Statele membre ale Uniunii Europene vor trebui sa obtina acordul Comisiei Europene pentru marile contracte energetice semnate cu terte parti precum Rusia si Gazprom, daca o propunere prezentata miercuri de executivul european se va concretiza, relateaza AFP.

Aceasta propunere "risca sa puna probleme multor state membre", a avertizat un diplomat european, sub protectia anonimatului.

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, spune ca este vorba de crearea unei "abordari coerente in relatiile energetice cu tari terte". Este necesara imbunatatirea "coordonarii interne" astfel incat "UE si statele membre sa actioneze impreuna si sa vorbeasca printr-o singura voce", in special in ceea ce priveste relatia cu Rusia, a sustinut acesta.

Potrivit Bruxellesului, tarile Uniunii care se confrunta cu riscuri potentiale de penurie in aprovizionare sunt supuse in prezent "la presiuni in crestere din partea unor terte state pentru a accepta concesiuni incompatibile cu legea europeana" a concurentei. "Actualul status quo nu este satisfacator", insista Comisia.

Hazard sau nu, propunerea lui Oettinger intervine a doua zi dupa inaugurarea de catre premierul rus Vladimir Putin a gazoductului Nord Stream, care va livra gaze naturale direct spre Europa de Vest via Baltica, fara a trece prin Ucraina sau Polonia.

Conflictele privind pretul gazului rusesc platit de Ucraina au antrenat, in trecut, blocajul aprovizionarii tarilor europene.

Textul comisarului apare, de asemenea, imediat dupa anuntul gigantului rus Gazprom privind semnarea, in 16 septembrie, a acordului privind gazoductul South Stream care isi propune sa aduca gazul rusesc in Europa pe sub Marea Neagra.

Proiectul South Stream, la care sunt asociati italienii Eni, francezii EDF si germanii Wintershall, este un concurent direct al proiectului Nabucco, sustinut de Bruxelles si de grupul german RWE. Nabucco propune importarea de gaze din Asia centrala via Turcia.