Cum incearca Executivul sa mentina preturile reglementate la energie si dupa 2015

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 5 septembrie 2011, 14:23 Economie | Energie


Ministerul Economiei a reintrodus in dezbatere publica doua proiecte de acte normative privind organizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale. Potrivit celor doua proiecte, incepand din 2012 pana in 2015, preturile reglementate vor fi eliminate treptat conform unui calendar aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei. Totusi, eliminarea preturilor reglementate dupa 31 decembrie 2015 nu este un lucru cert deoarece in cadrul proiectelor este prevazuta posibilitatea mentinerii lor dupa aceasta data in anumite conditii. Proiectele mai prevad introducerea sistemelor de masurare inteligenta a consumului. Pana in 2020, cel putin 80% dintre clienti vor dispune de astfel de sisteme.

 • Eliminarea totala a preturilor reglementate pana in 2015 este una dintre conditiile impuse in negocierile cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Initial, Ministerul Economiei a supus dezbaterii publice cele doua proiecte de acte normative in martie. Guvernul Romaniei este obligat sa transpuna, in cel  mai scurt timp posibil, o noua legislatie europeana privind organizarea pietei energetice. Noile directive  europene ar fi trebuit transpuse pana pe 3 martie  2011, lucru care nu s-a intamplat chiar daca Executivul a avut la dispozitie 18 luni sa adopte noile prevederi.

Eliminarea preturilor reglementate reprezinta un subiect extrem de sensibil pentru Guvern, mai ales ca ar putea determina scumpirea energiei la consumatorii casnici.  Practic, preturile vor fi formate de piata. Cel putin asa cere Comisia Europeana. Pe 6 aprilie, Comisia Europeana a solicitat in mod oficial Romaniei sa isi alinieze la normele UE legislatiile nationale privind preturile reglementate la energie pentru consumatorii finali. Comisia a transmis Romaniei doua avize motivate, unul pentru energie electrica si unul pentru gaz, si a anuntat ca daca nu respecta obligatiile care le revin conform legii, cauzele pot fi deferite Curtii de Justitie.

Pe de alta parte, legislatia europeana permite protejarea consumatorilor vulnerabili prin preturi reglementate.

Autoritatile romane lucreaza inca la definirea consumatorului vulnerabil. De altfel, proiectele prevad definirea consumatorilor vulnerabili printr-o hotarare a Guvernului.

Proiectele privind organizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale arata ca piata reglementata poate functiona pana la data de 31 decembrie 2015,  cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia pietei. Pana la eliminarea preturilor reglementate pentru toate categoriile de clienti, cu exceptia  clientilor vulnerabili, ANRE organizeaza la fiecare 2 ani, in cadrul actiunii de monitorizare, un proces de evaluare.

 • In cazul energiei electrice, "ANRE intocmeste un raport odata la 2 ani, referitor la respectarea obligatiilor de serviciu public de catre producatorii de  energie electrica si a obligatiilor de serviciu universal de catre furnizorii de energie electrica, care poate sa prevada daca este cazul, necesitatea  mentinerii pietei reglementate dupa anul 2015, precum si dimensiunea pietei reglementate pana la eliminarea completa a aplicarii tarifelor reglementate la  toate categoriile de clienti".
 • De asemenea, in cazul gazelor naturale, "ANRE elaboreaza la fiecare 2 ani, un raport referitor la preturile reglementate ca obligatii de serviciu public si  impactul acestora asupra pietei de gaze naturale".

Eliminarea preturilor reglementate ar trebui sa inceapa din 2012. Pana atunci, ANRE este obligata sa finalizeze un studiu de impact privind renuntarea  treptata la aplicarea tarifelor reglementate. In cadrul studiului vor fi evaluate consecintele negative sau pozitive, atat economice cat si sociale, pe care  le poate genera dereglementarea preturilor la clientii finali. In baza calendarului stabilit in urma intocmirii studiului, ANRE va elimina treptat preturile  reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru clientii finali in perioada de referinta 2012-2015. Insa exista o prevedere care arata ca  "activitatile aferente segmentului reglementat cuprind furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si in baza contractelor-cadru catre toate categoriile  de clienti pana la data de 31 decembrie 2015, cu posibilitatea de prelungire".

In privinta energiei electrice, ANRE poate stabili incetarea aplicabilitatii tarifelor reglementate pentru clientii finali racordati la retelele de inalta  tensiune incepand cu 1 ianuarie 2012 prin anunt public postat pe pagina de internet proprie pana la data de 1 decembrie 2011.

In proiecte se mai arata ca vor fi introduse treptat sisteme de masurare inteligenta a consumului. Pana la data de 3 septembrie 2012, ANRE evalueaza  implementarea sistemelor de masurare inteligente din punct de vedere al costurilor si beneficiilor pe termen lung pentru piata, al rentabilitatii precum si  al termenelor fezabile de implementare. In conditiile in care in evaluare se constata ca implemetarea sistemelor de masurare inteligente este avantajoasa  pentru functionarea pietei de energie, ANRE aproba un calendar de implementare pe o perioada de maximum 10 ani a sistemelor de masurare inteligente, astfel  incat cel putin 80 % dintre clienti sa dispuna de sisteme de masurare inteligente pana in 2020.

Contoarele inteligente pot furniza informatii in timp real. "Contoarele inteligente permit generarea, transmiterea si analizarea mai multor date referitoare la consumatori decat contoarele traditionale. Prin urmare, acestea permit de asemenea operatorului de retea, furnizorilor de energie si altor parti implicate sa colecteze informatii detaliate privind consumul de energie si tiparele de consum, precum si sa ia decizii cu privire la consumatorii individuali, in functie de profilurile de utilizare", se arata intr-un document al CE.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1735 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  :) (Luni, 5 septembrie 2011, 21:13)

  cosming [anonim]

  Cica se lucreaza la definitia consumatorului vulnerabil ... as sugera o metoda f. simpla, eficienta si culmea, corecta:
  Se calculeaza media venitului minim in UE, cei care sunt sub acest venit se numesc consumatori vulnerabili. In Romania 80% din populatie este sub acest venit. Metoda se poate aplica fara nici o problema deoarece majoritatea preturile din Romania deja au fost aliniate la "standardele" europene.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by