical Benjamin Blis nu si-au putut semna noile contracte din cauza conditiilor nefavorabile de munca. Astfel, muzicienii au decis sa isi asume riscul si sa mearga pe cont propriu.

Berliner Philharmoniker este in mod constant plasata ca fiind una dintre cele mai bune orchestre din lume. Dirijorul orchestrei, incepand cu anul 2002, este Simon Rattle.

2. Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam

Royal Concertgebouw Orchestra (Sursa foto: Festivalul George Enescu)

Royal Concertgebouw Orchestra este una dintre cele mai bune orchestre din lume. De-a lungul timpului, criticii au laudat sunetul sau unic. Orchestra a fost fondata in anul 1888. In afara celor 80 de concerte pe care orchestra le sustine in Amsterdam, aceasta sustine si aproximativ 40 de concerte in sali de prestigiu din intreaga lume in fiecare an.

3. London Symphony Orchestra

London Symphony Orchestra (Sursa foto: Festivalul George Enescu)

Orchestra Simfonica din Londra a fost prima orchestra britanica detinuta de artistii din interiorul acesteia si "etosul sau independent nu s-a diminuat niciodata". De asemenea London Symphony Orchestra a fost printre primele orechestre care au facut inregistrari pe gramofon, fiind astazi orchestra cu cele mai multe inregistrari sub nume propriu.

Dirijorul principal al Simfoniei este, incepand cu 2007, Valery Gergiev, una dintre "cele mai electrizante personalitati muzicale ale lumii"

4. Wiener Philharmoniker

Wiener Philharmoniker (Sursa foto: Festivalul George Enescu)

Pana la primul concert al Filarmonicii, pe 28 martie 1842, orasul care a dat numele clasicilor vienezi, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart si Ludwig van Beethoven, nu avea o orchestra profesionista. Acum, Filarmonica din Viena este considerata una dintre cele mai bune din lume.

Anul acesta, la Festivalul George Enescu, Wiener Philharmoniker a fost dirijata de Semyon Bychkov, unul dintre cei mai cautati dirijori din lume, cu o vasta experienta pe scena mondiala.

5. Israel Philharmonic Orchestra

Israel Philharmonic Orchestra (Sursa foto: Festivalul George Enescu)

Israel Philharmonic Orchestra a fost fondata in anul 1936 de catre violonistul Bronislaw Huberman. Orchestra participa anual la concerte organizate de centre culturale din intreaga lume si se afla pe scenele unor festivaluri de prestigiu. Incepand cu sezonul 2011-2012, dirijorul italian Gianandrea Nosedaa a devenit “Principal Guest conductor" (dirijor principal). La editia din 2015 a Festivalului Enescu, orchestra a fost dirijata de Zubin Mehta, care este director muzical al Filarmonicii din Israel de peste 40 de ani

6. Staatskapelle Dresden

Staatskapelle Dresden (Sursa foto: Festivalul George Enescu)

Staatskapelle Dresden a fost fondata de Printul Elector Moritz von Sachsen in 1548 si este una dintre cele mai vechi orchestre din lume. In lunga sa istorie, orchestra a gazduit numerosi dirijori distinsi si instrumentisti aclamati la nivel international.

Richard Strauss si Staatskapelle au fost stransi legati pentru mai mult de 60 de ani. Noua dintre operele compozitorului au avut premiera la Dresda, inclusiv Salome, Elektra si Der Rosenkavalier, in timp ce compozitia Alpine Symphony a lui Strauss a fost dedicata orechestrei.

Incepand cu sezonul 2012/2013, dirijorul prinicpal al orchestrei este Christian Thielemann. Seara Staatskapelle Dresden de la Sala Palatului de anul acesta l-a avut prezent si pe Yefim Bronfman, unul dintre cei mai mari pianisti ai zilelor noastre.

7. San Francisco Symphony

San Francisco Symphony (Sursa foto: Festivalul George Enescu)

Asa cum se autocaracterizeaza, San Francisco Symphony este o simfonie nascuta din cenusa si a fostfondata in urma cutremurului si incendiului devastatoare din 1906. In decembrie 1911, Simfonia din San Francisco a dat primele sale concerte si a reaprins viata culturala a orasului.

Din 1995, Michael Tilson Thomas este directorul muzical al Orechestrei Simfonice San Francisco, crescand reputatia internationala a acesteia.

8. Royal Liverpool Philharmonic Orchestra

Vasily Petrenko (Sursa foto: Festivalul George Enescu)

Prestigioasa Royal Liverpool Philharmonic Orchestra este cea mai veche orchestra simfonica profesionista care a supravietuit si este inima vietii culturale a Liverpoolului inca din anul 1840. Orchestra tine aproximativ 70 de concerte in fiecare sezon.

Dupa inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial au existat presiuni referitoare la suspendarea concertelor orchestrei, dar cu toate acestea, seful comitetului de management de la vremea acea, David Webster, a insistat ca este foarte importanta pentru ridicarea moralului intr-o astfel de perioada grea. (Wikipedia)

Pe 12 martie 2015, orchestra a sabratorit cea de-a 175-a aniversare cu un concert special.

Incepand cu 2006, dirijorul principal al orchestrei din Liverpool este Vasily Petrenko.

"Aceasta simfonie (Simfonia nr.3 de George Enescu - n.red.) reprezinta o mare descoperire pentru mine. Am ascultat-o cand eram student, intr-un concert. Bineinteles, la acea vreme incercam sa trec printr-un repertoriu vast intr-un timp foarte scurt, asa ca nu am studiat-o cum trebuie", a declarat Vasily Petrenko pentru HotNews.ro.

"Acum, intrand in partile profunde ale Simfoniei nr. 3 a lui Enescu, imi dau seama ca este o lucrare muzicala excelenta, iar, pentru mine, sa fac lucrarea asta reprezinta o mare inspiratie. E intr-adevar ceva ce te face sa vrei sa iti infingii dintii in ea. Si mai ales aici, in Bucuresti, pentru oamenii care sunt atat de conectati cu muzica lui", a adaugat dirijorul.

9. Sankt Petersburg Philarmonic Orchestra

Yuri Temirkanov (Sursa foto: Festivalul George Enescu)

Orchestra Filarmonica din Sankt Petersburg este cea mai veche din Rusia, cu o vechime de peste 200 de ani. Istoria orchestrei incepe in 1802, atunci cand a fost creata Societatea Filarmonica din Sankt Petersburg, prima de felul sau din Europa.

Cladirea care adapsoteste Orchestra Filarmonica din Sankt Petersburg a fost construita in 1839 si a reprezentat centrul vietii muzicale a orasului incepand cu 1940.

In aceasta cladire au evoluat numeroase nume mari ale secolului al 19-lea, inclusiv Liszt, Berlioz, Wagner, Mahler, Rubinstein, Schumann, Viardo si Sarasate.

Incepand cu anul 1988, Yuri Temirkanov, renumit dirijor la nivel international, este director artistic si dirijor principal al orchestrei.

10. Bayerisches Staatsorchester

Pianistul Pierre Laurent Aimard (Sursa foto: Festivalul George Enescu)

Bayerische Staatsorchester a luat nastere din una dintre cele mai vechi orchestre din Germania. Originile sale pot fi urmarite inapoi pana la anul 1523 cand compozitorul Ludwig Senfl a preluat conducerea Munich Kantorei. Cu toate acestea, termenul de orchestra nu a fost introdus pana in anul 1762.

Incepand cu sezonul 2013-2014, noul director muzical este Kirill Petrenko.

  • Sfarsitul “Erei Holender”

Ioan Holender a anuntat ca editia din 2015 a Festivalului George Enescu va fi ultima care se va afla sub conducerea sa artistica.

Pe data de 4 septembrie 2015 a fost lansata la Ateneul Roman cartea Festivalul "George Enescu" in era Holender, lectura care va arata legatura dintre personalitatea lui Ioan Holender si cel mai prestigios eveniment cultural al Romaniei. (Sursa: Mediafax)

"Festivalul Enescu a avut, inca de la prima editie din 1958, o importanta deosebita pentru mine[..] Nu stiam pe vremea aceea prea multe despre Festival, cum s-a nascut si cum a evoluat. Dar stiam ca era ceva deosebit de important pentru tara noastra. Cand bunul si iubitul meu prieten, regretatul Ludovic Spiess, a preluat dupa Revoluţie conducerea artistica a acestui festival, am inteles ca urma sa devina un eveniment de calitate si eminent intr-o Romanie de atunci libera. Nici măcar nu visasem vreodata să-l conduc", a scris Ioan Holender.

  • Editia din 2017: O noua etapa, dar intotdeauna surprize placute pentru public

Maestrul Zubin Mehta a acceptat invitatia de a fi Presedintele Onorific al Festivalului International George Enescu pentru editia din 2017.

"De abia astept sa revin în România, aveti cel mai frumos Festival din lume si cel mai minunat public. Fiecare muzician se simte atat de bine aici cand se uita in sala si vede zambetele oamenilor. Muzicienii romani sunt de calitate si trebuie sa le multumim organizatorilor Festivalului. Am acceptat aceasta propunere pentru ca era o oferta de nerefuzat", a declarat Zubin Mehta, primul dirijor care i-a adus impreuna pe aceeasi scena pe cei mai mari trei tenori ai lumii: Luciano Pavarotti, Placido Domingo şi Jose Carreras

Zubin Mehta (Sursa foto: Festivalul George Enescu)

In plus, numele lui Vladimir Jurowski, dirijor principal al uneia dintre cele mai cunoscute orchestre britanice ale momentului, London Philharmonic Orchestra, este vehiculat pentru ocuparea functiei de Director Artistic al Festivalului Enescu pentru editia 2017.

Vladimir Jurowski a inclus creatia enesciana in repertoriul international al prestigioasei London Philhamornic Orchestra, al carei dirijor principal este din anul 2007.

Vladimir Jurowski (Sursa foto: Festivalul George Enescu)

De asemenea, Vladimir Jurowski pregateste opera "Oedipe" de George Enescu pentru deschiderea editiei din 2017 a Festivalului Enescu si urmeaza sa o duca si in cadrul prestigiosului festival BBC Proms.

"Muzica oglindeste toate misterioasele ondulatii ale sufletului, fara putinta de prefacatorie"- George Enescu

Acest material a fost realizat cu sprijinul Enel

Citeste si: